Google, yakın zamanda Search Console’un yeni versiyonunu herkesin erişimine sunacağını ilan etti. Yeni Search Console şu an deneme (beta) aşamasında ve bazı hesaplarda kısıtlı da olsa hizmet veriyor.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Yeni Search Console ile Kullanabileceğiniz 5 Aksiyonel Rapor
Yeni Search Console sayesinde rutin SEO çalışmalarınızı çok daha verimli hale getirecek 5 aksiyonel SEO raporunu sizler için inceledik.
Google Search Console Beta ismiyle bazı hesaplara deneme şansı sunan Yeni Search Console‘un, oldukça değerli veriler sağlayan 5 farklı aksiyonel raporlama aracını sizlerle bir an önce paylaşmak istedik. Zira bu araçlar sayesinde SEO çalışmalarını çok daha etkin bir şekilde yönetmek olası görünüyor.
Yeni Search Console’da görünümle beraber birçok fonksiyon ve kuralın değiştiğini görüyoruz. Bu değişim öncesi halihazırdaki Search Console analizlerinizi zenginleştirmek için Google Search Console Rehberimize göz atabilirsiniz.
Bize göre Search Console, rutin SEO çalışmalarınıza en büyük katkıyı sağlayayan araçların başında geliyor. Yeni Search Console ise bu katkıyı daha da arttırmak için kurgulanmış. Search Console Beta sürümünde neler yapabildiğimize göz atarak tam sürüm gelene kadar etkili raporlar alabiliriz. Ayrıca yeni Search Console’un en büyük özelliği, veriyi maksimum 90 günlük değil, son 16 ayı kapsayacak şekilde kullanıma açmasıdır.
Öncelikle yeni Search Console Beta hesabınızda kullanılabilir bir mülk olup olmadığını görmek için Google Search Console sayfasında oturum açmanız gerekiyor. Oturum açtıktan sonra eğer kullanılabilir bir mülk varsa, sağ üst köşedeki listede görmeniz mümkün olacaktır. Eğer hiçbir mülk göremiyorsanız, henüz Beta sürümünü kullanmanız mümkün olmayabilir (Google Search Console Beta kullanıcıları rastgele seçilmektedir). Mülk seçimi yaptıktan sonra Performans Raporunu açarak aşağıda bahsedeceğimiz verilere ulaşabilirsiniz.
1- Marka Adı vs. Jenerik Aramalar
Sitenizin sıralamaya girdiği sorguları marka vs jenerik olarak filtrelemek, SEO performansınızı ölçmek ve içerik stratejinizi belirlemek açısından oldukça faydalı bir özelliktir. Search Console’un mevcut versiyonunda da kullanabildiğiniz marka adı filtreleme özelliği ile yeni Search Console’da önemli verilere ulaşabilirsiniz. Durum -> Performans -> altında yer alan “Yeni” filtre butonunu kullanarak, firma ismini “Şunu içermez” kuralıyla birlikte girin.
Ayrıca firma ismine benzeyen, yanlış yazılmış hallerini de filtreye ekleyerek kullanıcıların yaptığı aramaların tamamını görebilirsiniz. Örneğin “Google” haricinde “Gogul, Gokle, Gugu” gibi aramaları da filtrelemek, ‘Branded’ aramaları hariç tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sorguların tam hallerini de karşılaştırarak anahtar kelime performansını ölçebilirsiniz.
Bu filtrelemeyi kullanmak, listede yer alan anahtar kelimelerden hangisine odaklanacağınızı daha iyi tespit etmenizi sağlar. ‘Branded’ olarak adlandırdığımız anahtar kelimelerin sıralamaya girmesi çok daha kolaydır ancak dönüşümleri çok yüksek olmaz. Bu kelimelerin içerik stratejinizin haricinde değerlendirilmesi çok önemlidir.
2- Ana Sayfa vs. Diğer Sayfalar
Benzer filtrelemeyi ana sayfa haricindeki sayfaların performansını görmek için de yapabilirsiniz. Sorgu filtreleme yerine sayfa filtreleme kullanıldığında “içerir – içermez” haricinde “URL’nin Tamamı” seçeneği görünmekte, bu sayede sadece ana sayfayı ayırmak mümkün olabilmektedir.
Ayrıca aynı bölümde yer alan “Karşılaştır” opsiyonunu kullanarak ana sayfa ve diğer sayfaların karşılaştırılmasını da sağlayabilirsiniz. Böylece giriş sayfalarınız arasında hangilerinin kullanıcıların karşısına daha az çıktığını tespit edebilir ve o sayfalar üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
3- Boyuta Göre Marka Etkisi
Filtreleme seçenekleri içerisinde alt kırılım filtrelerini görmek de mümkün. Bir üst filtre etkinken veya hiçbir filtre etkin değilken kullanıcı sorgularını sayfa, ülke ve cihaz boyutunda görebilirsiniz. Böylece marka ismiyle yapılan aramaları hariç tuttuğunuz, başka bir ülkede yaşayan ve mobil cihaz kullanan kullanıcılarınızı filtreleyerek analiz edebilirsiniz.
Böylece tam zamanlı ve çift kırılımlı bir analiz fırsatı elde edebiliriz ki, bu özellik şu an sadece Google Analytics’te mevcut. Yeni Search Console’a bu özelliğin eklenmiş olmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdik.
4- Dönemsel Veri ve Tarih Karşılaştırma
Yeni Search Console artık 16 aylık veriyi kapsayacak şekilde karşımıza çıkıyor. Test edebildiğimiz tüm hesaplarda “Tüm Süre” seçeneğini kullandığımızda gördüğümüz en uzun süre: 17 Eylül 2016 oldu. Yani Ocak 2016 tarihinde yeni ismini alan Google Search Console, birkaç ay sonrasında verinin tamamını sunucularında barındırmaya başladı. O günden bugüne yaklaşık bir buçuk yıllık verinin işlenmesi oldukça işe yarayacak gibi görünüyor. Ayrıca geçmiş dönemdeki iki tarih aralığını karşılaştırmak gibi de bir seçeneğimiz olacak:
5- Karşılaştırmalı Pivot Tabloları Oluşturmak
Yeni Search Console’da, filtrelerle yeni öğeler oluşturmanıza izin veren ek bir hamburger menüsü bulunuyor. Bu menü sayesinde aynı anda birden çok filtreye sahip olabilir ve senaryolarınızı daraltabilirsiniz. Karşılaştırmalı veriye sahip olabilmek için birden fazla veriyi karşılaştırmış olmanız gerekmektedir. Karşılaştırma yaparak sorguların tıklama, gösterim, tıklama ortalaması ve ortalama konumunu görebilirsiniz:
Böylece oldukça güçlü bir filtreleme aracına sahip olabilirsiniz. Bu bölümde hatırlatmak istediğimiz önemli bir nokta: Bu şekilde filtrelenerek kullanılan veri oldukça hassas sonuçlar döndürebilir. Bu yüzden örnek bir veri gösteremiyoruz, kendiniz keşfetmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu filtreleme yöntemini kullanarak, karşılaştırmasını yaptığınız kriterler arasında düşük tıklama ortalamasına sayfaları tespit ederek içerik geliştirme yapma şansına sahip olabilirsiniz. Söz konusu sayfalar düşük performansa sahip olduklarından; sayfa başlığı, sayfa açıklaması, sorgu-içerik eşleşmesi, zengin cevaplar ve benzeri kriterlerde zayıf içeriğe sahip olabilir ve bu yüzden düşük performanstan etkileniyor olabilir. Sadece tıklama ortalaması değil, sorguların ve sayfalarınızın ortalama sıralamasını da dikkate almanızı tavsiye ederiz. Google’de 8. sıradan sonra gelen tüm sayfalar yavaş yavaş düşük performansın etkisinde kalarak Web sitenizin tamamını olumsuz etkilemeye başlayabilir. Düşük tıklama ortalaması olan ve sıralaması ikinci sayfaya düşmüş tüm sayfaların gözden geçirilmesinde büyük fayda vardır.
Google Search Console Beta – Son Sözlerimiz
Yeni Google Search Console tamamen kullanılabilir hale geldiğinde SEO uzmanları, bu yeni sürümün uygulanabilir bilgiler sunmak açısından eski sürümün önüne geçtiğini görecekler. Yeni Search Console ile ilgili şimdilik dikkat edilmesi gereken birkaç noktadan daha bahsederek yazımızı sonlandıralım:
- Henüz raporları indirmenin bir yolu var gibi görünmüyor, ancak Google Blog’u yeni Google Search Console’da API kullanılabilirliğinden bahsetmekte.
- Bir rapora boyut eklemek için kutuları işaretlemek yerine gerçek boyut adını tıklamanız yeterli.
- Yeni Google Search Console, eskisiyle kıyaslandığında daha hızlı çalışıyor ve veri analizine keyif katıyor!
- Yeni Search Console Beta Deneyimi sayfasına göz atarak biraz daha geniş bilgi alabilirsiniz.