Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,521 okunma

Yeni Başlayanlar için SEOmonitor Rehberi

SEOmonitor, 2014 yılında yayımlanan ve kısa bir sürede SEO performans ölçümü ve raporlamasına getirdiği yenilikler ile oldukça popüler hale gelen bir çevrimiçi “SEO Performans Ölçümü ve Raporlama” aracıdır.

seomonitor - stradiji

SEOmonitor dünyasına adım atarak, rutin SEO çalışmalarını daha verimli ve etkin hale getirmek isteyen dijital pazarlama yöneticilerine ve SEO danışmanlarına özel bir rehber hazırladık. Gelin hep birlikte aracı daha yakında tanıyalım.

SEOmonitor’ü Türkiye’de konuşlu markalar için özel yapan durum, Türkçe arama sonuçlarına ve arama kelimelerine bu denli yatırım yapan bir başka SEO aracının bulunmayışıdır. Öncelikle aracı ve kapasitesini daha iyi keşfedebilmek için aşağıda Türkçe alt yazılı SEOmonitor videosunu izleyerek başlayalım: (kutucuk içerisinde cc yazan yerden Türkçe altyazı seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz)

SEOmonitor’ün “Not Provided” Sorununa Getirdiği Yenilikçi Çözüm

Google Analytics ile uzun yıllardır SEO performans takibi yapanlar çok iyi anımsayacaklardır; bundan 3-4 sene kadar önce Google Analytics üzerinden organik olarak sıralamaya girdiğinizi tüm arama kelimelerini görmeniz mümkündü. Bu şekilde hangi arama kelimelerinin hangi sayfalarınız ile eşleştiğini kolayca görebiliyorsunuz. Google’ın bir anda bu arama kelimelerini büyük oranda gizlemesi ve Google Analytics raporlarında “not provided” olarak göstermesi tabiri caizse dijital pazarlama sektöründe atom bombası etkisi yarattı. Bu konuda Google Analytics harici bir çözüm üretmek mümkün müydü?

İşte tam da bu noktada SEOmonitor yaratıcı bir çözüm önerisi ile çıktı. Araca Google Analytics ve Search Console erişimi verdiğiniz andan itibaren, öncelikle her iki hesapta görünen organik olarak sıralamaya girmiş URL’leri eşleştiriyor. Sonraki aşamada Search Console hesabı üzerinden herhangi bir URL’nin sıralamaya girdiği organik arama kelimelerini buluyor. Dolayısıyla kısa bir süre içerisinde Google Analytics’te not provided olarak görünmeye devam eden önemli arama kelimelerini araç sayesinde keşfedebiliyorsunuz.

SEO Visibility ya da SEO Görünürlüğü

SEOmonitor’ün desktop ve mobil SEO görünürlüğü (visibility) sunması, SEO performansının gidişatını takip etmek açısından oldukça önemli. SEO görünürlüğünün artmasını genel itibariyle organik sıralamalarımızın pozitif yönde artması olarak yorumlarız. Elbette düşüşü ise, genel olarak sıralamalarda kayıp yaşandığı anlamına gelmektedir.

SEOmonitor’ün bu analizi yaparken tüm arama kelimelerinin mevsimsel iniş-çıkışlarını da işin içine katması, aracı bizim gözümüzde kıymetli hale getiriyor. Zira, çoğu durumda organik trafik düşüşünün neden kaynaklandığını görmek için detaylı analizler yapmak durumunda kalıyoruz. SEOmonitor’ün görünürlük düşüşlerini arama kelimelerinin mevsimselliğine bağlaması ve bunu ekranda bir mesaj olarak iletmesi, panik yapmamızın önüne geçiyor.  Kampanyamızda seçili tüm arama kelimelerinin ya da herhangi bir grubun mobil ve desktop görünürlüklerini ayrı ayrı görme şansına sahibiz. Örneğin aşağıdaki projede desktop SEO görünürlük skoru %6 artıştayken, mobil görünürlük skoru %5 civarında düşüşte. Google’ın mobil öncelikli indekslemeye geçiş aşamasında olduğunu ve çoğu web sitenin mobilden daha fazla organik ziyaretçi çektiğini düşünecek olursak, bu SEO görünürlük anlamında çok da hoşumuza gitmemesi gereken bir tablo. Çoğu zaman mobil web sitemiz ya da mobil kullanıcı deneyimimiz ile igili bir sıkıntı yaşadığımıza işaret etmektedir.

seomonitor - seo visibility

Branded (Marka) vs Non-Branded (Marka Harici) Organik Trafik Ayrımı

Kampanya oluşturma sürecinde marka adınızı ve farklı varyasyonlarını (Örn: Stradiji, Stradiji.com vb.) belirtirseniz, araç organik olarak sıralamaya girdiğiniz arama kelimelerini branded (marka adı ve varyasyonları) ve non-branded (marka adı harici) olarak iki ana başlıkta derliyor. Hepimiz biliyoruz ki, gerçek SEO başarısı non-branded dediğimiz markanız ve varyasyonları haricinde yapılan arama kelimelerinin SEO görünürlüğünü arttırmak ile elde edilebiliyor. Eğer çok yanlış işler yapmadıysanız büyük olasıklıkla marka adınız ve varyasyonları ile yapılan Google aramalarında ilk sırada olmanız büyük bir sürpriz olmaz. O nedenle SEOmonitor sayesinde non-branded arama kelimelerine ve bunların SEO görünürlüğüne odaklanabilirsiniz. Örneğin aşağıda Stradiji.com’un Search Console hesabı ile oluşturulmuş organik trafik verilerini ve branded – non branded ayrımını görebilirsiniz:

Anlaşılan o ki, markalaşma konusunda biraz daha çaba sart etmemiz gerekiyor. Aracın branded search fonksiyonu ile marka bilinirliğinizi sorgulama imkanınız da var. Şüphesiz ki, marka adı haricinde yapılan aramalardan payımızı arttırmak istiyoruz. Ancak pazarlama stratejimizin önemli hedeflerinden biri de, marka adımızın Google’da daha sık aranmasını sağlamak olmalı. Bu durumun Google’ın dikkatini çekeceğini ve bir marka haline gelmiş web sitelerine belirli bir üstünlük sağladığını biliyoruz.

seomonitor - stradiji

Pro İpucu: Araç şuan için sadece Google arama motorunu hedeflemenize imkan veriyor. Google’ın Türkiye arama pazarındaki devasa payı düşünülecek olursa, bunun bir handikap doğurmayacağı aşikar. Kampanya oluşturma sürecinde doğru arama motorunu seçtiğinizden emin olmalısınız. Daha sonra değiştirme imkanınız olmayacak!

On Page Changes ya da Site Üstü Değişikliklerin Takibi

Günlük rutin SEO çalışmaları esnasında en çok zorlandığımız konulardan birisi, olası sıralama kayıplarının ya da artışlarının site üstündeki hangi gelişme ile ilgili olduğudur. Çoğu zaman deneme yanılma metoduyla bir takım iyileştirmeler yaparsınız, ancak bunların düzenli takibi zordur ve çoğu durumda daha sonradan akla gelmemek üzere unutulup giderler.

SEOmonitor’ün 2017’nin Kasım ayında yayımladığı site üstü değişiklikler (on page changes) özelliği ile SEO çalışmalarımıza yeni bir soluk getirdiklerini de belirtmek gerek. Çoğu zaman Google sıralamaları ile site üstü değişiklikler arasında bağ kurmak oldukça zordur. Çünkü sıralamaları etkilemesi muhtemel çok fazla faktör mevcuttur. Bu yeni özellik sayesinde, sıralamaları etkilemesi muhtemel ve sizin haberiniz bile olmadan hayata geçmiş site üstü değişiklikleri fark etmek oldukça kolay.  SEOmonitor özellikle herhangi bir kelimenin sıralamaya girdiği URL’nin (web sayfasının) düzenli olarak değişmesini tespit ederek size bildiriyor. Çoğu durumda bu Cannibalization sorununun işaretçisi. Diğer bir deyişle, aynı arama kelimesini hedefleyen pek çok sayfanız olduğu anlamına geliyor. SEOmonitor’den hangi sayfaların spesifik bir arama kelimesi için rekabet içinde oldukları bilgisini öğrenerek bu duruma müdahale edebilirsiniz.

Topic Explorer ile Türkçe Anahtar Kelime Analizi

Topics.seomonitor.com adresinden erişerek ücret ödemeden deneyebileceğiniz Topic Explorer ile şu an için sadece İngilizce, Romence ve Türkçe dillerinde, belli bir konu başlığına göre ilgili arama sorgularını ve bunların yıllık değişim trendlerini listelemek mümkün. Düzenli olarak yeni Türkçe arama kelimelerini ve bunlarla semantik olarak alakalı diğer kelimeleri keşfettiği için, sürekli olarak güncellenen ve arama trendlerini kolayca takip edebileceğiniz harika bir analiz aracına dönüşüyor.

SEOmonitor’ün Sunduğu Diğer Servisler

2016 European Search Awards ödüllü tahmin modülü (forecast) sayesinde, hedef anahtar kelimeleriniz (keyword) ile belirli artışları öngörme ve bu artışların yaratacağı ekstra organik trafiği ve bu trafiğin Adwords karşılığını hesaplayabilme imkanı sunuyor. Bu modül aracılığıyla öngörüde bulunurken, SEOmonitor algoritmasının takip ettiğimiz her bir anahtar kelimenin mevsimselliğini ve aylık arama trendlerini de dikkate alması, bu aracı diğer SEO tahmin araçlarından daha tutarlı hale getiriyor. Özellikle, patronlarından daha fazla SEO bütçesi isteyen dijital pazarlama yöneticileri tarafından kullanılabilecek bu araç, elbette müşterilerini Adwords reklamları yerine SEO çalışmasına ikna etmek isteyen SEO profesyonelleri tarafından da değerlendirilmeli.

Örneğin; sizin gözünüz gibi baktığınız önemli bir giriş sayfası (landing page), site üzerinde yapılan bir güncelleme esnasında farklı bir canonical URL ile servis edilmeye başlamış olabilir. İşte bu yeni özellik sayesinde, bu ve bunun gibi önemli site üstü değişiklikleri takip edebilirsiniz. Ahrefs.com gibi bir backlink aracından aldığınız güncel backlink profilinizi SEOmonitor’e aktarabilir (import), site üstü değişiklikler özelliğinin zaman tüneli (timeline) bölümüne backlink aldığınız zaman ile sıralamalardaki değişimlerin korelasyonuna bakabilirsiniz. Böylece, sıralamaları belirleyen çok fazla değişken olsa da, en azından site üstü değişiklikler ve backlink’ler ile eşgüdümlü bir artış ya da azalış söz konusuysa, hangi aksiyonu almanız gerektiği konusunda elinizde güçlü bir argüman olabilir.

Rekabet içgörüleri (competition insights) bölümünde ise, SEO kampanyanızda takip ettiğiniz anahtar kelimelerde, hem sizin hem de rakiplerinizin değişimlerini günlük olarak takip edebilirsiniz. Örneğin, herhangi bir anahtar kelimede bir rakibiniz önemli bir sıralama artışı sağlamışsa, bu modül sayesinde bunu fark etmeniz mümkün. Bu modüle eklenirse harika olabileceğini düşündüğüm şeylerden biri ise, rakiplerin site üstü değişimlerini de görebiliyor olmak. Bunu yapabildiğimiz takdirde, rekabet içgörüleri bölümü bizim için çok daha kullanışlı hale gelebilir.

Dijital Pazarlama Yöneticileri Aracı Nasıl Kullanabilirler?

SEO çalışması için bir ajans ile ya da kurum içinde size bağlı bir departmanla çalıştığınızı varsayalım. SEO projeleri, işin doğası gereği, çok fazla mesai ve emek harcanan, trendlerin çok hızlı değiştiği projelerdir. Pazarı ve rekabeti doğru analiz etmek, gerçekleştirilebilir hedefler koymak ve bunları düzenli olarak takip etmek son derece önemlidir. SEOmonitor bunları yaparken hayatınızı son derece kolaylaştıracaktır. Ayrıca emsal araçlardan farklı olarak, aynı anda birden fazla kullanıcının erişimine izin vermesi, rutin SEO prosedürlerinize daha kolay adapte edebilmenize imkan sağlayacaktır.

Forecast modülü ile mevcut arama kelimeleriniz üzerinden belirli hedefler koyarak öngörülerde bulunabilirsiniz. İşin daha güzel yanı, bu öngörüleriniz neticesinde başarılı olmanız durumunda elde edeceğiniz organik trafiğin ve bunun Google Adwords ücretli reklam maliyeti karşılığının da (keyword bazında CPC – tıklama başına maliyet üzerinden hesaplanarak) size bildiriliyor olması. Dolayısıyla elde edeceğiniz organik trafiğin bir tür geri dönüşünü de öngörmeniz olası. Elbette burada hedef koyarken makul olmaya çalışmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş!