Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru OptimizasyonuSemrush
24,883 okunma

Yeni Başlayanlar için Semrush Rehberi

Bu rehberimiz ve sunduğumuz 14 günlük ücretsiz Semrush deneme sürümü sayesinde, Semrush’ı hemen etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız.

yeni başlayanlar için semrush rehberi

Semrush, dijital pazarlama söz konusu olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakip sitelerin performansını düzenli olarak takip edebileceğiniz online araçlardan birisidir.  Sağlamış olduğu hayati önemdeki verilerin yanı sıra, trendleri düzenli takip etmesi ve yenilikçi yaklaşımıyla bir adım öne çıkmaktadır. Semrush’ı iyi şekilde kullanarak dijital pazarlama çalışmalarınızda önemli bir avantaja sahip olabilirsiniz. Bu düşüncelerle araca yatırım yapmış ya da yapacak olanlara rehber niteliğinde kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazıyı okuduktan ve son bölümde yer alan teklifimizi değerlendirdikten sonra, siz de Semrush’ı çok daha etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız.

SEO ve SEM başta olmak üzere tüm dijital pazarlama kampanyalarınızdan daha iyi dönüşüm ve sonuç alabilmeniz için size Semrush desteği veriyoruz. 

Giriş – Semrush Hakkında

Semrush aylık ödeme ile satın alabileceğiniz bir online araçtır. En iyi fiyatla “Pro” ödeme planıyla aylık 119.95 USD ödeyerek Semrush kullanmaya başlayabilirsiniz. Başlangıçta bu fiyat çok uygun görünmeyebilir fakat piyasadaki benzer araçlarla ve sağladığı hizmetler göz önüne alındığında bu bütçe oldukça makul görünüyor. Pro planıyla 5 Web sitesini proje olarak ekleyerek kullanabiliyorsunuz.

Hangi paketin size en uygun olduğuna karar vermeden önce, aracın önemli özelliklerini gözden geçirelim:

  • Domain Analytics – Bu bölümde size ait olan ya da olmayan herhangi bir domain’in SEO ya da PPC performansı hakkında önemli veriler elde edebilirsiniz.
  • Projeler– Bu bölüm proje olarak tanımladığınız herhangi bir domain için site üstü Audit, sıralama ve backlink takibi, vb. servisler için kullanılmaktadır.
  • Raporlama– Semrush, sitelerinizde PDF formatında düzenli raporlar sunabilir, bazı fiyatlandırma planları raporlarda kişisel marka oluşturma gibi özelliklere sahiptir (Pro plan bu özelliğe sahip değildir).
  • Kullanıcı Yönetimi– Her hesap, seçtiğiniz pakete bağlı olarak bir kullanıcıyla başlayacak ve en fazla 9 kişinin Semrush hesaplarına kendi kullanıcı adlarıyla erişmesine izin verebilirsiniz (Pro plan sadece bir kullanıcıyla sınırlıdır). Her bir ekstra kullanıcı için aylık 140$ ödeme olduğunu da belirtmemizde fayda var.
  • Diğer– Farklı uygulamalarda göstermek üzere API erişimi sağlayarak gösterge panelleri hazırlayabilirsiniz (Pro plan bu özelliğe sahip değildir).

Şimdi her bir özellik hakkında fikir sahibi olduğumuza göre, Semrush’ı nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili bilgi vermeye başlayabiliriz.

Yukarıdaki görselde Semrush Gösterge Tablosu’nu görebilirsiniz. Her ana fonksiyon sol tarafta listelenmiştir, ana kategoriler şunlardır:

  • SEO
  • Local SEO
  • Advertising
  • Social Media
  • Content Marketing
  • Competitive Research
  • Agency Solutions

Ayrıca önceden tanımlanmış verileri içeren;

  • My Reports
  • Projects
  • Lead Generation Tool
  • Marketing Calendar
  • Notes

başlıklarını da görebilirsiniz.

Başlamak için bir anahtar kelime veya alan adı yazabilirsiniz. Alan adı girdiğinizde “Domain Analizi” bölümüne geçilir ve bir anahtar kelime “Anahtar Kelime Analizi” sayfasını açar.

Bu örnekte, “Amazon.com ” için bir arama yaptık. Görselde de görebileceğiniz gibi, pazarlama sonuçlarının hangi lokasyona dayandığını seçebilirsiniz. Coğrafi konuma göre veri sunmak, Semrush’ı öne çıkartan özelliklerden yalnızca biridir; bir arama yaptığınızda, sonuçları sitenin hedeflediği ülkeye göre kontrol ettiğinizden her zaman emin olmalısınız. Böylece en doğru sonuçları aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Proje Oluşturmak ve Yönetmek

Arama özelliklerine geçmeden önce, ilk projenizi başlatmanın zamanı geldi.

Kontrol panelinden, sağ tarafta “Projeler” adı verilen, yanında bir “ekle” düğmesi (+) bulunan bir buton göreceksiniz. Bu düğmeye tıkladığınızda, projenizin alan adını ve adını girebileceğiniz kutucuk yukarıdaki gibi açılmaktadır. Bilgilerinizi girin ve “oluştur” butonuna tıklayın.

Projenizi oluşturduktan sonra, Semrush’ın sahip olduğu araçların kısa bir listesini yukarıdaki gibi göreceksiniz. Maalesef şu an için sitenizin mobil ve desktop versiyonları için ayrı birer proje oluşturmak durumunda olduğunuzu belirtelim.

Proje oluşturmak ve Site Audit konularını anlattığımız videomuzu izleyebilirsiniz:

Site Denetimi (Site Audit)

Site Denetimi ya da Site Audit aracı, sitenizde bir dizi site üstü SEO kontrolü gerçekleştirir ve teknik olarak yapılabilecek potansiyel site üstü iyileştirmelerin bir listesini çıkarır. Bu aracı bizim açımızdan özel ve önemli kılan ise, önemli Google gelişmelerinin takip edilerek bu bölümün sürekli güncelleniyor olmasıdır. Ayrıca belirli tarihlerdeki taramaların sonuçlarını karşılaştırabilme imkânı sunması, site üstü hatalar söz konusu olduğunda Öncesi- Sonrası şeklinde gelişim raporları oluşturmamıza yardımcı olmaktadır.

Aşağıdaki Semrush Academy videosunu izleyerek Site Audit bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

Pro İpucu: Önceliğinizi, kırmızı renk ile gösterilen ve önemli site üstü SEO hatalarını barındıran “Errors” başlığı altındaki hataları düzeltmeye vermenizi tavsiye ederiz. Bu raporda belirtilen “Total Score” bölümünü çok dikkate almamanızı tavsiye ederiz, sonuçta Semrush’ın sağlamış olduğu bir skordan öte bir anlam ifade etmemektedir. Ancak bu skorda haftadan haftaya artış gerçekleştirmeniz son tahlilde SEO çalışmalarına olumlu yansıyacaktır.

Sıralama Takibi (Position Tracking)

Sıralama takibi, sitenizin arama motorlarında belirli anahtar kelimeler için nerede yer aldığını görmenizi sağlar. Bu bölümdeki veriler yüzde yüz doğru olmasa da sitelerinizdeki ilerlemeyi anında takip etmenin harika bir yoludur.

Görselde de görebileceğiniz gibi sıralama takibini yaparken konum ve cihaz seçimi yapmanız oldukça önemlidir. İsteğe bağlı olarak bölge ve şehir seçimi yaparak sonuçları daraltabilirsiniz. Ardından verinin hangi cihazdan çekileceğini seçebilirsiniz.

Yukarıdaki alanda yer alan bölüme rakip siteleri ekleyebilirsiniz. Bu tamamen isteğe bağlıdır ancak karşılaştırmak için birkaç rakip eklemeyi öneririz. Sitenizin performansını ve potansiyel olarak nasıl bir sonuç alabileceğinizi bilmek açısından tavsiye edilir.

En son aşamada takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri sıralama takip özelliğine eklemeniz gerekiyor. Bu bölümde seçtiğiniz anahtar kelimeleri isterseniz el ile, isterseniz Google Analytics ile, isterseniz Semrush ile isterseniz daha önceden oluşturduğunuz dosyayı yükleyerek ekleyebilirsiniz. Google Analytics’ten anahtar kelime yükleyebilmeniz için Semrush’a erişim vermeniz gerekiyor, buna ilerleyen maddelerde değineceğiz. Rakip site bilgisini ilerleyen aşamalarda girme imkânınız da var.

Semrush İle Keyword Sıralama Takibi videomuzu izleyerek bilgi alabilirsiniz:

Pro İpucu: Anahtar kelimelerinizi girerken etiketler girmeyi de unutmayın. Böylece bir etiket (konu başlığı) bazından performansınızı takip edebilir, rakiplerle kıyaslama yapabilirsiniz.

Aşağıdaki Semrush Academy videosunu izleyerek Position Tracking bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

SEO Fikirleri (SEO Ideas ya da On Page Checker)

Bu bölüm sitenizde hızlıca gerçekleştirilebilecek pratik site üstü optimizasyon önerileri sunar. Bu kimi zaman sayfanıza eklenebilecek bir keyword şeklinde olabilir, kimi zaman ise hedef keyword’ünüzü içeriğinizde aşırı şekilde kullandığınıza dair uyarı alabilirsiniz.

SEO fikirleri bölümünde çalışmaya başlamak için sitenizin optimize edilmesini istediğiniz sayfalarını seçmeniz gerekir. Bu listeyi içe aktarabilir veya URL’lerin her birini elle girebilirsiniz. Hazır olduğunuzda, SEO Fikirleri seçtiğiniz sayfaları analiz etmeye başlayacaktır. Bundan sonra, fikirleri kendi renkleriyle ayrı kategorilere ayırır.

Strateji fikirleri– Sitenizde aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla sayfanız varsa bunlar gösterilir. Sitenizde zaten arama motorunda daha yüksek sıralamaya sahip başka bir sayfanız varsa, bir sayfayı denemek ve sıralamak zaman kazanır.

Semantik Fikirler– Arama motorları, anahtar kelimeler için sıralama yapılırken ilgili içeriği de hesaba katar; bu anlamsal bölüm, sayfanızdaki içerikle ilgili arama terimlerinin de hedeflenmesine yardımcı olup olmayacağını size söyleyecektir.

İçerik Fikirleri– Bu bölüm, sayfa içeriğiyle ilgili herhangi bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Başlık etiketlerinin geliştirilmesi (<h1> <h2>), daha fazla içerik eklenmesi gibi şeyler önerecektir.

Backlink fikirleri– Backlinkler SEO’nun çok önemli bir parçasıdır, bu bölüm, işiniz için potansiyel bağlantı kurma fırsatları için sizi uyaracak ve bağlantı metinlerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Teknik fikirler– Site denetimi yapmanızı gerektirecek türden hataları bu bölümde görebilirsiniz. Sitenizde yoğun düzeyde hata varsa site denetimi (site audit) uygulamasını çalıştırmanızı tavsiye ederiz.

Kullanıcı Deneyimi Fikirleri– Bugün sitenizin kullanıcı ara birimi, navigasyon yapısı ve gezintinin kolay olması çok daha önemli hale geliyor. Bu bölüm size potansiyel olarak biraz karışıklığa neden olan bölümleri göstermeye çalışır ve bu verileri çekmek için Google Analytics’i kullanır.

Sayfa fikirlerinden birine tıkladığınızda daha fazla veri görebilirsiniz. Önerilen değişikliklerin her biri için bir zorluk seviyesi olduğunu göreceksiniz. Bazı değişiklikler diğerlerinden daha zor görünebilir, bu durumda kolaydan başlayıp zora doğru gitmek iyi bir fikir olabilir.

On Page SEO Checker ile Sıralama Artışı videomuzu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz:

Pro İpucu: Tavsiyemiz önceliğinizi Site Audit bölümünde yer alan önemli hataları düzeltmeye vermenizdir. Sonrasında bu bölümde yer alan önerileri akıl ve mantık süzgecinizden geçirerek hayata geçirebilirsiniz. Sonuçta Semrush sizin önceliklerinizi bilemeyebilir, burada sizin sorumluluk almanız ve önerileri buna göre gerçekleştirmek ya da gerçekleştirmemek konusunda bir karar vermeniz gerekiyor.

Aşağıdaki Semrush Academy videosunu izleyerek On Page Checker bölümü ile ilgili önemli ipuçlarını öğrenebilirsiniz:

Sosyal Medya Aracı (Social Media Tracker)

Sosyal Medya aracına markanızın aşağıdaki sosyal medya hesaplarına erişim vermek ve rakiplerinizi belirtmek suretiyle, düzenli olarak sosyal medya benchmark (rakip kıyaslaması) raporu alabilirsiniz.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • Google Plus

Bu aracın sunduğu bir dizi özellik var, aşağıda sosyal medya varlığınızı iyileştirecek olan özelliklerden bazılarını görebilirsiniz:

  • Birden fazla rakip sosyal medya etkinliğini inceleyebilirsiniz.
  • Sosyal hesaplarınızın aldığı trafik miktarındaki iniş ve çıkışları izleyebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin kullandığı top trending hashtag’lere bakabilirsiniz.
  • Rakiplerinizle frekans yayınlama gibi kendi sosyal medya alışkanlıklarınızı ve etkileşim miktarını izleyerek karşılaştırabilirsiniz.
  • Birden fazla veri türünü PDF formatında dışa aktarabilirsiniz.

Marka İzleme (Brand Monitoring)

Marka izleme Semrush için yeni bir özelliktir; belirli anahtar kelimelerin hangi sıklıkta ve hangi konumda bahsedildiğini görmek için izlenmesini sağlar. Pazarlama stratejinizi iyileştirmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz; örneğin, kendi sitenize ait bir bağlantı içermeyen ancak markanızdan bahsedilen sitelere ulaşabilirsiniz.

Bilgileri doldurduktan sonra, yukarıdaki gibi bir gösterge paneli göreceksiniz. Buradan anahtar kelimeleri ve bahsedilen sayfalarınızı görebileceksiniz, tam olarak nerede görüntülendiğini gösteren bir mini tarayıcı penceresine genişleterek bu sonuçlarla daha ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Semrush ile sonuçları organize etmenin birkaç yolu vardır, sonuçları birbirinden ayırmak için bir sürü filtre seçeneği ve etiket sunar.

Pro İpucu: Bu aracı sadece markanızın geçtiği web sayfalarını tespit için kullanmak ile yetinmeyin. Web adresinizin geçtiği (örn: www.stradiji.com) ancak sitenize link vermemiş online içerikleri de bu araç sayesinde keşfedebilir, backlink alımı ve takibi için de faydalanabilirsiniz.

Aşağıdaki Semrush videosunu izleyerek araç ile yapabilecekleriniz hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz:

PPC (Pay Per Click) Anahtar Kelime Aracı

PPC araştırmanız için Semrush’ı kullanmak, dijital reklama ayırdığınız bütçeyi etkili kullanmanın iyi bir yolu olabilir. Bu aracın çekebileceği veriler şaşırtıcı bir miktardadır ve gerçekten avantajlı bir noktaya gelmenizi sağlayabilir. Semrush ile ilgili PPC stratejinizi planlamayı bitirdikten sonra, tüm içeriği tek bir tıklamayla AdWords hesabınıza aktarabilirsiniz.

Ayrıca “negatif” sekmesine gidebilir ve reklamlarınızda gösterilmesini istemediğiniz herhangi bir negatif anahtar kelimeyi kampanya düzeyinde ekleyebilirsiniz.

Organic Traffic Insights

Bu araca web sitenizin Google Analytics ve Search Console hesaplarının erişimini veriyorsunuz. Araç landing page bazında eşleştirme yaparak, hangi sayfanızın kaç farklı arama sorgusu ile organik olarak sıralanmaya girdiği bilgisini veriyor. Hem organik trafik performansını hem de long tail olarak isimlendirdiğimiz farklı arama sorgularından elde ettiğiniz organik trafiği düzenli takip etmenizi sağlıyor.

Pro İpucu: Araç ile herhangi bir giriş sayfanızın (landing page) kaç farklı arama sorgusu ile sıralamaya girdiğini düzenli takip edebilirsiniz. İçeriğinizde bu arama sorgularını geçirecek şekilde düzenlemeler yapabiliriniz. Bu şekilde long tail arama sorgularından elde ettiğiniz organik trafiği düzenli olarak arttırmanız mümkün olacaktır.

Aşağıdaki Semrush videosunu izleyerek araç ile yapabilecekleriniz hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz:

Domain Analytics

Bu bölüm alan adları hakkında edinmek istediğiniz tüm bilgileri içeren alandır. Bu bölümde rakipleriniz ve kendi etki alanınız hakkında verimli miktarda bilgi toplamaya yardımcı olacak birkaç araç bulunmaktadır.

Alanlara Genel Bakış

Herhangi bir alan adının genel görünümüne bakmak için yapmanız gereken tek şey URL’yi üst kısmındaki arama çubuğuna girmektir. Böylece Semrush’ın söz konusu alan adına sahip olduğu tüm verileri görebilirsiniz. Bilgileri genişletmek için çıkan sonuçlardaki verilere tıklayabilirsiniz.

“Genel bakış” bölümünde, 4 ana veri grubu gösterilir: Organik Arama, Ücretli Arama, Backlink’ler ve Görüntülü Reklamcılık. Bunların her biri farklı renklerle koordine edilmiştir.

Organik Arama

Bu bölüm sitenizin aldığı aylık organik trafiği gösterir. Marka bilinci oluşturma ve doğrudan marka ismiyle ilgili olmayan trafik, organik ve ücretli anahtar kelimelerdeki eğilimler ve daha pek çok istatistik gösteren birden fazla grafiği inceleyebilirsiniz. Verilerin tamamını almak için “tam raporu görüntüle” butonuna tıklayabilir ve “dışa aktarma” seçeneği ile raporun bir kopyasını bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Ücretli Arama (Paid Search)

Ücretli arama alanı, ödemeli reklam alanından ne kadar trafik kazanılabileceğini gösterir.

Ödenmeli arama istatistikleri, organik arama istatistiklerine çok benzer; ancak bunlar ödemeli arama reklamlarının sonuçlarıdır. Semrush belirli anahtar kelimelerin rekabet gücünü ve ne tür bir Tıklama Başına Maliyet (TBM) beklediğinizi gösterebilir.

Video Reklam

Eğer YouTube’da sitenizle ilgili video reklam yayınları yapıyorsanız, istatistiki veri almak için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Bu rapor reklamınız yayınlandığı andan itibaren kaç kullanıcı tarafından görüntülendiğini gösterecektir. Herhangi bir videoya tıkladığınızda reklamın ilişkili olduğu giriş sayfanızı görebilirsiniz.

Bu bölüm Semrush’ın bulduğu backlink görüntüler. Buradaki verileri genişlettiğinizde backlink’lerin nereden geldiğini görebilirsiniz.

Burada, en çok link aldığınız domain’ler, linklerin follow/ nofollow oranı ve linklerin sahip olduğu bağlantı metinleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Pro İpucu:  Semrush’ın backlink aracının backlink performansını takip etme konusunda Ahrefs.com benzeri araçların oldukça gerisinde kaldığını belirtmemiz gerekiyor. Analizlerinizi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda yarar var. Diğer backlink analiz araçlarını da kullanmaya özen gösterin.

Aşağıdaki videoyu izleyerek Semrush kullanarak backlink alımı için izlemeniz gereken yöntemleri öğrenebilirsiniz:

Trafik Analizi

semrush-traffic-analytics

*** Güncelleme ***

Trafik analizi aracı, hangi paketi kullanıyor olursanız olun, paketinize ek ödeme ile çalışacak şekilde güncellenmiştir.
Detaylı bilgi için: Semrush Traffic Analytics

Trafik analiz sayfası, Google Analytics ile çok benzer şekilde çalışır. Aylık trafiğinizi her biri farklı renklerle ayrılmış çeşitli kaynaklarıyla birlikte gösterecektir. Bu veriden müşteri davranışıyla ilgili oldukça fazla bilgi edinebilirsiniz; örneğin, aramanın hangi ülkeden geldiği ve kullanıcıların web sitesini ziyaret ettikten sonra nereye gittiklerini görebilirsiniz. Bu raporların her birinde genişletilebilen daha fazla veriye ulaşabilir, hangi arama motorlarını kullandığınızı ve hangi sosyal medya platformlarının en popüler olduğunu görebilirsiniz.

Sıralama

semrush-ranking-table

Bu alan, Semrush’daki en iyi 100.000 alan adının bir listesidir. Dijital pazarlamadaki herkes için, bu mümkün olan en iyi web sitesini araştırmanıza yardımcı olacak oldukça ilginç bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Burada yer alan siteleri backlink elde etmek amacıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca “Kazananlar-Kaybedenler” bölümüne bakarak yüksek performans gösteren Web sitelerini de görebilirsiniz.

Bu alan size en iyi 100.000’de yer alan ve bu sitelere benzer web sitelerinin bir listesini gösterir. Parantez içinde gösterilen sonuçlar, o ayın genel rakamları iken, yeşil ve kırmızı sonuçlar arama motorundan gelen organik trafiğini, reklam trafiğini, anahtar kelimeleri ve AdWords’teki aylık tıklama maliyetleri gibi alanlardaki hareketleri göstermektedir. Aramanın en üstünde listelenen siteler, trafikte normal bir artış olan kazananlar olarak; alt kısımda yer alanlar ise trafikteki kayıptan dolayı kaybedenler olarak kabul edilmektedir. Bu sitelerden herhangi birini tıkladığınızda, daha sonra daha ayrıntılı analiz edebilmeleri için “alan adlarına genel bakış” sayfasına yönlendirilirsiniz.

Alan Adı (Domain) Karşılaştırma

Birden fazla alan adını karşılaştırmak için kullanabileceğiniz bu bölümde en fazla 5 Web sitesini girerek hem grafik hem de tablo gösterecek şekilde veri alabilirsiniz. Yukarıda, 3 alan adını karşılaştırmanıza olanak tanıyan basit bir örnek model görebilirsiniz, burada amazon.com, ebay.com, netflix.com alan adlarını kullandık. Grafik hangi sitenin daha yüksek bir arama hacmine sahip olduğunu gösterir.

Gelişmiş modu kullanmayı seçerseniz, sonuçları karşılaştırmak için başka iki site daha ekleyebilirsiniz. Karşılaştırdığımız 5 siteden derlenen anahtar kelimelerle birlikte inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime analizi bölümü, alan adı yerine arama çubuğuna bir anahtar kelime yazdığınızda gösterilecek olan sonuçları sunan bölümdür. Anahtar kelimeler, Web’de arama yapan birinin ekmek ve tereyağı gibidir. İnsanlar aradıklarından bağımsız olarak, arama yapmak için başka anahtar kelimeler de kullanacaklardır. Burası Anahtar Kelime analizinin kullanışlı olduğu yerdir; Semrush ile, düşünebileceğiniz herhangi bir anahtar kelimeyle ilgili ihtiyacınız olan tüm ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizine Genel Bakış

Anahtar kelimeye genel bakış bölümünde, alan adı aramasına benzer ve anahtar kelime için TBM’yi (tıklama başına maliyeti) gösteren bir grafik görebilirsiniz. Yukarıda her arama terimiyle elde edeceğiniz verilerin listesi yer almaktadır.

Hacim – Bu anahtar kelimelerin bir ay boyunca ortalama kaç kere arandığını gösterir. Hacim, belirli bir anahtar kelimenin popülerliğini belirlemenin harika bir yoludur. Tek kelimelik veya kısa anahtar kelimeler, terimin genişliği nedeniyle genellikle en fazla trafiği getiren anahtar kelimelerken, “uzun” (long tail) anahtar kelimelerinin spesifik bir anlama, hizmet türüne veya eşleşmeye özgü olma olasılığı daha yüksektir.

Sonuç sayısı– Bu anahtar kelime için Google’da listelenen sonuç sayısını göreceksiniz; bu anahtar kelimenin ve sektörün ne kadar rekabetçi olduğu konusunda iyi bir göstergedir.

Trend– Sorguladığınız anahtar kelimenin son 12 ay içinde ne kadar popüler olduğunu görebilirsiniz. Son trendleri sık sık takip etmek sektörün hangi alanında en iyi hizmeti verebileceğinizi anlamanızı sağlar.

TBM (Tıklama Başı Maliyet)– Google AdWords’teki her bir anahtar kelimenin maliyet fiyatını görebilirsiniz. Bir PPC kampanyası başlatmayı planlıyorsanız, o zaman bu kampanyayı kullanarak hangi anahtar kelimelere en iyi teklif vereceklerini araştırmak kesinlikle faydalı olacaktır.

Rekabet– Bir anahtar kelimenin Google AdWords’te ne kadar rekabetçi olduğunu gösteren metriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Pro İpucu:  Keyword araştırmalarınızı yaparken henüz Beta aşamasında olan Keyword Magic Tool’u kullanmayı alışkanlık haline getirmenizi öneririz. Belirli bir konu başlığı ile ilgili semantik olarak anlamlı diğer keyword’leri bularak içerik stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki videoyu izleyerek Semrush Keyword Magic Tool aracını ve bu aracı kullanarak neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz:

Link Dalgalanmaları

Bazen bir web sitesi, arama motorlarında meydana gelen dalgalanmalar sebebiyle kısa bir süre için sıralamasını kaybedebilir. Bazen sebep arama motorları olmayabilir, Web sitesinde odak noktası haline gelen anahtar kelimelerde rekabet üst düzeye çıkarsa ve bu anahtar kelimeleri hedefleyen diğer Web siteleri içerikleriyle ön plana çıkmaya başlarsa bir kırılganlık ortaya çıkabilir.

semrush-link-volatility

Yukarıdaki örnek grafikte de görebileceğiniz gibi, Web sitesinin son 30 günde nasıl dalgalandığına dair veri alabilirsiniz. Dalgalanma oranına 0 ile 10 arasında bir puan veren bu araçta puan yükseldikçe hassasiyet ve kırılganlık oranının arttığını söylemek mümkün olabilir. Ayrıca bu istatistiğe kolay erişebilmek için Web sitenize yerleştirebileceğiniz bir widget da kullanabiliyorsunuz.

Eğer bir sayfanın veya anahtar kelimenin sıralaması hakkında sizinle iletişim kuran bir müşteriniz varsa bu araca bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu veriler Google’daki bir değişikliğin etkili olduğunu kanıtlayabilir ve sizi sıralamadaki değişkenlik konusunda haklı çıkarmak açısından yardımcı olabilir.

Semrush Sensor

Semrush sensörü ne tür bir içerik etkinliği gerçekleştiğini görmek için web sitenizi tarar. Şu an için Türkiye’de kullanılamayan bu özellik, yakında ülkemizde de kullanılabilir duruma gelecektir.

14 Günlük Ücretsiz Denemeyi Başlatın!

SEO ve SEM başta olmak üzere tüm dijital pazarlama kampanyalarınızdan daha iyi dönüşüm ve sonuç alabilmeniz için size Semrush desteği verebiliriz. Bunun için tek yapmanız gereken aşağıdaki butona tıklayarak 14 günlük Semrush deneme sürümü için kaydolmak ve info(@)stradiji.com e-posta adresini kullanarak bizimle iletişime geçmek!

Semrush’ı 14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Paylaş!