Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
37 okunma

Ulaşılabilir Yapay Zeka Ajanları Merkezi

Yapay zekâ modellerinin kullanımındaki zorluklar ve kullanım kısıtlamaları hepimizin aşina olduğu sorunlar. Ancak çeşitli yapay zekâ ajanlarını bir arada barındıran Hugging Face, kullanıcıların kolayca bu yapay zeka ajanlarına erişmesini sağlıyor. Ücretsiz ve ücretli seçenekler sunarken, kullanıcıların kendi projelerini geliştirmelerine ve dünyaya açmalarına da olanak tanıyor. Hem bireysel hem de geliştiriciler için ideal bir merkez olarak öne çıkıyor.

Hugging Face ile AI Agent eğitme ve geliştirme

Ya da Yapay Zeka Toplama ve Çalışma Kampı mı demeliyiz?

Yapay zekâ modellerinin her alanda kullanıma girmesi ve bireysel kullanıcıların da yapay zekâ modellerine hızla merak salması karşımıza sık sık yeni sitelerin yayına girdiğine dair haberler, ilân edilen yeni geliştirmeler şeklinde çıkıyor.

Bu haberler ve geliştirmeler baş döndürücü bir hızda.

Kendi işlerimizi yapabilmek için de takip ettiğimiz türlü türlü siteler var ve bunların hemen hepsi ücretli ve ücretli olmayan özellikleri de kısıtlı. Günlük sınırlamalar dahilinde ne kadar kullanabilirsek, o kadarına izin veriliyor.

ChatGPT ve Claude görsel işlemleri yapmasak bile, yazı tabanlı işlemlerde bile günlük sınırlar koyabiliyorlar ve bu da bazen işimizin ortasında büyük bir engel oluyor.

Bu engeli aşmak için bazı kullanıcılar, GPT modellerinin sitelerinde birden fazla hesap açarak devam ediyorlar. Uzun süreçli işlerde pek kolay olmasa da yine bir çözüm.

Sonuç olarak kullanıcılar sıklıkla bir siteden diğerine geçmek zorunda kalıyor; bu durumun da ideal olduğu pek söylenemez.

Ekran kartı yeterli olan kullanıcılar, bazı GPT modellerini bilgisayarlarında kurmanın yolunu bulmuş olsalar da, ABD’den gelen son haberlere göre yakında ülkemizde yapay zeka destekli çiplere sahip GPU’lara erişimde biraz sıkıntı yaşayacağız gibi görünüyor. ABD senatosu, ABD teknolojilerinin desteklenmesi için yapay zekâ çalıştıran ve geliştirien çiplerin kendi belirlediği 18 “müttefik” ülke haricinde satışını engellediğini açıkladı. Uygulama 120 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu durumda gelecekte yapay zekâ modellerini sınırsıza yakın kullanmak için oldukça güç durumlara katlanmak zorunda kalacağız. 2025 yılında Yapay Zeka ajanları açısından büyük bir patlama beklendiğine göre bu durumu aşmanın bir yolu var mı?

Peki ya çok miktarda modeli kullanabilmek için yalnız bir site yeterli olsa, hatta geliştiriciler buradaki modelleri kendi bilgisayarlarına kopyalayıp, kendi geliştirmelerini ekleyerek tekrar geri yükleseler ve hızlı şekilde çalıştırabilseler; yüzlerce hatta belki binlerce geliştiricinin katkısıyla herkes bu modellere uylaşabilse ve kullanabilse gerçekten iyi olmaz mıydı?

Peki ya gerçekten böyle bir Yapay Zeka merkezi varsa?

Yapay zekâ modellerinde başı çeken birkaç tane haricinde artık sık sık başvurabileceğimz; kısa ve orta vadeli işlemlerde işimizi kolaylıkla çözebileceğimiz, bu sayede ChatGPT ve Claude gibi modellerden destek alırken günlük kısıtlamaları kullanmak zorunda kalmayacağımız, hatta flux gibi yeni üretilmiş görsel işleme modellerine ulaşabileceğimiz bir merkez var: Hugging Face

Hugging Face kullanıcılarına çeşitli kapasitelerde model işleme kaynakları sunan, birbirinden farklı modelleri barındıran ve kullanıcıların kendi ajanlarını geliştirmesi için olanak sağlayan bir platform.

Bir tane ücretsiz, ihtiyaca göre artan güçlerde ve buna bağlı olarak farklı fiyat seçeneklerine sahip donanım sağlayan Hugging Face, kullanıcılarına Git sürüm kontrol sistemi üzerinden proje geliştirme ve yayınlama olanağı da veriyor.

Projelerinizi ister özel (private) ister dünyaya açık (public) olarak geliştirip kullanabiliyorsunuz.

Yapay Zeka merkezine kayıt

Öncelikle yapmanız gereken siteyi açıp yeni bir kullanıcı oluşturmak:Hugging Face anasayfa

Robot olmadığınızı kanıtladıktan sonra kaydolmak için kullanacağınız e-posta adresi ve parolayı gireceğiniz bir sayfa açılıyor:Hugging Face katılım formu

Son adımda ise kullanıcı adı, gerçek ad ve isteğe bağlı diğer seçeneklerin doldurulduğu form sayfası açılıyor ve böylece hesabınız aktifleştiriliyor:Hugging Face profil sayfası

Yapay Zekaların toplandığı alan

Hugging Face platformunun kullanıcı olarak sunduğu en önemli özellik Spaces bölümü. Siteye giriş yaptıktan sonra üst menüden Spaces linkine tıklayarak, geliştiricilerin oluşturduğu çeşit çeşit AI Agent arasından ihtiyacınıza göre uygun olanı seçip kullanabiliyorsunuz: Hugging Face Spaces sayfası Yapay Zeka toplanma alanı

Burada bulunan uzun liste içinden basit bir aramayla uygun AI Agent seçerek kullanabiliriz. Örneğin Türkçe TTS ihtiyacımız olabilir. Canlı arama sistemi sayesinde hızlıca sonuçlara ulaşabiliyoruz:Hugging Face Spaces arama filtreleme

Belki de kod danışmanlığına ihtiyacımız vardır. Bunlar arasında Llama veya Qwen modellerini de bulabiliriz. Tek yapmamız gereken ihtiyacımıza göre aramayı gerçekleştirmek ve AI kartlarında “Running” veya “Sleeping” yazan model üzerine tıklamak.

AI destekli görsel oluşturmak istediğimizde günlük sınırlama ile karşılaşıyoruz. Bu sınırlama seçilen modele göre değil, giriş yaptığımız hesaba göre hesaplanıyor. Günlük 5-7 arasında bir sınırlama var; bundan sonra günlük GPU kullanım sınırına ulaştığımızı belirten bir mesajla karşılaşıyoruz ama bu, birçok ücretsiz sitenin vadettiği sınırdan fazla:Hugging Face Spaces Flux model arama filtrelemeHugging Face SpacesMidjourney arama filtreleme

Karşınıza çıkan kartlardan dilediğinize tıklayıp çalışma ortamına ulaşıyor, burada işlemlerinizi yapıyorsunuz. Eğer bir geliştirici olarak AI Agent açtıysanız, ekranın sağ üst tarafındaki menüden projeyi klonlayıp katkıda bulunabilir veya kendi kendi planlarınıza göre geliştirip farklı bir projeye evirebilirsiniz:Hugging Face Midjurney agent proje menüsü

Kendi projemizde Yapay Zeka eğitmek

Kendi projenizi oluşturmak için hesabımıza bir space eklememiz yeterli. Yine Spaces sayfasında “Create new Space” düğmesine tıklayıp karşımıza çıkan formu doldurmak yeterli. Üstelik ücretsiz verdiği seçenek şu an NVidia ekran kartı olmayan kendi bilgisayarımdan çok daha hızlı çalıştığına göre büyük rahatlık sağladığını söyleyebilirim:Hugging Face Spaces kendi alanını oluşturHugging Face projesinde Yapay Zeka için CPU GPU donanım seçenekleri

Toparlamak gerekirse, Hugging Face kullanıcılarına Yapay Zekâ Ajanlarını bir arada bulup kullanabileceğimiz bir platform sunuyor. Aradığımız hemen her türlü ajana kolayca ulaşmanın yanında kendi projelerimizi de geliştirip dünyaya açabileceğimiz, API desteğiyle kullanabileceğimiz bir yapı veriyor. Oluşturduğunuz ajanlar da kullanılmadığı zaman “taksimetreyi kapattığı” için ücretlendirme politikası da bütçe dostu. Yapay Zekâ eğitmek veya yeni ajan oluşturmak isteyenlerin şeker bulmuş arılar gibi toplanacağı bir zengin bir platform olmuş. Umarım konuya ilgi duyan herkes, projeleri için yeterli olacak uygun bütçeli bir donanım ve ajan bulabilir.

Paylaş!