Dün Türk İnternet ekosisteminde bomba patlamış etkisi yaratan Tazedirekt.com’un kapanış haberini duymuşsunuzdur.Bir sitenin SEO performansı açısından adeta “beyin ölümü” anlamına gelen, siteye erişimin aniden sonlandırılmasının ne anlama geldiğini Tazedirekt.com örneği üzerinden paylaşmak istedik.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Tazedirekt.com’un Hüzünlü Biten SEO Macerası
Tazedirekt.com’un dün kapanıncaya kadar olan ve bir anda çöpe giden SEO potansiyelini Searchmetrics ResearchCloud ve Ahrefs.com backlink aracı ile değerlendirdik. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Not: Bu yazı yayımlandıktan sonra site tekrar geri geldi. Yanlıştan dönülmesinde payımız olduysa ne âlâ. Yine de yazıda belirttiğim aksiyonlar alınırsa SEO potansiyeli çöpe atılmamış olur.
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki, Tazedirekt.com ile herhangi bir etkileşimimiz söz konusu olmadı. Organik beslenmeye önem vermekle birlikte, kendilerinden sipariş verme noktasına gelmedim. Anlayacağınız ilişkimiz çabalarını takdir etmekten ve faaliyetlerini ilgiyle takip etmekten öteye geçmedi. Bu anlamda benim için başarısız olmuş herhangi bir girişimden öte bir anlam ifade etmediğini net bir şekilde belirtmemde fayda var.
Tazedirekt.com’un kapanışını biz SEO severler açısından ilginç kılan, sitenin fişinin çok kısa bir sürede çekilmesi, Google’da endekslenmiş binlerce sayfasına tıklayanların şuan siteye erişemiyor oluşu. Elbette bunca endekslenmiş sayfa insanın aklına kaybın ne kadar büyük olabileceği sorusunu getiriyor. Ayrıca kapanışta SEO’nun etkili olduğunu iddia eden pek çok kişi var. Tüm bunlara açıklık getirmek istedik. Sağladığı verilere güven duyduğumuz, yürüttüğümüz SEO projelerinde tercih ettiğimiz ve Türkiye’deki ilk partnerlerinden biri olduğumuz Searchmetrics‘in ResearchCloud fonksiyonu ile en güncel veriler ışığı altında Tazedirekt.com’un SEO performansını analiz ettik.
Her ne hikmetse, Türkiye’de bu tür analizleri SimilarWeb ile yapmak bir alışkanlık haline gelmiş. Daha sonra etraflıca bir yazı ile SimilarWeb’in sağladığı verilerin gerçeğe ne kadar uzak olduğunu Stradiji.com’un gerçek verileri ile karşılaştırmalı olarak vereceğim. Ancak şuan için şunu söylemekle yetineyim; söz konusu SEO olduğunda SimilarWeb ile Searchmetrics kıyas dahi kabul etmez. Bu bağlamda biz SimilarWeb datasını ciddiye almıyoruz. Ufak bir hata payıyla Searchmetrics’in verilerini daha güvenilir buluyoruz.
1.SEO Görünürlüğü (SEO Visibility)
Searchmetrics ResearchCloud’a göre Tazedirekt.com’un SEO Görünürlüğü, diğer bir deyişle, bulunduğu segmentte arama motoru kullanıcılarının yaptığı önemli arama kelimelerindeki görünürlüğü (arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma) başlangıcından itibaren sürekli artmış. Aşağıdaki grafikte G ile önemli Google güncellemelerini görebilirsiniz. Önemli Google güncellemelerinde ihmal edilebilecek düşüşler yaşamışlar, ancak ivme hep artış yönünde olmuş:
2.Organik Arama Sonuçlarındaki Sıralamalar:
Tazedirekt.com’un bulunduğu segmentteki önemli arama kelimelerindeki sıralamalarının – daha iyi hale getirilebilme potansiyeli olmakla birlikte – gayet iyi olduğunu görebiliyoruz. Aşağıda bunlardan bir bölümünü bulabilirsiniz. ResearchCloud Tazedirekt.com’un Google’da sıralamaya girdiği 933 long tail keyword buldu. Bu da demek oluyor ki, site dün kapatılıncaya kadar hatırı sayılır bir organik trafikleri söz konusuydu. Elbette her zaman daha iyi organik trafik elde etmek mümkün, ancak kapanışın SEO performansının düşüklüğünden kaynaklanmadığına dair önemli bir işaret olarak not ettik.
Aşağıdaki grafikte keyword, Google’da Tazedirekt.com’un bu keyword arandığında arama sonuçlarında çıktığı URL, sıralama durumu (pos. = position), keyword’un CPC karşılığı, keyword’ün aylık aranma hacmi (Adwords Keyword Planner ile neredeyse bire bir) ve Traffic Index = Searchmetrics’in bu keyword hacmi ve sıralama durumu dikkate alarak hesapladığı bu keyword sayesinde Tazedirekt.com’un elde edebileceği yaklaşık organik trafik belirtilmiş:
Genel olarak keyword’lere göz attığımızda bulundukları segmentte daha iyi dönüşüm alabilecekleri keyword’lere özel çalışmalar yapmadıklarını görüyoruz. SEO açısından fena durumda değiller, ama daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahiplermiş. Organik ürünlerle ilgili keyword’lere daha fazla ağırlık verilebilirmiş.
Searchmetrics ResearchCloud’a göre elde edilen haftalık organik trafiğin Google Adwords karşılığı 1038 Euro civarındaymış. Yani doğal Google sonuçlarından elde edilen trafiğin Adwords’ten karşılanması için her hafta bu bütçeyle Adwords harcaması yapmak gerekiyormuş. Organik trafik ve genel olarak Adwords karşılığı haftadan haftaya düzenli olarak artmaktaymış:
Searchmetrics ResearchCloud’un TazeDirekt.com için hazırladığı raporun PDF haline erişmek için tıklayın: Tazedirekt.com Searchmetrics ResearchCloud
Backlink durumunu incelemek için Ahrefs.com aracını kullanmayı tercih ettim:
3.Backlink Durumu
Aşağıda Ahrefs.com’dan kısa mazilerinde almış oldukları linklerin sayısının ne kadar yüksek olduğunu ve SEO anlamında Tazedirekt.com’un ne kadar kudretli bir domain olduğunu görebilirsiniz. Ahrefs.com’a göre 251 farklı domain’den toplam 16.6 K backlink almışlar. Biz de Ahrefs.com kullandığımız için bu tür araçların gerçekten sapmaları olduğunu da biliyoruz. Yani gerçek rakam bundan fazla olmalı. Elbette backlink sayısının azlığı ya da çokluğundan öte, alınan backlink’ler sayesinde Ahrefs.com’a göre Domain Rating’inin 50’ye ulaşmış olması. Mukayese edebilmeniz açısından Ahrefs.com’a göre Garanti.com.tr ve Hepsiburada.com domain rating’i 64. Tazedirekt.com’un ne kadar taze ve yolun başında olduğu düşünülecek olursa doğal şekilde backlink almak söz konusu olduğunda gerçekten başarılı olmuşlar.
Doğal yolla link almışlar derken Ahrefs.com’da link aldıkları metinlerin (anchor text) genelde marka ya da domain adı ile olduğunu kastediyorum. Genelde link alımı konusunda yapılan tipik hata önemli – popüler keyword’ler ile yapılan aşırı link alımı. Tazedirekt.com bu konuda da organik olmaktan şaşmamış görünüyor:
Uzun Lafın Kısası
Tazedirekt.com’un kapanmasında iddia edildiği gibi SEO’nun çok da önemli bir rolü olmadığını net bir şekilde görebiliyoruz. Mevcut SEO potansiyeli düşünüldüğünde sitenin herhangi bir başka domain’e 301 yönlendirme yapılmaksızın biranda sitenin yayımdan kaldırılması SEO açısından ciddi bir hata olarak görünüyor. Pekâla “Adamlar dükkanı kapatmış ve bu konu ile ilgili herhangi bir şey yapmayı düşünmüyorlar bundan sonra” diyebilirsiniz. Ancak yine de bu şekilde sahneyi terk etmek bana göre oldukça amatör bir hareket olmuş. Organik ürünlerle ilgili bir blog açılabilir, ya da hali hazırda var olan bloglarını yayımda tutarak oraya yönlendirme yapabilirlerdi.
Siz müşterilerinize mektup yazarak dükkanı kapatıyoruz kusura bakmayın deseniz dahi, Google sonuçlarında yer alan 8000’e yakın sonuçtan uzunca bir süre insanlar sitenize ulaşmaya çalışacaklar. Her seferinde bu insanları boş bir sayfa ile karşılamaktan daha yaratıcı bir aksiyon alınabilirmiş.
Sevenleri bu sonlanışın kötü bir kabus olduğunu düşünüyorlar. Sanıyorum Tazedirekt.com açılırken bu kadar başarılı bir PR etkisi yaratmamıştır. Şuan hemen her yerde kendilerinden bahsediliyor. Bu vesileyle hiç içerik takvimimizde yokken biz dahi Tazedirekt.com’un bu trajik hikayesini inceledik. Domain adı üzerinden link veremedik, zira ortada bir domain kalmamıştı. Ama eğer amaç biraz PR yapmak ve siteyi hemen tekrar aktive etmekse, ileride seve seve link verebiliriz 🙂