Google tarafından açıkça ilan edilmese de, Sosyal Medya etkileşiminizin SEO performansınıza olan katkısı artık bir sır değil. Google+, YouTube, Slideshare, Medium, Linkedin ve Flipboard’u etkin şekilde kullanarak SEO projenize katkıda bulunabilirsiniz. Gelip hep birlikte bunu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli detaylara bir göz atalım.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Sosyal Medya Platformları ile SEO Projenizi Destekleyin
Sosyal Medya yönetiminde kullandığımız bazı hesaplar doğrudan kullanıcıya hitap ederken, bazılarını ancak kurumsal bazda kullanabiliriz. “B2C” (Business to client- Firmadan müşteriye) ve “B2B” (Business to business- Firmadan firmaya) olarak kısaltılan kavramların birbirinden ayrılmasını sağlayan bu hesapların etkili kullanımı, link profilinizde fark yaratmanızı sağlayabilir. Bu yazımızda hangi platformları ne şekilde kullanabileceğinizi detaylandırdık.
Öncelikle her firmanın Sosyal Medya’da etkin olması gerektiğine dair bir inanış var. Bize göre kapınızı “Sosyal Medyada mutlaka olmalısınız” diyerek çalan Sosyal Medya ajanslarının yaptığı hata, firmayı doğru analiz etmeden klasik Sosyal Medya stratejilerini kullanarak başarıya ulaşacaklarını düşünmeleri. Bu tür projelerin çoğu hüsranla sonuçlandığı için Türkiye’de ‘çok başarılı’ olarak nitelendirebileceğimiz kurumsal Sosyal Medya yönetim örneklerinin sayısı gerçekten de kısıtlı. Biz bu yazıda Sosyal Medya yönetim şeklini değil, belli başlı Sosyal Medya kanallarını etkin şekilde kullanarak kurumsal Web sitenizin link profilini nasıl zenginleştirebileceğinizi göstermeye çalıştık.
İçeriğin Hedefi
Aşağıda bahsedeceğimiz platformlarda yayınlamayı düşündüğünüz içeriklerin hepsi firmanızla ilgili olmak zorunda değil. Sektörde ya da dünyada karşınıza çıkan ilginç haberleri, istatistikleri, haberleri paylaşarak hem içerik yelpazenizi genişletebilir, bu şekilde kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Ek olarak oluşturduğunuz içeriğin bilinen SEO kriterlerine uygun şekilde hazırlanmış olmasına dikkat etmenizi de tavsiye ederiz.
İçeriğinizi oluştururken;
- Etkili bir mesaj vererek kullanıcıların dikkatini çekmeyi amaçlayın.
- Kullanıcı içerik başlığınızı gördüğünde hemen okumak için can atmalı
- Sadece başlık değil, içerik de bilgilendirici olmalı
- İçeriğiniz kullanıcıda farklı duygular uyandırmalı
- Anlatım şekliniz tarafsız olmalı
- Basit bir dil kullanarak her kesimden kullanıcının anlayabileceği içerikler oluşturun.
- Anlatım diliniz oldukça basit ve anlaşılır olmalı
- İçeriğinizin herhangi bir bölümünde dikkat dağıtan öğeler yer almamalı
- İstatistikler, özellikle sunumlarda ortalama 14 sayfa, sayfa başına 25 kelimenin en etkili oran olduğunu göstermekte
- Özel fontlar kullanarak içeriğinizi özgün hale getirin.
- Birçok sunum hazırlama programı, özgün fontlar kullanmanıza olanak vermektedir
- Kullandığınız fontların okunabilir karakterlere ve yeterli büyüklüğe sahip olduğundan emin olun
- Etkileyici görseller oluşturarak içeriğinizi çekici hale getirin.
- İçeriğinizde kullanacağınız görsel öğeler ne çok fazla, ne de çok az olmalı.
- Bir konuyu eğer görselle daha iyi anlatabileceğinizi düşünüyorsanız, görsel kullanmaktan çekinmeyin
- Kullanmayı düşündüğünüz görselin kullanım haklarına saygı duymanızı, gerekirse referans vermenizi tavsiye ederiz.
- Farklı renkler kullanarak ağır bir hava oluşmasını önlemeye çalışın.
- İçeriğinizin ve sunumunuzun, firmanıza ait tematik renklere sahip olmasını sağlayın
- Tematik renkler dışında içerikle uyumlu olabilecek renkleri, dikkat çekmek istediğiniz bölümlerle birlikte kullanabilirsiniz
- Aşırıya kaçmadan yapılan renklendirme, içeriğinizin daha eğlenceli görünmesini ve sıkıcılıktan uzak olmasını sağlayabilir.
Herhangi bir gizliliği bulunmayan sunumlarınızı herkese açık şekilde yayımlayabileceğiniz SlideShare, özellikle ilgi çekici konularda hazırlanan sunumların yayınlanması için en iyi seçim olarak kullanılabilir. Linkedin’in bir parçası olarak hizmet veren SlideShare, sunumlarınızla ilgili olan sayfalarınıza link vermek için kullanabileceğiniz oldukça uygun bir platform. SlideShare kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, sunumlarınızı olabildiğince ilgi çekici hale getirmek ve özgün stillerle yayınlamak.
Slideshare.net Google’un önem verdiği, otorite sahibi bir domain olduğu için, siteniz ile sıralamaya giremediğiniz önemli-popüler arama kelimelerinde hızlı sonuç almak için kullanabileceğiniz bir platform. Örneğin hedef kitleniz tarafından yoğun şekilde aranan soru bazlı bir keyword’ü (Örn: Türkiye’de hangi mevsimde nereye gidilir?” cevaplandıran bir Slideshare sunumu hazırlayarak bu aramada hızlı şekilde Google sıralamasına girebilirsiniz.
SlideShare sunumlarınızı görsel olarak daha etkili hale getirmek için Canva benzeri ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Aşağıda kısaca değineceğimiz Canva ile birlikte, sunumlarda kullandığınız görsel öğeleri zenginleştirebilir ve sunumlarınızı daha çekici hale getirebilirsiniz. Görsellik dışında farklı bir font, tam ekran görüntülenmeyi mümkün kılan bir sunum çözünürlüğü ve ne çok uzun ne de çok kısa bir sunumla çıkış yapabilirsiniz. Araştırmalar, optimum sunum uzunluğunun 14-15 sayfadan oluştuğunu göstermekte. Sunumlarınızı ilgi çekici hale getirmeyi başarmanız, SlideShare profilinizin de ilgi görmesi anlamına gelir. Link profilini zenginleştirmek adına SlideShare profilinize sitenizin adresini eklemeyi unutmayın.
Canva
Sadece SlideShare’de değil, diğer mecralarda da kullanabileceğiniz Canva, basit grafikler ve ilgi çekici görseller oluşturmanızı sağlıyor. Büyük oranda ücretsiz içerikler sunan Canva, sunumlar, infografikler, sosyal medya içerikleri ve benzeri türden görsel envanter hazırlamanız için iyi bir seçim olabilir.
Google Web Designer
İleri düzey grafik tasarımları ve HTML5 uyumlu içerikler yaratmak için, Web Designer Beta’yı bilgisayarınıza indirebilir ve kullanabilirsiniz. Program Apple Mac 10.7.x ve sonrası, Windows 7 ve Linux (Debian/ Ubuntu/ Fedora/ openSUSE) işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.
Linkedin Pulse
İş dünyasına dair birçok hikayenin, zengin içeriğin ve ibret hikayelerinin yer aldığı Linkedin Pulse, kurumların sosyal medyadaki profesyonel yüzünü ortaya çıkarmak için hizmetinizde. Geçtiğimiz hafta Linkedin Pulse ve Medium hakkında yazdığımız “Medium ve Linkedin’de Yinelenen İçerik SEO’ya Negatif Etki Eder Mi?” başlıklı yazıda değindiğimiz gibi, Linkedin Pulse yüksek otoritesiyle hem ziyaretçi trafiğini artırmak hem de link profilini zenginleştirmek için kullanılabilir. Hazırladığınız içeriği Linkedin Pulse ile yayımlarken iki farklı yöntem kullanabilirsiniz; ilki yazınızın en önemli kısımlarını özetleyerek devamına sayfanızın linkini verebilir ya da bütünleşik içerik modelini kullanarak zengin içeriğinizi yayımlayarak kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz. Her iki şekilde de ilgi çekmeyi başarırsanız, hem ziyaretçi trafiğinizi artırabilir hem de link profilinizi zenginleştirebilirsiniz.
Medium.com
Son dönemin yükselen ve en çok ilgi çeken platformlarından biri olan Medium.com, özellikle uzmanların ve start-up’ların yoğunlukla yer aldığı bir yer. Yine Linkedin Pulse’da önerdiğimiz gibi Medium’da da içeriğinizin bir kısmını yayınlayabilir, geri kalanı için link verebilir veya içeriğinizin tamamını Medium’da yayımlayabilirsiniz. Profilinizde sitenizin linkini verebileceğiniz Medium, iş dünyasının tecrübeli ve yeni yüzlerinin ivme kazanabileceği bir platform.
Medium.com’da Slideshare.net benzeri yüksek domain otoritesine sahip. Belli arama kelimelerine karşılık gelen kaliteli ve özgün içerikler oluşturarak Google sıralamalarında yer edinmeniz mümkün. Sıralamaya giren Medium.com yazılarınızdan web sitenizin ilgili bölümlerine referans linkler vermek suretiyle referral – yönlendirme trafiğinizi arttırabilirsiniz.
Öncelikli olarak mobil uygulamasıyla dikkat çeken Flipboard, çeşitli içeriklerle oluşturduğunuz kolajları magazin dergisine benzeyen formatıyla yayınlamamıza izin veren, diğerlerinden biraz farklı bir platform. Şu ana kadar bahsettiğimiz platformlara nazaran daha küçük bir kullanıcı kitlesine sahip olsa da, hem Mobilde hem de Web’de kullanılabilmesiyle dikkat çekiyor.
Flipboard, hem kendi sitenizde hem de başka Web sitelerinde oluşturduğunuz içerikleri gruplandırarak kategorize edebilmenizi sağlıyor ve eklediğiniz her adres bir dış link değeri taşıyor. Hoşunuza giden içerikleri paylaşan kullanıcıları takip edebilmeniz mümkün, aynı şekilde paylaştığınız içerikleri faydalı bulan kullanıcılar da sizi takip edebilmekte. Periyodik olarak güncellendiğinde kısa sürede çok sayıda takipçi kazanmanız mümkün ve bir araya getirdiğiniz içeriklerin arasına kendi sayfalarınıza da yer verebiliyorsunuz. Böylece dış link profilinize katkıda bulunmanız mümkün.
SEO konusunda gelişmelere dair bir örnek görmek isterseniz, Stradiji Flipboard Magazin‘i takip edebilirsiniz.
Google Plus
Google’ın bir dönem Facebook’a rakip olmak için (ya da öyle lanse edilen) devreye aldığı Google Plus, eski günlerinden çok uzak olsa da, belirli kesimden kullanıcıları hala etkin olarak görmek mümkün. Google Plus hesabınızda yaptığınız yayınlarla Web sitenize olumlu bir link kaynağı oluşturmanın yanında, platform bünyesinde bulunan topluluklara katılarak sayfalarınızı topluluk kullanıcılarına da sunabilirsiniz. Google Plus’ın bu açıdan dikkat çeken üç özelliği var;
- Google Plus, yayınladığınız sayfanın Google dizine eklenmesini hızlandırmakta (ne kadar veya ne şekilde hızlandırdığına dair kesin bir bilgi yok)
- Topluluklarda paylaşılan içerikler, o topluluğa üye olan kullanıcılara hem bildirim hem de e-posta olarak gitmeke. (Eğer kullanıcı bildirim ayarını kapatmamışsa)
- Çevrelerinize eklenmiş kullanıcılar bir arama yaptığında, arama terimleriyle ilgili bir Google Plus yayını yapmışsanız, bu yayın arama sonuç sayfasında ilk sırada yer almakta.
Eğer firmanızın etkin kullanılan bir Google Plus hesabı yoksa, bir an önce planlamanızı tavsiye ederiz. Sonrasında işinizle veya hedef kitlenizle ilgili olabilecek topluluklara katılarak yayın yapmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde hem ziyaretçi trafiğinizi artırabilir hem de link profilinize pozitif katkı yapabilirsiniz.
YouTube
Hepimizin kullandığı ve bildiği YouTube, link profilinizi güçlendirmek açısından iyi bir alternatif oluşturabilir. YouTube videolarında yer alan “ek açıklamalar” ve “kartlar” bölümüne, doğrulanmış hesabınızla birlikte onaylanmış Web sitenizin veya Web sitenizde yer alan sayfaların linklerini verebilirsiniz. Ek açıklamalar bilgisayar platformlarında, kartlar ise mobil ve tablet platformlarında tıklanabilir URL’ler oluşturmanıza imkan tanımaktadır. Eğer Web sitenizi ilgili YouTube hesabınıza tanıtmamışsanız bu özelliği kullanmanız mümkün olmayabilir. Doğrulama işlemleri için YouTube Hesap Doğrulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Not: YouTube hesapları cep telefonu numaralarıyla doğrulanmaktadır ve bir telefon numarası yılda en fazla 2 hesabı doğrulamak için kullanılabilir.
Ülkemizde YouTube’un kurumsal anlamda çok sık kullanıldığına şahit olmadık çünkü kurumsal bir işin yayınlanması için gereken bütçe ve zaman, bireysel bir işin yayınlanmasına kıyasla daha fazla olabilir. Ancak düşük bütçeyle yapılabilecek yayınlar da var; özellikle YouTube ve benzeri platformlarda yayınlanan videoların daha basit şekillerde ve samimi bir havayla hazırlanması mümkün olabilir. Kurumsal imajınızı zedelemeyeceğini düşündüğünüz içerikleri yayınlamak için biraz cesarete ihtiyacınız varsa, bizce hiç beklemeyin ve içeriğinizi yayınlamak için çalışmalara hemen başlayın. YouTube SEO Rehberi ve Kanal Optimizasyon yazımızı inceleyerek konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Özel URL’ler Oluşturarak Sosyal Medya Kampanya Trafiğinizi Takip Edin
Eğer Web sitenizin trafiğini izlerken Google Analytics kullanıyorsanız, Google Analytics URL Oluşturucu aracını kullanarak trafiğinizi daha sağlıklı bir şekilde takip edebilirsiniz. URL Oluşturucu sayfasına giriş yaptığınızda, sayfanın en altında bulunan terimleri inceleyerek nasıl bir form oluşturmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin URL’nizi bir YouTube videonuzda kullanıyorsanız, videonuz belirli bir kategoriye aitse ve bir kampanya dahilinde yayımlanıyorsa, şöyle bir özel URL kullanabilirsiniz:
https://www.example.com/yeni-urun/?utm_source=youtube&utm_medium=ozelkategori&utm_campaign=yenikampanya
Yukarıdaki örnekte yeşil bölüm orijinal URL’niz, kırmızı bölümler de sizin belirlediğiniz parametrelerden oluşmakta. Aşağıda oluşturduğumuz örnek formda da benzer bir yapı kullandık. Eğer isterseniz “kampanya terimi” ve “kampanya içeriği” bölümlerini de kullanarak daha derin ayrıştırma yapabiliyorsunuz:
Yukarıdaki gibi oluşturduğunuz bir URL, Google Analytics hesabınızda yaptığınız incelemelerde belirlediğiniz kaynaktan geliyormuş gibi görünecek ve trafiği ayrıştırmanızı yarayan bir parametre olarak kullanılabilecektir.
Öneri: Oluşturacağınız parametre gruplarının sayısını az tutmanız, anlaşılır ve sade terimler kullanmanız, ileride yaşanacak karışıklıkların önüne geçmenizi sağlayabilir.
Son Cümlelerimiz
Her firma dijital dünyada bulunmak için farklı alternatiflere sahip. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin bir kısmı Sosyal Medya ile ilgiliyken, bir kısmı kendinizce oluşturabileceğiniz fırsatların bir yansıması olarak ele alınabilir. Sosyal Medyadaki herhangi bir platformu kullanmak konusunda kuşkularınız varsa, yukarıdaki mecraları kullanarak kendinize özgü bir kurumsal profil meydana getirebilir, hem de link profilinizi güçlendirecek içerikler yayımlayabilirsiniz. Eğer bu hesaplardan herhangi birini şimdiye kadar kullanmadıysanız, hiç merak etmeyin. Kullanımı oldukça kolay olan, özellikle de B2B kapsamına giren platformların faydasını göreceğinizi düşünmekteyiz.
Saydıklarımız dışında kullanıp da memnun kaldığınız mecralar varsa, yapacağınız yorumda belirtmenizi rica ederiz 🙂