SEOZEO’nun davetlisi olarak geçtiğimiz Çarşamba günü SEOZONE Meetup’a katıldım ve “Searchmetrics ile SEO Görünürlük Analizi” başlıklı sunumu gerçekleştirdim.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Searchmetrics ile SEO Görünürlük Analizi
Bu blog yazısı ile etkinliğe katılamayanlar için sunumu ve sunum esnasında dile getirdiğim Searchmetrics tecrübelerimizi paylaşmak istedim.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü SEOZEO’dan sevgili Yiğit tarafından SEOZONE Meetup’a katılım daveti aldığım ve çok fazla düşünmeden hemen kabul ettim. Evde çalışan 3,5 aylık bir erkek çocuk babası olarak bu aralar çok fazla sosyalleşme imkanı bulamıyordum. Bu vesileyle hem biraz insan içine çıkabilirim, hem de evden kaçma bahanem olur diye düşündüğümü hatırlıyorum 🙂 Konu olarak Searchmetrics ile SEO Görünürlük Analizi başlığını önerdim. Sağ olsun Yiğit de uygun gördü. Ekip arkadaşım Emre Ercan ile hemen kolları sıvadık ve hazırlıklara giriştik.
Sunuma kadar Searchmetrics’in geçtiğimiz sene hayata geçen ResearchCloud fonksiyonunun Türkiye’de pek çok kişi tarafından kullanıldığını düşünüyorduk. Ancak sunum esnasında aldığım tepkilerden gerçek durumun böyle olmadığını anladım. 45 dakikalık sunumun izin verdiği ölçüde ResearchCloud’u ve özelliklerini tanıtmaya gayret ettim.
Searchmetrics özü itibariyle devasa bir veri ambarına benziyor. 2009 yılından beri düzenli olarak yüz binlerce arama sorgusunu hemen her belli başlı arama motorlarında aratıyorlar ve çıkan sonuçları bir veri tabanında saklıyorlar. Dolayısıyla siz herhangi bir domain hakkında araştırma yapmaya çalıştığınızda, domain ile ilgili çok önemli veriler halihazırda ellerinde olmuş oluyor. Özellikle SEO çalışmalarında çok önemli olan bir domain’in hangi arama kelimelerinde, hangi sayfa ile kaçıncı sırada çıktığı, çıktığı sayfanın sayfa başlığı, çıktığı arama kelimelerinin aranma hacmi, vb. bir dünya veriye kısa sürede erişebiliyorsunuz. Örneğin bu bir rakip site analizi ise, çok kısa sürede rakibinizin içerik stratejisini, güçlü ve zayıf yanlarını Searchmetrics ResearchCloud ile deşifre etmeniz mümkün.
Searchmetrics’i tercih etmemizin başlıca nedenlerinden birisi, herhangi bir sitenin geçmiş SEO performansına dair önemli bilgiler vermesi. Bunu şu örnek ile açıklayabilirim; plastik cerrah kuzenimin en çok yaptığı estetik operasyon, yanlış yapılan burun ameliyatlarının düzeltilmesi için yapılan estetik operasyonlar. Aynen buna benzer şekilde danışmanlık hizmeti verdiğimiz çoğu Web sitesinin bizden önce de bir SEO geçmişi var. Nasıl bir enkazı devralmak üzere olduğunuz en kolay bu araç ile görebiliyorsunuz. Hatta bazı durumlarda işi almamaya dahi karar verebiliyorsunuz.
ResearchCloud’un geçmişe dair verileri aynı zamanda Google güncelleme tarihleri ile birlikte bir grafik olarak vermesi, sitenin SEO performansının hangi algoritma güncellemesi ile birlikte arttığını yada azaldığını görmenizi sağlıyor. Bu teşhisi yaptıktan sonra biz SEO danışmalarına o algoritma ile ilgili iyileştirmeleri yaptırmak kalıyor.
Sunum esnasında kısıtlı sürede ResearchCloud’un bir sitenin SEO analizinde nasıl kullanılabileceğini kafalara kazımanın en kolay yolunun Türkiye’den ve dünyadan önemli Web sitelerine ait SEO Görünürlük analizleri yapmak olduğu fikri düştü aklıma. Böyle zamanlarda hep yaptığım gibi Flipboard’daki SEO dergimizi incelemeye başladım. Son 2 seneye ait önemli SEO gelişmelerini bu dergide arşivliyoruz. Böylece daha sonra dönüp inceleme şansımız oluyor.
Arşivimizi incelerken ResearchCloud ile incelenebilecek önemli domain’lere ait kritik SEO gelişmeleri fark ettim; Wikipedia.org, Zaman.com.tr, Tazedirekt.com, Eksisozluk.com, Ebay.com. Önce her bir siteye ait SEO gelişmesi ile ilgili haberi bir slayt olarak yerleştirdim, daha sonrasında ResearchCloud ile yaptığım analize ait grafiğin ekran görüntüsünü paylaştım. Böylece sunumu takip edenler için ilginç bir sunum haline dönüştü.
Sunumun daha rahat anlaşılabilmesi için Searchmetrics jargonunda SEO Visibility (SEO Görünürlük) kavramının ne anlama geldiğini bilmenizde fayda var;
- SEO Visibility bir domain’in zaman içerisindeki organik arama görünürlüğünü ifade eder. Domain’in organik olarak sıralamaya girdiği keyword’ler, aranma hacimleri ve sıralama durumları dikkate alınarak hesaplanır.
- SEO Visibility bir domain’in güncel ve tarihsel SEO görünürlüğünü analiz etmemize yarar. Artması domain’in bulunduğu segmentte hedef kitlesinin yaptığı arama sorgularında daha çok göründüğü anlamına gelir. SEO Visibility bir sitenin genel trafiğine dair işaret verebilir, ancak özünde organik trafiğin artıp artmadığını gösteren bir parametredir. SEO Visibility ile farklı domain’lerin SEO görünürlük kıyaslamasını yapabiliriz. Performans düşüklükleri ile önemli Google güncellemelerini aynı grafikte görebilir, olası performans düşüklüklerinin sebepleri konusunda teşhiste bulunabiliriz.
Lafı çok uzatmadan aşağıda sunumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Sunum ile ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazarak bana iletebilirsiniz. En kısa sürede cevaplandıracağımdan emin olabilirsiniz. Bu vesileyle bizi davet ederek tecrübelerimizi paylaşma imkanı sunan sevgili Yiğit Konur’a , bizi çok güzel bir şekilde ağırlayan SEOZEO ekibine ve sunum esnasında bana büyük yardımı dokunan ekip arkadaşım Emre Ercan’a çok teşekkür ederim.
Sunumun videosunu izlemek isteyenleri buraya alalım: