Kaydettiği çok önemli aşamaları dikkate alacak olursak, SEO’yu Search Engine Optimization ya da Arama Motoru Optimizasyonu olarak değil, Search Experience Optimization yani Arama Deneyimi Optimizasyonu olarak tanımlamamız gerekiyor.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Neden SEO Yatırımı Yapmalısınız?
Ziyaretçilerinin beklentilerini karşılayan, onları herhangi bir ziyaretçiden mutlu ve sadık birer müşteriye dönüştüren markalar bu süreçte kazanan olacaklar. Hem dönüşüm oranlarının yüksekliği ve hem de uzun vadede yatırımın geri dönüşü açısından SEO diğer tüm mecralardan öne çıkmış durumda. SEO yatırımı yapmak isteyip, nereden başlayacağını bilemeyenlere yol gösterelim istedik.
SEO’ya Yatırım Yapmanız İçin Geçerli Olabilecek 5 Neden
1- İşe yarıyor. Yakın zamanda da işe yaramaz hale gelmesi gibi bir ihtimal söz konusu değil. Müşterileriniz işletmenizi Google’da ve diğer arama motorlarında bulmayı bekliyor. SEO’ya yatırım yapmadıysanız işletmeniz arama motorlarında görünmez olabilir. Kimse bulamıyorsa bir Web sitesi sahibi olmanın ne anlamı var?
2- Düşük maliyetlidir. Çok çok büyük bir hedefiniz yoksa, bol sıfırlı bütçeler ayırmanız gerekmez. Makul bir bütçeyle, isterseniz bir aylık isterseniz birkaç aydan oluşan planlamalarla SEO yatırımı yapabilirsiniz.
3- Pazar payı yüksektir. Günümüzde arama motorları ve sosyal medya, pazardan en çok pay alan mecralar olarak eşit düzeyde paya sahiptir. Özellikle mobil ağırlıklı bir stratejiniz varsa pazar payından güzel büyüklükte bir pay alabilirsiniz.
4- Kaliteyi artırır. Ürünlerinizin / hizmetinizin kalitesi tartışılmaz. Ancak Web sitenizinki tartışılabilir. Arama motorları, SEO söz konusu olduğunda kaliteyi ön plana çıkarır. Örneğin Google ne kadar çok sayfanız olduğuyla ilgilenmez, var olan sayfalarınızın ve içeriklerinizin ne kadar kaliteli olduğuyla ilgilenir. Tasarım, kullanım ve içerik açısından “kalite” sahibi olan Web siteleri hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından tercih edilir.
5- Çünkü rakipleriniz yapıyor. Emin olun rakipleriniz iyi ya da kötü bir şekilde bunu yapıyor. İyi bir SEO uzmanıyla çalışıyorlarsa sizden daha fazla görünür olmaya ve trafiğinizi, doğal olarak da müşterilerinizi elinizden alıyor olabilirler.
SEO’ya Yapılan Yatırım ve Yatırımın Geri Dönüşü
SEO’ya yatırım yaptığınızda ilk beklentiniz bunun geri dönüşünün olması olmalıdır. SEO uzmanlarının beklentisi de aşağı yukarı aynıdır, planlamasını yaptıkları tüm düzenlemelerin trafik olarak, hedef dönüşümü olarak geri dönmesini beklerler. Web sitesinin bu başarısı, yatırımın karşılığını veren yegane durum olduğu için aslında ortak beklentilerden bahsetmiş olduğumuzu söyleyebiliriz.
Örneğin 5000 farklı ürünü ve 50 farklı kategoriyi içeren bir e-ticaret siteniz var. Bu sitenizin organik trafik kazanmaya başlaması için kullanıcıları anlamanız ve sayfa içeriklerinizi ona göre değiştirmeniz gerekebilir. Sadece organik trafik kazanmak yetmez, ürün sayfasına gelen kullanıcının dönüşüm olarak Web sitenizin hanesine yazılması da çok önemlidir. SEO uzmanı bu noktaya odaklanarak trafik ve dönüşüm oranlarını artırmaya çalışır. Çünkü bunlar, projenin “başarılı” olmasını sağlayan en önemli iki kriterdir. Bu iki kriterin başarı getirmediği hiçbir proje yatırım yapmaya değmeyeceği için, bu işi sizin kadar ciddiye alan uzmanlarla çalışmanız çok önemli.
Bu açıdan aşağıdaki kriterleri de dikkate almanızda fayda var:
- Google, daha yüksek kaliteli sayfaları dizine eklemek ve arama sonuçlarında sıralamak istiyor.
- Kullanıcılar daha sürükleyici bir deneyim yaşamayı bekliyor.
- Google Web sitesinin büyük oranda kullanıcının deneyimine odaklanmış olmasını bekliyor.
- Kullanıcılar satın almadan önce daha fazla bilgi ve detay görmek istiyor.
Yapacağınız yatırım bu kriterleri karşılayan bir sonuç ortaya çıkarıyorsa, emin olun yaptığınız yatırımın karşılığını kat kat fazlasıyla alacaksınız.
Günümüzde Arama Motoru Optimizasyonu
Bu yazının ilk yayınlandığı dönemlerde (2014) SEO bildiğimiz şekliyle yapılmaya devam etmekteydi. Ancak günümüzde o kadar farklı noktalara gelmeye başladı ki, geleneksel yöntemler demode olmaya başladı. Hem SEO projesinin niteliğini iyileştirmek hem de daha net sonuçlara ulaşmak için SEO’ya dahil edebileceğiniz süreçlerin tamamı zorlaştı diyebiliriz.
- Mobil internet kullanımının masaüstü kullanımın önüne geçmesi ilk zorluk olarak ele alınabilir.
- Dijital Asistanların yakında elimizden düşmeyeceğini de söyleyerek bu listeye ekleyebiliriz.
- Sesli Arama da geleneksel aramanın önüne geçecek.
- Değişen teknolojiye ayak uydurabilen yazılımları ve araçları da takip etmek gerekecek.
Başlangıç aşamasında ilk üç maddeye sonuna kadar hakim bir SEO uzmanıyla çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu üçünü karşılayan bir uzman bulduğunuzda zaten dördüncü maddeyi de karşılamış oluyorsunuz.
Günümüzde SEO “5 anahtar kelime ile sizi birinci sıraya taşıyoruz!” olmamalı. Geride kalan potansiyelin hepsini çöpe atan sözde SEO ajanslarının oyununa gelmeyin. SEO Planlaması işinizin tamamını ön plana çıkarmak ve temel olarak üç maddede başarı sağlamak için yapılmalıdır:
- Giriş: Marka Bilinirliği sağlamak
- Gelişme: Sadakat ve güvenilirlik elde ederek müşteri portföyünü genişletmek
- Sonuç: Dönüşüm odaklı planlama yaparak ilk iki bölümde yapılan işlerden kâr elde etme süreci ve kapanış.
SEO sizin için ve çalıştığınız uzman / ajans için, elinizdeki her şeyi tek tek inceleyip olası senaryoları olası kullanıcı gruplarına göre uyarlayıp sonuca gitme sanatı olmalıdır. Bu sanatı icra eden, ismi duyulmuş az sayıda kuruluş olduğunu biliyorsunuzdur, bildiğiniz bir başka şey de söz konusu kuruluşların SEO projelerini yüksek bütçelerle yaptığı olabilir. Bu yüzden çoğu kişi veya çoğu firma az önce bahsettiğimiz “5 anahtar kelimeli paket bütçenize uygun” diyen ve aslında hiçbir şey yapmayarak zamanınızı, bütçenizi ve potansiyelinizi çöpe atan uzmanlara başvurmak zorunda kalıyor. Bu sebeple yazının başlığındaki “Neden SEO Yatırımı Yapmalısınız?” sorusunun cevabını bulmak zorlaşıyor olabilir veya bu durum ortaya yeni bir soru çıkarabilir: “Kimin bu işi iyi yaptığını nereden anlayabiliriz?”
Aklınıza ilk gelen şey referanslar olabilir. Çalışacağınız uzmanın referansları arasında bazı adı duyulmuş kurumsal firmalar varsa biraz daha güvenilir bir tablo çizebilir. Ancak söz konusu firmalarla yapılan SEO projeleri her zaman iyi bitmemiş olabilir. Referanslar içinde yer alan firmalarla temasa geçmekten çekinmeyin.
İkinci olarak eğer karşınızdaki kişi “sizi kesin bu kelimede birinci sıraya çıkaracağız!” derse, ona inanmayın.
Bir madde daha ekleyelim, bu maddedeki sözde SEO uzmanları “Google”da tanıdıkları olduğunu ileri sürüp buna özel bütçe teklif ediyorlar. Ben bu insanların azalarak bittiğini düşünüyorum ama bu karşılaşmayacağınız anlamına gelmez. Ne Google ne de bir başka arama motoru para karşılığında sıralama değişikliğine gitmez. Dijital reklam tamamen başka bir olay, Google AdWords veya bir başka dijital reklamcılık platformundan, sanki Google’ın arama sonuç sayfasıyla ilgisi varmış gibi gösterilen sahte ekran görüntülerine aldanmayın.
Her insan yaptığı işi güzel göstermek ister. O yüzden nadiren başarısızlık hikayeleriyle karşılaşırsınız, o da çok barizse. Bazı işler daha başlamadan “başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkum”dur. Bulunduğunuz sektörün, yaptığınız işin veya firmanızın SEO açısından uygun durumda olduğundan emin olmak için, çalışmayı düşündüğünüz uzmana muhakkak danışın. Biraz ısrar edin ve işin neden uygun olduğuna dair ipuçları elde etmeye çalışın.
Her kişi / kuruluş işini büyütmek ister ve bu süreçte yardımcı olabilecek yöntemleri kullanmayı düşünür. SEO da bunlardan biridir ancak her iş için uygun olmayabilir. Bazen de uygun olur ama işin hedefiyle aynı yolu izlemeyebilir. Örneğin sadece Web sitenizin trafiğini artırmak gibi bir amacınız varsa, SEO sizin için uygun olabilir. Ancak trafik artışından daha fazlasını beklememelisiniz. Web sitenizde sattığınız bir ürün veya hizmet varsa, SEO yine uygun olabilir. Satış oranlarının artması için sitenize gelen trafiğin artması gerekir. Hedefiniz son kullanıcıya ulaşmaksa SEO ile daha fazla şansınız var ancak hedefiniz başka şirketler ise SEO sizin için çok da uygun olmayabilir. Bu tür örnekler çoğaltılabilir ancak işletmenizin ve hedefizin niteliğine göre sorgulama yapmak en doğrusudur.
Günümüzde SEO ve Arama Motorları
“Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle” şeklinde başlayan birçok cümle gördük ve bu cümle o kadar güzel ki, işin içinde SEO varsa çoğu cümleye bu şekilde başlayabilirsiniz. SEO dışında da birçok alanda bu cümle çokça kullanılabilir. Peki bu cümlenin olayı nedir?
Dijital ve geleneksel medya kanallarının etkinliği:
Birçok alanda karşımıza çıkan yeniliklerle birlikte SEO, geleneksel medya mecralarını geride bırakmakla kalmıyor, Sosyal Medya ile eşit paya sahip olarak etkinliğini en üst düzeyde tutmaya devam ediyor.
Günümüzde SEO verimliliğini artırabilmek için kullanmanızı önerdiğimiz yazılımlar şunlar:
SEMrush – Yeni Başlayanlar için SEMrush Rehberi –
Ücretsiz bir test yapmak için aşağıdaki kutucuğa Web sitenizin adresini yazın:
SeoMonitor – Yeni Başlayanlar için SEOmonitor Rehberi –
SEOmonitor’ü denemek isterseniz 100€ kredili 14 günlük test hesabınızı oluşturmak için tıklayın: SEOmonitor aboneliğini başlat
Kendine özel alanlar için açıklayıcı yazı dizimiz:
Dijital Asistanlar Çağında Arama Nasıl Şekilleniyor?
Konuyla ilgili Google’ın önerilerini bizzat aktardığı “Bir SEO’ya ihtiyacınız var mı?” yazısına da mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.