Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
5,918 okunma

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

SEO uzmanı olmak bu aralar pek çok gencin hayallerini süslüyor. Pek çok genç arkadaşımız SEO konusunda kendisini geliştirmek ve profesyonel danışmanlık hizmeti vermek istiyor.

arama motoru zirvesi

Peki SEO uzmanı olmak için ne gibi niteliklere sahip olmak gerekir ve nasıl bir yol haritası izlenmelidir? 10 yıllık SEO tecrübemden yola çıkarak genç arkadaşlar için bir yol haritası oluşturdum.

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization ya da kısaca SEO) alanında teknik, analitik ve yaratıcı geliştirmeleri planlayan, uygulayan ve sonuçlarını analiz eden kişiye SEO uzmanı diyebiliriz. SEO uzmanı sadece SEO alanında değil, dijital dünyayla ilgili her gelişmeyi takip eder ve SEO kapsamında entegre olmak adına planlamalar yapar. SEO kendi başına geniş bir alanken, dijital pazarlama alanında uygulanabilecek her metodu uyarlayabilmek SEO uzmanın asıl işi olmalıdır.

10 sene önce yaptığımız SEO ise, şuan yaptığımıza ne demeli, inanın hiç bilmiyorum. O zamanlar buraları hep dutluktu. Site üstünde ve haricinde yapacağınız bir takım uygulamalar sayesinde sıralamaları hızlı bir şekilde yükseltmeniz mümkün olabiliyordu. Ancak günümüzde bir SEO uzmanı UX, tasarım, bilgi mimarisi vb. pek çok farklı disiplini tecrübe etmeli ve çok iyi bir ekip oyuncusu olmalı. Çünkü artık tek başınıza şapkadan tavşan çıkaran adam pozisyonunda değilsiniz. Bir SEO çalışmasını yürütürken farklı ekiplerle eş güdüm ve koordinasyon içinde çalışmak durumundasınız. Yeri geldiğinde bir front end developer ile onun anladığı dilden konuşabilmelisiniz. O bir şey sorduğunda yüzüne uzaydan gelmiş gibi bakmamalısınız. Bu nedenle kendinizi çok iyi şekilde geliştirmeli ve gelişmeleri çok yakından takip etmelisiniz.

SEO Uzmanı Hangi Yeteneklere Sahip Olmalıdır?

Bir tür metodoloji olarak da değerlendirebileceğimiz SEO, dört temel yeteneğe ihtiyaç duyar:

  • Teknik hakimiyet
    • Teknik hakimiyet Web sitelerinin nasıl yapıldığını, teknolojinin ve kodlamanın nasıl bir mantıkta çalıştığını, arama motorlarının Web sitelerini nasıl taradığını anlamanızı sağlar. Ayrıca analitik gözlem ve yaratıcılık konusunda da teknik hakimiyete ihtiyacınız vardır, sürecin başından sonuna kadar her saniye teknik gözlem ve üretim yapabilecek kadar teknolojiye hakim olmanız gerekmekte.
  • Analitik gözlem
    • Analitik gözlem Web sitelerinde yer alan eleman ve fonksiyonların nasıl sonuçlar doğurduğunu, stratejik değişikliklerin ve çevresel etkilerin ne kadar destekleyici olduğunu ve yaptığınız işin nasıl bir sonuç verdiğini anlamanızı sağlar. Açıkçası analitik gözlem kişiye göre değişir ve nasıl yapılıyorsa ortaya çıkan sonuç da o yönde olur. Bir söz vardır; “Analizin başarısı analiz yapan kişinin yeteneklerine bağlıdır”
  • Yaratıcılık
    • Yaratıcılık çok ayrı incelenmesi gereken bir kavramdır, bazı insanlar görsel yaratıcılığa sahipken bazı insanlar da matematiksel yaratıcılığa sahiptir. SEO çalışmalarında her ikisine de bir miktar sahip olmak önemlidir çünkü hem teknik süreçte hem de tasarım sürecinde yaratıcı hamleler yapmak harcayacağınız zamanı ve bütçeyi minimumda tutmanıza yardım edecektir.
  • Takım Oyuncusu Olmak ve İyi İletişim Becerisi
    • Yukarıda da belirttiğim gibi, SEO çalışmasını yürütürken pek çok farklı ekip ile birlikte iş yapabilmeniz ve onlarla iyi bir iletişim kurabilmeniz şart hale gelmiş durumda. Yeri geldiğinde “nabza göre şerbet” vermeyi, kibirli olmamayı ve karşı tarafın penceresinden bakabilme yeteneğinizi geliştirmek durumundasınız. Unutmayın; birlikte çalışacağınız ekibi ikna edemezseniz, bir arpa boyu yol alamazsınız. Benim size tavsiyem, SEO çalışması sonrası elde edilecek kazanımları çok net bir şekilde ortaya koymak ve tüm partileri ikna etmek. Bunu yaparken her ekibin farklı öncelikleri olabileceğini de unutmadan hareket etmelisiniz.

pratik seo önerileri

Tam da bu noktada görsel yaratıcılık ve matematiksel yaratıcılık arasında bir seçim yapmanız gerekebilir çünkü her ikisinin de bir arada tam olarak bulunması mümkün olmayabilir. Bu bir eksiklik ya da bir yanlış değildir, hepimizin yetenekleri ve anlayış biçimi farklı olacağından, kendimize fazla yüklenmememiz en iyisidir.

Bir SEO uzmanı olmak istiyorsanız mecazi olarak iki farklı karaktere sahip olmanız gerekebilir;

İlki: Planlayan, strateji geliştiren, çözümler bulan ve yeni öneriler sunan bir profesyonel.
İkincisi: Duruma kullanıcı gözünden bakabilen, basit ve yalın davranışların altındaki eğilimleri analiz edebilen bir kullanıcı.

Planlama, stratejinin geliştirilmesi ve uygulanması sürecini, çözüm ve öneriler de sürecin iyileştirilmesini sağlayan hareketleri içermektedir. Arama motoru optimizasyonuna sadece link almak, anahtar kelime paketleri üzerinde çalışmak veya içerik üretmek olarak bakmamak gerekir, çünkü süreç sanıldığından daha detaylı ve ince işlenmesi gereken bir iştir.

Kullanıcıyı anlamaya çalışırken de, siteyi ziyaret eden bir kullanıcının nasıl davrandığını, hangi teknolojiyi kullandığını, ziyaret sırasındaki olumlu olumsuz deneyimlerini ve benzeri birçok önemli faktörü gözlemleyebilmek gerekir.

Bir SEO Uzmanının Günlük Rutini Nasıldır?

Yukarıdaki bölümde yazdıklarım hoşunuza gittiyse ve kendinizi SEO uzmanı olmaya hazır ve nazır hissediyorsanız, köprüden önce son çıkışı kaçırmamanız için size biraz günlük çalışma rutinimden bahsedeyim. Muhakkak farklı rutinleri olan SEO uzmanları vardır, ancak 45 yaşın tecrübesi ve olgunluğuyla genç arkadaşlara kendimden örnek vermenin daha uygun olacağına karar verdim.

Gece 22:45’te yatıyorum, sabah 5:45’te kalkıyorum. Herkes uykudayken ve etrafta ölüm sessizliği varken pek çok işi halletmiş oluyorum.  Sabah ilk işim nefes egzersizleri ile birlikte meditasyon yapmak oluyor. Bir SEO çalışanının kafasında gün içinde onlarca tilki dolaştığı için, zihni dinginleştiren bu tür aktiviteler gün içinde daha akılcı kararlar almanızı sağlıyor. Zira yapacağınız bir yanlış yönlendirmenin hem maddi kayba hem de müşteri kaybına yol açması söz konusu. O yüzden sağlam kafa sağlam vücutta bulunur prensibinden yola çıkarak, bir sporcu gibi kendinize ve zihninize çok iyi bakmalısınız diye düşünüyorum.

Meditasyon sonrası biraz su içip, bir şeyler atıştırdıktan sonra, kahvemi demliyorum ve kitap okuyorum. Kitap okumanın bir nevi motoru, yani beynimi ısındırmak gibi bir işlevi var. Ayrıca gün içinde kimi zaman yoğunluktan kitap okumaya vakit kalmadığını fark ettim ve neden bu işi sabahın köründe yapmıyorum dedim.

Kitap faslı bittikten sonra, günü en önemli işlerden, gereksiz ıvır zıvır işlere göre planlıyorum. Böylece sabah en enerjik ve dinamik olduğum anda küçük zaferlerle yetinmek yerine, asıl önemli işlere odaklanıyorum. Onları bitirdikten sonra gereksiz ıvır zıvırlara dalıyorum.

Son 10 senedir bir makine düzeninde çalışıyorum. Balayım esnasında bile evlilik harcamalarımızı çıkartmak için çalışmak durumunda kaldım. SEO uzmanlığı söz konusu olduğunda öyle 2 hafta dünyadan elimi eteğimi çekeyim, şöyle alıp kafamı uzaklara gideyim gibi bir lüksünüz olmuyor. Bir yerlere gitseniz dahi, bir meslek hastalığı olarak, İnternete bağlanıp takip ettiğiniz sitelerin genel performansına bakıyorsunuz.  Sene 2012, Marmara Denizi’nin orta yerinde bir feribot üstünde, Edge bağlantı ile müşteri raporu göndermeye çalıştığım günler dün gibi aklımda.

SEO çok dinamik bir alan olduğu için önemli gelişmeleri kaçırmamanız gerekiyor. Pek çok farklı kaynağı düzenli takip ediyorum, bol miktarda makale ve haber okuyorum. Sadece okumakla kalmıyorum, bunlardan müşteri sitelerine önerebileceğimiz şeyler olup olmadığını analiz ederek tecrübe ediyorum. Son 4 yıldır takip ettiğim tüm makaleleri Flipboard dergimizde topladım, takip ederek siz de önemli gördüğüm makaleleri görebilirsiniz: Stradiji SEO Magazine

Kimi zaman etkinliklere katılıyorum ve kurumsal ve bireysel SEO eğitimleri veriyorum. Bunlar için ekstra mesai harcamak durumundasınız. Ne kadar tecrübeli olsanız da, her web sitesinin ve katılımcının senaryosu kendine özgü ve biricik. İyi bir hazırlık yapmazsanız, çok zor durumlarda kalabilirsiniz.

SEO Başarı Piramidi Eğitimi - 2015
SEO Başarı Piramidi Eğitimi – 2015

Blog yazılarımızın her birisini yazmak için ortalama 6 saat harcıyorum. Bunu 10 sene tecrübe + 6 saat olarak da ifade edebiliriz. O kadar çok şey tecrübe edip, o kadar çok hata yaptım ki, en sonunda en az sayıda hata yapmayı, en azından bunları telafi etmeyi öğrendim. Bir SEO uzmanı olacaksanız, mükemmelliyetçi olmamalısınız, bazen “kervan yolda düzülür” demek durumunda kalacağınız durumlar olabiliyor. Esnek olmak size avantaj sağlayacaktır.

Uzun süre home ofis olarak çalıştığım, evli ve çocuklu olduğum için yukarıdaki rutini ancak çocuğumuz 3 yaşına gelmek üzereyken oturtabildim. İşin bir de o boyutu var. Her eş benim eşim kadar anlayışlı olmayabilir. SEO uzmanlığı, İş ya da eş konusunda bir tercih yapmanızı gerektirecek kadar hayatınızın ortaya yerine yerleşiveriyor.

hayaller, hayatlar

Bütün bu uyarılarımdan sonra hala SEO uzmanı olmaya heves ediyorsanız, o zaman günah benden gitti. Sizi şöyle alalım:

Arama Motoru Optimizasyonu Konseptini Anlamak

Arama Motoru Optimizasyonu, temelde arama motorlarının sıralama faktörlerini yerine getirmek üzerine kurulmuş olsa da, gelişen teknoloji ve değişen davranış modelleri dolayısıyla oldukça geniş bir kapsamda ele alınmalıdır. Özellikle gelişen teknoloji kullanıcı davranışlarını değiştirerek SEO ve benzeri dijital pazarlama alanlarında da farklı ihtiyaçları ortaya çıkardı. Arama motorlarının ilk dönemlerine göz attığımızda, her şey çok basit ve hızlı gerçekleşiyordu, SEO’nun 25 Yıllık Evrimi konulu yazımıza hızlıca göz atarsanız, bugüne kadar nelerin değiştiğini görebilirsiniz. Teknoloji kendi içinde hızlı bir gelişim ve değişim yaşadığı için SEO da değişiyor ve teknolojinin hızına ek olarak yeni platformlar, yeni kavramlar ortaya çıkıyor. Sosyal Medya, Dijital Reklamcılık, Mobil işletim sistemleri derken teknolojiyi artık cebimizde taşıyoruz ve günün her dakikası internete bağlıyız.

SEO, İnternete neredeyse sürekli bağlı olan kullanıcıların ne yapacaklarını, ihtiyaçlarının ne olduğunu ve neden hoşlanıp neden hoşlanmadıklarını anlamaktır. Analitik bakış açısı sadece matematiksel olmamalıdır, sosyal ve psikolojik davranışları analiz etmek ve davranışların en hassas şekliyle yorumlanması da SEO uzmanından beklenen bir yetenektir. “Kullanıcıyı anlamak” kavramının tam olarak karşılığını vermek, hem sayısal hem de sosyal analizler çıkarmakla ilgilidir.

Basitçe arama motorları bunu yapmak üzere programlanmıştır diyebiliriz. Kullanıcının neyi aradığını, arama yaparken aslında ne görmek istediğini, ayrıca başka neleri görmenin hoşuna gideceğini anlamak için yeni özelliklerle donatılır ve sürekli güncellenir. SEO uzmanı da bu yenilik ve güncellemeleri yakından takip etmelidir, çünkü davranış değişiklikleri teknolojinin gelişiminden etkilendiği için, arama motoru da kendini bu davranışlara adapte etmek için bir dizi evrim geçirebilir. Bazen bir anda bazen de zaman içerisinde yaşanan bu evrimi yakından takip etmek, SEO uzmanının her zaman yapması gereken bir şeydir.

Detaylı bilgi almak için Dünyanın en popüler arama motoru Google’ın hazırladığı “Google Arama Nasıl Çalışır?” sayfasına göz atabilir, eski Google Kalite Grubu Mühendisi Matt Cutts’ın kısaca açıklamaya çalıştığı “Arama Nasıl Çalışır?” videosunu da izleyebilirsiniz:

Teknolojinin Nimetlerinden Yararlanmak

SEO söz konusu olduğunda bir tek arama motorlarını ele almak yanlış olur. Basitçe İnternetle ilgili olabilecek hemen her şeyi ele almak gerekir ve hepsinin ne anlam ifade ettiğini, işlevlerini, sebep-sonuç ilişkisini anlamak gerekir. SEO, bir bilgisayar oyunu yapmak ya da üretim bandı dizayn etmek gibidir; belli bir amaca, belli bir hıza ve kapasiteye ve dikkat edilmesi gereken noktalara sahiptir. Böyle geniş kapsamlı bir çalışma sistemini oluşturmak için yine teknolojinin kendisinden faydalanmak büyük fayda sağlayacaktır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, SEO uzmanları planlama, strateji, denetim, analiz gibi konularda çok dikkatli olmalıdır. Bu konuların neredeyse tamamı için kullanılabilecek yazılım ve eklentiler, SEO uzmanının sağ kolu haline gelmeli ve kullanıma sürekli hazır olmalıdır.

Örneğin ilk olarak SEO araçlarını ele alalım; şu an İnternette bulabileceğiniz çok sayıda SEO yazılımı var. İster basit, ister karmaşık, ister tarayıcı bazlı ister kurulum yapılan türden, onlarca yazılım kullanılabilir durumda. “2018’in En İyi Ücretsiz ve Ücretli SEO Araçları” konulu yazımızda bu yazılımların birçoğundan bahsettik ve bu yazımızda ücretli ücretsiz birçok yazılıma yer verdik. Yazılımlar sadece SEO için değil, dijital dünyada kurgulanmış farklı projeler için de kullanılabildiği için SEO Uzmanının birlikte çalışması gereken diğer insanların da hakim olduğu yazılımlardır ve böylece SEO Uzmanlarıyla ekibin diğer üyeleri aynı dilde konuşma fırsatı yakalayabilir.

Google Analytics, SEO projesini yürüttüğünüz Web sitesinin durumunu anlamanızı, sayfa ve trafik bazlı analizler yapabilmenizi, sitede yapılan bir değişikliğin nasıl etki gösterdiğini anlamanızı sağlayan araçların en önemlisidir. Google Analytics izleme kodu Web sitesinin hangi kısmına yerleştirilir, raporlama görünümü nasıl özelleştirilir, dahili trafik Google Analytics’ten nasıl harici tutulur gibi soruların cevabını öğrenmek için Google Analytics Yardım Merkezi‘ne göz atabilirsiniz. Ayrıca ileri düzey raporlama ve analiz için;

başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Yazılımlar dışında kullanabileceğiniz tarayıcı eklentileri de SEO çalışmalarınızda daha iyi organize olmanızı sağlayabilir. SEO Veriminizi Arttırabilecek Chrome Eklentilerini kullanarak sorunları daha hızlı tespit edebilir, zamanınızı daha iyi planlayabilirsiniz. Unutmayın, SEO teknolojiyle yakından ilgilenmeyi gerektiren bir alandır ve karşılaşabileceğiniz teknik problemlerle baş edebilmeniz beklenir. Hem yazılımlarla, hem eklentilerle, hem de kişisel tecrübelerinizle ve kullanıcı gözüyle bakabilmeniz sayesinde problemleri çözmeniz, daha iyi öneriler sunabilmeniz mümkündür.

SEO uzmanı olmak demek sadece belirli arama kelimelerinin sıralamasını yükselterek organik trafik artışı sağlamak değildir. Siteleri arama motoru botları için optimize ediyoruz, ancak potansiyel ziyaretçilere iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak zorundayız. Teknik sorunları çözerek sıralamaları iyileştireceğiz derken, müşterilerimizin SEO çalışmasından asıl beklentilerinin dönüşüm elde etmek olduğunu asla unutmamalıyız

SEO Uzmanının Özellikle Bilmesi Gereken Konular

Bir SEO projesi yürütürken teknolojinin her parçasıyla iç içe olmak, trendleri takip etmek, kişisel tecrübelerden ve yazılımlardan yararlanmak çok önemlidir. Bunları gruplayıp ihtiyaçları özetlemek gerekirse, hepsinin birbiriyle bağlantılı konular olduğunu ve birbirinden ayrı şekilde değerlendirilmemesi gerektiğini anlayabiliriz.

  • SEO Araçları
  • Tarayıcı Eklentileri
  • Yabancı Dil
  • Web Programlama Dilleri
  • MS Ofis Programları
  • Kişisel Deneyim

SEO Araçları:

Az önce de bahsettiğimiz gibi SEO Araçları, süreci hızlandırmak ve düzeltilmesi gereken problemleri tespit etmek için mutlaka kullanılması gereken yazılımlardır. Çok sayıda URL’ye ve elemente sahip olan bir Web sitesini elle taramak, problemleri gözlemlemek ve bunları gruplandırmak hem imkansız hem de gereksiz bir uğraştır. Bu yüzden işimizi kolaylaştıracak olan yazılımları kullanmamız çok önemlidir. SEO ile ilgili programlara genel olarak baktığımızda, hepsinin çok kolay kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

Tarayıcı Eklentileri:

SEO araçları Web sitesinin bütünüyle ilgili incelemeler yapmanızı sağlarken, tarayıcı eklentileri spesifik alanlarda inceleme yapmanızı kolaylaştıran fonksiyonlar sunar. Popüler tarayıcılar (Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari gibi) için yazılmış yüzlerce eklenti var ve hepsi de farklı amaçlara hizmet ediyor. Tarayıcı eklentilerini kullanmaktan çekinmeyin çünkü bazen göremediğimiz şeyleri bu eklentiler sayesinde keşfedebiliriz. Chrome eklentileri için SEO Veriminizi Arttırabilecek Chrome Eklentileri yazımıza göz atabilirsiniz.

Yabancı Dil:

Özellikle İngilizce biliyor olmak, SEO Uzmanının en çok işine yarayan özelliklerinden biri olacaktır. Eğer İngilizce ile aranız iyiyse, karşınıza çıkabilecek birçok sorunu anlayabilmeniz mümkündür. Şu an çoğu SEO yazılımı ve tarayıcı eklentisi temelde İngilizce olarak kullanılmakta, ayrıca karşılaştığınız bir sorunla ilgili Web de çözüm arıyorken karşılaştığınız bir yöntem de İngilizce anlatılıyor olabilir. Bu konuda verebileceğimiz en iyi örnek, Stack Overflow olacaktır. Tamamen programcılara yönelik bir site olmasına rağmen Web sitesiyle ilgili konfigürasyon ve kodlama sorunu yaşayan Web programcıları da Stack Overflow kullanıyor. Birçok insanın karşılaştığı, sizin de içinden çıkamadığınız bir problemin çözümünü başka bir Stack Overflow kullanıcısı daha önce yaşamış ve çözüm bulmuş olabilir, bu çözümü anlayabilmek için de yabancı dil bilmeniz gerekebilir.

Web Programlama Dilleri

Web’de temel olarak kullanılan üç farklı dil vardır; Html, JavaScript ve CSS. Basitçe şunu söyleyebiliriz, sadece Html, JavaScript ve CSS dillerini biliyorsanız basit ama kullanışlı bir Web sitesi yapabilirsiniz.

Programlama kısmı kendi içinde ikiye ayrılır: Front-end (Kullanıcı tarafı) ve Back-end (Sunucu tarafı). Yukarıda bahsettiğimiz Html, JavaScript ve CSS front-end tarafında kullanılan dillerdir. Back-end tarafında ise daha hakim olunması gereken ileri düzey kodlama dilleri kullanılır. Örneğin, PHP, python, Java, C++ gibi dilleri back-end programlama dilleri arasında gösterebiliriz.

Bir SEO uzmanının özellikle front-end programlama dillerine bir miktar hakim olması çok önemlidir. Web sitesi bu programlama dilleriyle yazılarak ortaya çıktığı için, yapılması gereken bir değişikliğin nelere yol açabileceğini önceden görmekte fayda vardır. Eğer Html, JavaScript veya CSS dillerini öğrenmek isterseniz, ilk tavsiyemiz internette yer alan yüz binlerce kaynağı incelemeniz, kendiniz de deneyerek birkaç örnek oluşturarak tecrübe kazanmanızdır.

MS Ofis Programları

MS Ofis programları teklif, sunum ve raporlama kısmında elinizi hızlandıracak çözümler üretmenizi sağlayabilir. Raporlar genelde analitik verileri içereceğinden, MS Excel becerilerinizi geliştirmeniz büyük bir avantaj sağlar. Bir teklif sunarken ya da bir sunum yaparken de MS Word ve MS Powerpoint kullanma becerilerine ihtiyaç duyacaksınız. Hazırladığınız tekliflerin, sunumların, raporların ve diğer dosyaların anlaşılır olması, anlatmak istediğinizi hızlıca ve kısaca anlatması, standart bir stile sahip olması gibi önemli noktalarda kendinizi geliştirmeniz, mevcut ve potansiyel müşterilerinizin hoşuna gidecektir.

Kişisel Deneyim

Her insanın hayattaki deneyimi farklıdır, mezun olduğu üniversite, daha önce çalıştığı sektör, ilişki kurduğu insanlar, ilgi duyduğu alanlar… Hepsi birbirinden farklıdır ve hepimiz farklı deneyimlere sahibiz. Bu açıdan kategorize edemeyeceğimiz ve spesifik tavsiyeler veremeyeceğimiz bir konu olan kişisel deneyim, SEO uzmanı olmak isteyenler için çok da farklı değildir diyebiliriz. Html  veya MS Excel konusunda bir şeyler öğrenmek, araştırmak, okumak ve deneyerek kendini geliştirmek, nasıl kişisel deneyimin bir parçasıysa, SEO ile ilgili olabilecek her konuyu incelemek de deneyim kazanmanızı sağlayacak bir unsurdur. Sosyal ve beşeri ilişkiler konusunda deneyimli olduğunuzu düşünüyorsanız şanslısınız, üzerine bir de teknolojinin kattıklarını eklediğinizde tam teşekküllü bir SEO uzmanı olmak için hazırsınız demektir.

Eğer yukarıdakilerin çoğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, aşağıda yer alan, Moz.com’un kurucusu Rand Fishkin‘in hazırladığı “Eksiksiz optimize edilmiş sayfa” örneğine göz atarak, bir sayfanın hazırlanması için ihtiyaç duyulanları ve verimliliği artıran etkenleri görebilirsiniz:

perfectly-optimized-page3
Detaylı bilgi için; https://moz.com/blog/visual-guide-to-keyword-targeting-onpage-optimization

Yer İmlerinizi Organize Etmeye Hazır Olun

Yer imleri ya da sık kullanılanlar, hayatınızı kurtaracak olan bir başka tarayıcı özelliğidir ve yer imlerinizi düzenlemeniz çok önemlidir. SEO için açacağınız bir klasör ve konusuna göre kategorize edeceğiniz sayfalar, ilerleyen dönemde karşılaşabileceğiniz bir sorunu hızlıca çözüme ulaştırmanızı sağlayabilir. Öğrenme ve uygulama sürecinde sadece yazılımlarla veya eklentilerle değil, kaynaklarla da haşır neşir olmanız gerekecek. Bu noktada Web’de ulaştığınız kaynakları yer imlerinize eklemeniz ve senkronize edilecek durumda olmasını sağlamanız, deyim yerindeyse hayat kurtarıcı olabilir.

SEO, sürekli ilerleyen ve kendini geliştiren bir sektör. Gündemin biraz gerisinde kaldığınızda veya bir gelişmeyi kaçırdığınızda hoşunuza gitmeyecek sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu açıdan gündemi sürekli takip edebilmek için takip edebileceğiniz birçok kaynak var:

Yukarıdaki kaynaklar çoğaltabiliriz.Web’de yapacağınız basit aramalarla daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Ayrıca yukarıda yer alan Web siteleri dışında konusunda uzmanlaşmış SEO uzmanlarını Sosyal Medya’da takip etmek de güncel kalmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, sürekli güncel kalmak SEO Uzmanları için en önemli konudur.

Özetlemek Gerekirse

SEO uzmanı olmaya çalışmak demek, hemen her gün yeniliklerin yaşandığı, inanılmaz dinamik bir kariyer yolculuğuna adım atmak demektir. Bir SEO uzmanı olmak için öğrenmeye aç, sürekli okuyan ve okuduklarını pratiğe dökme becerisi olan bir karaktere sahip olmak gerekir. Bundan 3-4 sene önce bir SEO uzmanının bilmesi gereken şeyler sınırlıyken, günümüzde UX, mobil uyumluluk, kullanıcı deneyimi, kullanılabilirlik vb. onlarca kavrama hakim olmak gerekir. Bizim SEO uzmanı olmak isteyenlere tavsiyemiz sabırlı olmaları ve her gün kendilerini SEO konusunda geliştirmeleri. Öğrendiklerini tatbik edecekleri bir bloga ya da Web sitesine sahip olmaları ve hata yapmaktan kaçınmamaları. Kendi siteniz ya da blogunuz söz konusu olduğunda ne kadar çok hata yaparsanız, profesyonel SEO danışmanlığı hizmeti verirken o kadar başarılı olursunuz.

Paylaş!