Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Mobil Uyumluluk Testi İçin Kullanabileceğiniz 8 Araç

Tam olarak 1 hafta sonra, 21 Nisan 2015 tarihinde Google Mobil Uyumluluk Güncellemesi devreye girecek ve mobil uyumluluk bir sıralama kriteri haline gelecek.

 

mobil uyumluluk testi

Kalan kısıtlı süre içerisinde, sitenizin mobil versiyonlarını test etmeniz için faydalı olabileceğini düşündüğümüz birkaç test aracından bahsedelim istedik.

Bildiğiniz gibi, bir Web sitesinin mobil versiyonunu test etmek desktop versiyona göre biraz daha zaman isteyen bir iş. İşletim sistemi, tarayıcı, cihaz boyutu ve cihaz performansına bağlı olarak mümkün olduğunca uyumlu ve optimize bir mobil Web sitesi ortaya çıkarmak için birçok teste yapmaya ihtiyacınız var. Aşağıda listelediğimiz test araçlarını kullanarak eksiklerinizi kısa sürede tespit edebilirsiniz.

1- W3C Mobil Test Aracı:

W3C, Web standartlarını belirleyen bir konsorsiyumdur. Basitçe, Web’de kullanılan kodların tarayıcılarla uyumlu olabilmesi için bu kodlara belirli bir standart getirir. Bu bağımsız topluluğun Web sitesinde, sitelerin Mobil Versiyonlarını test edebileceğiniz W3C Mobile OK Checker isimli test aracını kullanabilirsiniz. Hem URL’yi girerek, hem de lokal dosyanızı yükleyerek kullanabildiğiniz test aracı, mobil siteniz hakkında birçok şey söylüyor. W3C Mobile OK Checker, üyelik veya kayıt gerektirmemektedir.

w3 mobile validator

 

2- Ready.Mobi :

W3C’nin bir uzantısı olarak düşünebileceğimiz Ready.Mobi, mobil sitenizle ilgili test sonucunu grafik görsellerle göstermekte. Şu an Beta sürümünde olan araç, henüz tam olarak çalışmıyor olsa da, kısa süre içerisinde hizmet vermeye başlayacak gibi görünüyor.

3- Google Mobile Testing:

Google’ın bir başka Mobil Test aracı olan Google Mobile Testing Site, Google tarafından mobil görünüm için biçimlendirilen küçük bir test aracı.

 

google mobile testing

Bu sayfada test yaparak, sitenizin mobil görünümü hakkında ön izleme elde edebilir, istediğiniz şekilde düzenleme yapma şansına sahip olabilirsiniz. Google Mobile Testing Site, Herhangi bir üyelik veya kayıt gerektirmemektedir.

4- iPad Peek:

Web sitenizin Apple Cihazlarında, iPad, iPhone ve iPhone 5’te nasıl göründüğünü merak mı ediyorsunuz? iPad Peek, merakınızı giderecek hizmeti sunuyor. Test aracını kullanmak için yapmanız gereken tek şey, sitenizin adresini girmek. Üst bölümdeki butonlarla cihazı landscape (yatay) moduna alabilir veya cihaz seçimi yapabilirsiniz.

 

ipad peek test tool

Şu an için tam üyelik gerektirmeyen test aracı, Web sitenizin iOS cihazlarında nasıl görüneceğini anlayabilmeniz için çok başarılı bir araç.

5- Test iPhone:

Bir başka Apple iPhone işletim sistemi testi yapabileceğiniz araç; Test iPhone, Web sitenizin iPhone cihazında nasıl görüneceğini incelemenizi sağlıyor. iPad Peek’in aksine, sadece iPhone cihazında Safari tarayıcısı üzerinden çalışan Test iPhone, herhangi bir üyelik gerektirmeden test yapabilmenizi sağlıyor.

 

test iphone

6- Gomez:

Gomez, Web sitenizin mobil performansını farklı ülkeler bazında ölçen bir online araç. Şu an iPhone 3Gs, iPad, BlackBerry Storm 2 ve Google Nexus One ile test yapabileceğiniz araç, kapsamlı bir rapor sunmakta. Bu aracı kullanmak için üye olmanız gerekiyor ve “ödemeden önce dene” seçeneğine sahip. Şimdilik Türkiye’den bir test yapılamıyor ancak yurt dışına hitap eden siteler için oldukça faydalı olabilir.

 

gomez

7 – Opera Mobile Emulator:

Hem masaüstünde, hem de mobil Web’de sıklıkla kullanılan tarayıcılardan biri olan Opera, yerleşik Opera Mobile Emulator aracını kullanıma açmış durumda. Birden fazla modu ve işletim sistemini destekleyen eklentilere sahip olan Opera Mobile Emulator, Web sitenizin Opera ve Opera Mini tarayıcısında nasıl göründüğünü test etmenizi sağlıyor.

 

opera_mobile_emulator

8 – Google Chrome Developer Mode:

İlk olarak Firefox – Firebug ile yaygınlaşan “on the run” geliştirme eklentisi, Chromium açık kaynak tarayıcı projesiyle beraber Google Chrome’a taşındı. Google Chrome, yerleşik bir geliştirme eklentisine sahip. Google Chrome tarayıcısında, bulunduğunuz sayfada ” CTRL – Shift – I” ya da F12 tuşlayarak, geliştirici modunu açabilirsiniz. Sonrasında, “akıllı telefon” sembolüne tıklayıp, mobil cihaz simülatörüne giriş yapabilirsiniz. Geliştirici modu, hem online hem de offline değişiklik yapmanızı sağlamakla beraber, ekranda görünen kodları anlık olarak değiştirip önizleme yapmanızı da sağlayan çok faydalı bir araç. Bu aracı kullanmanız için ihtiyacınız olan tek şey, Google Chrome, Chromium veya Firefox‘a eklenmiş olan “Firebug” eklentisi.

 

Google Chrome Developer Mode for developers

Sonuç:

21 Nisan 2015 tarihinde, Google Mobil Uyumluluk Güncellemesi hayata geçtiğinde, birçok site uyumsuzluk yüzünden trafik kaybedebilir, sıralamalarda alt sıralara düşebilir ve hatta arama sonuçlarında arka sayfalara doğru gerileyebilir. Güncellemeden bu şekilde olumsuz etkilenmemek için, yukarıda bahsettiğimiz araçları muhakkak kullanın ve sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun. Sadece mobil uyumluluk değil, site hızı, mobil performans ve fonksiyonallik de kullanıcı deneyimini artıracak etkenlerdendir. Unutmayın; tüm bu etkenler sadece bu algoritma değişikliği nedeniyle zorunlu hale gelmiyorlar, genel olarak sitenizin çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması için bunları zaten yapıyor olmanız gerekiyor. Bu nedenle, tavsiyemiz bu algoritma değişikliğini bir fırsat olarak görmeniz ve gerekli iyileştirmeleri yaparak bu güncellemeden maksimum fayda sağlamanızdır.

Paylaş!