ChatGPT, talimat alabilen ve makale yazmak gibi görevleri yerine getirebilen bir yapay zeka sohbet robotudur. ChatGPT’nin ürettiği çıktıların ve verdiği cevaplarının kalitesi şaşırtıcıdır, bu nedenle onu SEO amacıyla kullanma fikri çok cazip görünüyor. İçerik ve SEO için nasıl kullanılacağına karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı önemli detaylar var.
ChatGPT Nasıl Çalışıyor?
Özetle ChatGPT, Büyük Öğrenme Modeli (Large Learning Model) olarak adlandırılan bir makine öğrenimi türüdür.
Büyük bir öğrenme modeli, bir cümle içindeki bir sonraki kelimenin ne olduğunu tahmin edebilen büyük miktarda veri üzerinde eğitilmiş bir yapay zekadır.
Ne kadar çok veri üzerinde eğitilirse o kadar çok türde görevi yerine getirebilir (makale yazmak gibi).
Bazen büyük dil modelleri beklenmedik yetenekler geliştirir.
Stanford Üniversitesi, eğitim verilerindeki artışın GPT-3’ün bu görevi yapmak için özel olarak eğitilmemiş olmasına rağmen metni İngilizce’den Fransızca’ya çevirmesini nasıl sağladığını yazıyor.
GPT-3 (ve ChatGPT’nin temelini oluşturan GPT-3.5) gibi büyük dil modelleri belirli görevleri yerine getirmek üzere eğitilmez. Daha sonra diğer alanlara uygulayabilecekleri geniş bir bilgi yelpazesi ile eğitilirler.
Bu, bir insanın öğrenme yöntemine benziyor. Örneğin, bir insan marangoz olmaya dair temel bilgileri öğrenirse, bu kişiye nasıl yapılacağı özel olarak öğretilmemiş olsa bile, bu bilgiyi pekala bir masa yapmak için kullanabilir.
ChatGPT İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler
ChatGPT’yi SEO ve içerik üretiminde kullanmadan önce, bu bilgileri aklınızın bir köşesinde tutmanızda yarar var.
1. Belirli İçerik Türlerinden Kaçınmak için Programlandı
ChatGPT özellikle grafik şiddet, seks ve patlayıcı bir cihazın nasıl inşa edileceğine ilişkin talimatlar gibi zararlı içerik konularında metin oluşturmayacak şekilde programlanmıştır.
2. Güncel Olaylardan Haberdar Değil
Diğer bir sınırlama ise 2021’den sonra oluşturulan herhangi bir içerikten haberdar olmamasıdır. Dolayısıyla, içeriğinizin güncel ve taze olması gerekiyorsa, ChatGPT mevcut haliyle kullanışlı olmayabilir.
Ancak yapay zeka alanındaki muazzam hareketliliği ve öğrenme hızını dikkate alacak olursak, bu handikapın bir sonraki sürümle birlikte aşılması olağan görünüyor.
3. Yerleşik Önyargılara Sahiptir
Farkında olunması gereken önemli bir sınırlama, makinenin yardımcı, doğru ve zararsız olmak üzere eğitilmiş olmasıdır. Bunlar sadece idealler değil, makinenin içine yerleştirilmiş kasıtlı önyargılardır.
Görünüşe göre zararsız olmaya yönelik programlama, çıktının olumsuzluktan kaçınmasını sağlıyor. Bu iyi bir şey ama aynı zamanda makaleyi ideal olarak tarafsız olabilecek bir makaleden incelikle değiştiriyor.
Bir bakıma kişinin direksiyona geçmesi ve ChatGPT’ye açıkça istenen yönde gitmesini söylemesi gerekiyor. Güzel haber şu ki, yazılım siz geribildirim verdikçe kendisini güncelliyor ve daha iyiye doğru evriliyor.
Tavsiyem aracın verdiği ilk tavsiyeye hemen balıklama atlamamak, doğruluğunu sorgulamanız ve bolca geribildirim vermenizdir.
4. ChatGPT Son Derece Ayrıntılı Talimatlar Gerektirir
ChatGPT, orijinal veya belirli bir bakış açısını yansıtan yüksek kaliteli içerik üretmek için ayrıntılı talimatlar gerektiriyor. Ne kadar fazla talimat verilirse çıktı o kadar sofistike olacaktır. Bu hem bir güç hem de farkında olunması gereken bir sınırlamadır. İçerik talebinde ne kadar az talimat varsa, çıktının başka bir taleple benzer bir çıktıyı paylaşma olasılığı o kadar yüksektir. Son derece sabırlı ve anlayışlı bir araç olduğu için, bolca revize talep edebilirsiniz 🙂
5. ChatGPT İçeriği Tanımlanabilir mi?
Google ve diğer kuruluşlardaki araştırmacılar uzun yıllardır yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği başarılı bir şekilde tespit etmek için algoritmalar üzerinde çalışmaktadır.
Bu noktada belli bir ölçüde başarılı olduklarını söylemem gerekir. Ancak bana kalırsa araçtan elde ettiğimiz içeriği olduğu gibi sitemize yerleştirmemiz yapabileceğimiz en büyük hatalardan birisidir. Bu aracı daha ziyade bir yazar asistanı gibi düşünmek ve içerik üretimi için harcadığınız birim zamanı azaltmak için ustalıkla kullanmayı öğrenmenizi tavsiye ederim.
SEO için Yapay Zekanın En İyi Kullanımı
Yapay zeka araçlarının en iyi kullanımı, SEO’yu bir çalışanı daha üretken hale getirecek şekilde ölçeklendirmektir. Bu da genellikle araştırma ve analiz gibi sıkıcı işleri yapay zekaya bırakmaktan ibarettir.
Örneğin ChatGPT’nin meta description (meta açıklama) üretmede son derece maharetli olduğunu bizzat deneyimledim. Hatta oluşturduğu meta description’ı müşterilerim ile paylaştım ve onaylarını da aldım.
Bir meta açıklama oluşturmak için web sayfalarını özetlemek kabul edilebilir bir kullanım olabilir, çünkü Google özellikle bunun yönergelerine aykırı olmadığını söylüyor.
Bir yazı taslağı veya içerik özeti oluşturmak için ChatGPT kullanmak ilginç bir kullanım olabilir. Örneğin 1000 kelime üstünde, çok sayıda alt başlığı olan bir blog yazısı yazmak istediğinizde, araca hangi alt başlıkları kullanmanın uygun olacağını sorabilirsiniz. Genelde çok başarılı önerilerde bulunuyor.
İçerik oluşturmayı bir yapay zekaya devretmek ve olduğu gibi yayınlamak, önce kalite, doğruluk ve yararlılık açısından gözden geçirilmezse yapay zekanın en etkili kullanımı olmayabilir.
Örneğin İngilizce içerik üretecekseniz, muhakkak Grammarly gibi “proofreading” araçları ile kontrol etmenizde ve düzenlemenizde fayda var.
Eğer uzmanlık — otorite-güven gerektiren bir konuda içerik üretiyorsanız, yapay zekayı uzman yazarınızın işini kolaylaştırmak için kullanabilirsiniz. Bu noktada uzmanın tecrübeleri ve deneyimleri > yapay zeka diyebiliriz 🙂
Haftanın en önemli SEO gelişmelerini değerlendirdiğim, Dijital Pazarlama Notları bültenimi okumak için tıklayın.