Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,866 okunma

Görseller İçin SEO Rehberi

Görseller kullanıcılarla etkileşim içinde olmanın en verimli yollarından biri. Peki görselleri doğru kullanıyor muyuz? Kullanıcılar bir görseli gördüklerinde ne ifade ettiğini bir bakışta anlayabiliyorlar. Peki arama motorlarının bir fikri oluyor mu?

google görsel seo rehberi
Çoğu durumda bu mümkün değil. Ancak arama motorlarına yardımcı olmamız ve bu sayede sitemizin SEO performansını arttırmamız mümkün. Bu yazımızda sitenizdeki  görselleri optimize ederek Google görsel aramalarında ve site üstü SEO noktasında nasıl daha iyi performans gösterebileceğinizden bahsettik.

Görseller en etkili iletişim araçlarıdır. Bir cümle ile bir fotoğraf arasında çok fazla iletişim farkı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar görsel kullanımının yazıyı desteklediğini, bazı durumlarda yazıdan daha iyi bir tercih olabileceğini göstermektedir. Örneğin artık kısa cümleler kurduğumuz günümüzde sosyal medyada uzun uzadıya yazılan yazıların okunma oranları düşük. Ayrıca karakter sınırlaması getirilen platformlar da var, bu yüzden bir defada uzun cümleler kurmak pek mümkün değil. Bu yüzden görsel kullanım oranının arttığını ve görselle birlikte yapılan paylaşımların daha çok dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Yani genel olarak kullanıcılar “o an” uzun yazıları okumak yerine görsellere göz atmayı tercih ediyorlar. Uzun bir yazının okunması taleple birlikte mümkün olabiliyor diyebiliriz.

görsel ve yazı

Tabi bu durum yazılarınızı kısaltmanız ya da hiç yazmadan sadece görsel kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece yazı yazıyor olsanız bile, araya birkaç görsel serpiştirmeniz çok sağlıklı olacaktır. Böylece okuyucularınıza kısa bir mola verme şansı tanırsınız, ayrıca yazılarınızın gereğinden fazla uzamasını önlemek için, uzun uzadıya anlatılması gereken bir konuyu bir fotoğrafla göstermeniz çok daha iyi bir seçim olacaktır. Bazen de sadece destekleyici unsur olması için görsel kullanılabilir, seçim tamamiyle size kalmış.

Kullandığınız görseller kullanıcılarınız tarafından kolaylıkla anlaşılabiliyor, içeriğinizi güçlendirmek adına çok faydalı oluyorlar. Peki arama motorları görsellerinizi anlayabiliyor mu? Eğer doğru yöntemler kullanılırsa, görsellerinizin ne ifade ettiğini arama motorlarına anlatabilirsiniz. Özellikle Görsel Arama (Image Search) içeren arama motorları, görsellerinizi görsel arama sonuçlarında gösterebilir. Öncelikle birkaç ipucuyla ilerleyelim:

Eğer önemli olduğunu düşündüğünüz bir metniniz varsa, bu metni görselin içine yerleştirmeyin veya metni doğrudan görsele dönüştürmeyin.

görsele gömülü metin

Yukarıdaki örnekte görsele dönüştürülmüş olan yazılı metin tüm kullanıcılar için erişilebilir olmayabilir. Bu sebeple önemli metinlerinizi yazı formatında bırakmanız çok faydalı olacaktır.

Arama motorlarına görselleriniz hakkında ne kadar çok bilgi verebilirseniz o kadar iyidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsurlar:

  • Görselin dosya ismi
  • Görsele ait alt metin

Örneğin 2014 yılına ait bir takım istatistikleri içeren görselinizin dosya ismini “IMG_8922.jpg” yerine “2014 yılı istatistikleri.jpg” olarak adlandırmanız sağlıklı olacaktır. Sıklıkla karşılaştığımız hatalı kullanımlardan birinin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Alt metin ya da “alt text” kullanımı, görsellerin arama motorlarına anlatılmasını sağlayan bir başka özelliktir. Sadece görsel dosya ismi değil, alt metin kullanımı da bir görselin imaj arama motorunda çıkma ihtimalini artırır. Örnek olarak,  Yapısal Verilerle Arama Sonuçlarında Fark Yaratın başlıklı yazımızda kullandığımız “bir arama motoruyla konuşmak” alt metinli görselimiz, aynı terimlerle yapılan görsel aramasında ilk sırada yer almakta:

google-gorsel-arama

Örneğini verdiğimiz arama terimi oldukça spesifik olsa da, arama sorgusuyla eşleşen bir alt metin kullanmamış olsaydık, bu görseli ilk sıralarda göremeyecektik. Görselimizin alt metnine göz attığınızda, mantıklı bir kelimeler bütünüyle ortaya çıkan bir cümle görmekteyiz. Alt metinlerde sıralı anahtar kelimelerin kullanılması bir sakınca yaratmakta. Yani “bir arama motoruyla konuşmak”  yerine “arama, motoru, görsel, konuşmak, iletişim” gibi kelimeleri kullanmış olsaydık, Arama motoru tarafında “SPAM” olarak değerlendirilebilirdik. Ek olarak, bağlantı olarak belirtmek istediğiniz bir görsele dair bağlantı metni de ekleyebiliyorsunuz. Link verdiğinizde de yukarıda tarif ettiğimiz gibi bir bağlantı metni oluşturabilirsiniz.

Görsel Kalitesi ve Kullanıcı Deneyimi

Görsel kalitesi, kullanıcı deneyimiyle doğru orantılıdır. Zamanla gelişen teknolojiyle birlikte ekran boyutları ve çözünürlükleri artmakta, düşük çözünürlüklü görseller gözümüze daha da küçük görünmekte. Yüksek çözünürlüklü ekranda küçük görünen görsel, kullanıcının kalite algısının dışında kalacağı için, görsel çözünürlüğünü yükseltebilirsiniz.

Görsel çözünürlüğünü değiştirirken dikkat edilmesi gereken nokta, görselin fiziksel boyutunu, yani KB cinsiden büyüklüğünü çok yüksek tutmamanız gerektiğidir. Google Page Speed Insights ile yapılan sayfa hızı testlerinde karşımıza çıkan “Resimleri optimize edin” başlığı altında şöyle bir tabloyla karşılaşabilirsiniz:

resimleri optimize edin

Görsel optimizasyonu, Web siteniz için yaptığınız hız testinde yüksek önceliğe sahip bir optimizasyon önerisi olarak karşınıza çıkıyorsa, vakit kaybetmeden boyut optimizasyonu yapmanızı tavsiye ederiz. Bunun için kullanabileceğiniz birçok araç var:

  • Adobe Photoshop  (Genel Optimizasyon)
  • GIMP (Genel Optimizasyon)
  • Gifsicle (GIF dosyaları için optimizasyon)
  • JpegTran (JPEG dosyaları için optimizasyon)
  • OptiPNG(PNG dosyaları için optimizasyon – kayıpsız sıkıştırma)
  • PNGQuant (PNG dosyaları için optimizasyon – kayıplı sıkıştırma)

Yüksek çözünürlüklü ve detaylı dosyalarınızın daha kaliteli görünmesi istediğinizi varsayarak görsellerinizi sıkıştırmaya elinizin gitmediğinin farkındayız. Ancak görsel dosyalarını belli bir noktaya kadar sıkıştırdığınızda gözle görülür bir görüntü kalitesi kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Normalde 3 ya da 4 megabayt büyüklüğünde bir fotoğrafı yarı çözünürlüğe ve orta düzey kaliteye çektiğinizde fiziksel boyutunun %70 oranında küçüldüğünü ve görüntü kalitesinde gözle görülür bir kayıp olmadığını söyleyebiliriz. Günümüzde ekran çözünürlükleri yüksek olsa da, bazı görsellerde çok büyük çözünürlük tercih etmeniz gereksizdir. Eğer özellikle yüksek çözünürlük tercih etmeniz gereken bir durum varsa, görseli biri büyük biri orta boy çözünürlüklü olacak şekilde iki farklı seçenekle sunarak hem kullanıcılarınıza zaman kazandırırsınız hem de dosya yükleme hızının azalmasını önlersiniz.

Görsellerin Standart Çözünürlükte Olması

Tarayıcılar bir sayfa yüklenirken birden fazla kaynağı aynı anda yüklemeye çalışırlar. Stil dosyaları, yazılar, HTML kodları, JavaScript dosyaları, görseller ve benzeri birçok kaynak ya aynı anda ya da sırayla yüklenmeye çalışılır. Hızlı bir sunucu ve yapılandırılmış bir sayfanın yüklenmesi genelde 1 ila 5 saniye arasında zaman alsa da, özellikle “zengin medya” olarak adlandırabileceğimiz kaynakların yüklenmesi gecikebilir. Görsel, video, hareketli görsel ve benzeri zengin medya öğeleri yüksek boyutları sebebiyle geç yüklenebilirler. Yüklemeyi geciktiren bir başka unsur da, sayfada bulunan her görsel öğesinin farklı çözünürlüklerde olmasıdır. Bu durumda farklı çözünürlüklere sahip birçok görsel hem indirilmeye hem de görünüme göre yerleştirilmeye çalışılır. Bu şekilde az sayıda görsele sahip bir sayfada kullanıcı tarafından çok fazla hissedilmeyen bir yavaşlıktan bahsedebiliriz ancak çok sayıda görsele sahip bir sayfa bariz şekilde yavaş yüklenecektir. Tarayıcı görseli indirdikten sonra onu büyüklüğüne göre sayfa görünümüne oturtmak için ikinci bir işlem yapmak zorundadır, bu da yükleme süresini uzatabilir.

Eğer mümkünse her görsel için iki, en fazla üç çözünürlük tipi kullanın. Yatay, dikey ve kare görseller için belirleyeceğiniz standart çözünürlükler, yükleme sırasında yaşanacak gecikmeleri engelleyecektir.

Görsellerin Sayfadaki ve Sunucudaki Konumu

Her kullanıcı sayfanın alt bölümlerine ilerlemeyebilir. Bu açıdan eğer mümkünse görseli içeriğin en üstünde, sayfanın ilk yüklendiği alanda kullanın. Eğer yazılı içeriğiniz daha önemliyse bunu tercih etmeyebilirsiniz, ancak görsel çok daha önemli bir noktadaysa, sayfa açıldığında kullanıcının ilk gördüğü öğe görsel olabilir.

Ayrıca görsellerinizi sunucunuzun belli bölümlerinde tutmanız, yükleme hızını artırabilir. Örneğin her görsel grubu için iki ana görsel klasörü oluşturabilirsiniz:

  • Tam çözünürlüklü görseller
  • Orta boy veya küçük çözünürlüklü görseller

Tam çözünürlüklü görsellerin altında istediğiniz gibi kategorizasyon yapabilirsiniz. Orta boy görsel kullanarak kullanıcılara zaman kazandırmak isterseniz, bu tip görseller için de ayrı bir klasörleme yapabilirsiniz. Küçük boy çerçeve görseller (thumbnail) için de ayrı bir ana klasör oluşturmanızı ve kategorizasyonu bu klasörde yapmanızı tavsiye ederiz.

Genel Bakış ve Sonuç

Resim, fotoğraf, grafik ve benzeri görsel dosyalarını Arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara taşımak mümkün. Görsel Arama Motoru olarak kullanabileceğimiz geleneksel ve popüler Arama Motorları, görselleri nasıl sunduğunuza göre bir sıralama yapmakta.

  • Görselin dosya ismi
  • Görsele ait alt metin
  • Görsel kalitesi ve çözünürlüğü
  • Görselin sayfa içindeki yükleme hızı
  • Görsellerin sunucudaki dizin durumu

Bu unsurlara dikkat ettiğiniz zaman, görsel aramalarda daha görünür hale gelerek organik trafiğinizi sürekli arttıran bir görsel kullanım standardı belirlemeniz mümkün. Aynı zamanda bu görseller bulundukları sayfaların site üstü SEO optimizasyonuna da değer katacakları için, bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

Paylaş!