Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
10,642 okunma

Google Kaliteli İçeriğin Tanımını Güncelledi

Google’ın 1 Ağustos tarihinde gerçekleştirdiği önemli algoritma güncellemesi pek çok web sitesinin sıralamalarını ve organik trafiğini olumsuz etkiledi.

google quality raters guideline

Google, güncelleme sonrası kayıp yaşayan site sahiplerine, “Search Quality Raters Guideline” ya da Türkçesiyle “Arama Kalitesi Denetleyicisi Rehberi”‘ne göz atmalarını ve içeriklerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye etti. Rehbere göre Google kaliteli içeriğin tanımını önemli ölçüde güncellemiş durumda. Peki siteniz ve içerik stratejiniz bu değişime nasıl ayak uydurabilir? Gelin hep birlikte sorgulayalım.

“Search Quality Raters Guideline” Nedir?

Google, dünya genelinde 10,000’i aşkın kişi ile arama kalitesini iyileştirmek için anlaşma yapmaktadır. Bu denetleyicilerden beklenen, bulundukları ülkeye özgü Google arama motorunda yerel dilde gerçek aramalar gerçekleştirmeleri ve çıkan sonuçların kalitesini değerlendirmeleri. Dolayısıyla bir tür kalite denetleyici işlevi görmekteler. İşte Search Quality Raters Guideline bu arkadaşların kaliteli ve kalitesiz siteleri nasıl tespit edebileceklerine dair önerilerle dolu 164 sayfalık bir döküman. Raporu okumak isterseniz buradan indirebilirsiniz:  Search Quality Raters Guideline

Yukarıdaki paragrafı okuduktan sonra doğal olarak aklınıza gelen senaryo şu olacaktır; Google ile anlaşmalı bir kalite denetleyicisi benim xyz.com siteme geldi, kalitesini düşük buldu ve sıralamalarını düşürdü.

Hayır, bu arkadaşların böyle bir görevi ve misyonu yok. Bu arkadaşların sağlamış olduğu veriler Google’ın kaliteli siteleri daha iyi ayırd etmesini sağlayan algoritma güncellemeleri için kullanılıyor. Dolayısıyla bu rehberde içeriğin kalitesi değişmiş, siteniz bu yeni duruma ayak uyduramamış ve akabinde gelen 1 Ağustos güncellemesi ile sıralama kaybı yaşamış olabilirsiniz. Peki gerçekten de böyle bir durum söz konusu mu?

25 Temmuz 2018 tarihinde Google’ın Search Quality Raters Guideline içeriğini güncellediğini görüyoruz: Google updates its search quality rating guidelines

1 Ağustos ile birlikte ise bazı sitelerde ciddi organik trafik ve sıralama kayıpları yaşanmaya başlıyor. Bingo! Sizce tesadüf mü? Bize göre tesadüf olamayacak kadar yakın bir alaka söz konusu.

Bu süreçte en büyük kaybı yaşayan sitelerin  Your Money Your Life (YMYL) ya da Sizin Paranız, Sizin Hayatınız olarak nitelendirilen web siteleri olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Search Quality Raters Guideline güncellemesi ile de özellikle bu tarz sitelerin kalite standartlarının güncellendiğini görüyoruz. Belki de düşüş yaşayan web siteniz bu kapsama giriyordur, ne dersiniz?

Sizin Paranız Sizin Hayatınız

Google’ın üzerinde durduğu ve sıklıkla kullandığı bir terime dikkat çekmek istiyoruz: “Your Money Your Life” ya da YMYL. Türkçe’si “Sizin paranız sizin hayatınız”. Özetlemek gerekirse, insan hayatında önemli değişikliklere yol açabilecek konular hakkında yazılan yazıların etkisinin, okuyucular açısından ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulamak isteyen bir cümledir. Bu tür içeriğe sahip sayfalar kullanıcıların geleceğini, mutluluk düzeyini, sağlık durumunu, finansal istikrarını veya kullanıcıların güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilir. Bu içeriklerin yer aldığı sayfalar Google tarafından YMYL olarak işaretlenir. Söz konusu sayfalar Arama Kalitesi Denetleyicisi Rehberi’nde şu şekilde kategorize edilmiştir:

  • Alışveriş veya finansal işlem sayfaları: Kullanıcıların alışveriş yapmasına, para transferi yapmasına ve ödeme yapmasına/almasına, fatura ödemesine olanak veren web sayfaları. Çevrimiçi mağazalar ve çevrimiçi bankacılık sayfaları gibi).
  • Finansal bilgi sayfaları: Yatırımlar, vergiler, emeklilik hakkında tavsiye veya bilgi sağlayan web sayfaları ve planlama, ev satın alma, üniversite için ödeme, sigorta satın alma vb türünden sayfalar.
  • Tıbbi bilgi sayfaları: Sağlık, uyuşturucu maddeler, özel hastalıklar hakkında bilgi sağlayan web sayfaları ya da sağlık koşulları, akıl sağlığı, beslenme tavsiyeleri veren sayfalar.
  • Yasal bilgi sayfaları: Boşanma, çocuk nezareti gibi konularda yasal tavsiye veren veya bilgi sağlayan web sayfaları veya gözaltı, irade oluşturma, vatandaş olma gibi hukuki süreçleri inceleyen sayfalar.
  • Yerel / Eyalet / Ulusal hükumet süreçleri, politikalar, insanlar ve yasalar hakkında bilgi içeren web sayfaları; afet müdahale hizmetleri; Hükumet programları ve sosyal hizmetler; uluslararası etkinlikler, iş, politika, bilim ve teknoloji gibi önemli konular hakkında haberler veren sayfalar.
    (Not: Tüm haber makaleleri YMYL olarak kabul edilmez).
  • Diğer: Evlat edinme veya araç güvenliği bilgileri gibi birçok konu da YMYL olarak kabul edilebilir.

Google bu kategoriler hakkında şöyle yorum yapmaktadır: “Düşük kaliteli YMYL sayfaları potansiyel olarak çok sayıda olabileceğinden, bu tür sayfalar için çok yüksek düzeyde kalite derecelendirme standartlarına sahibiz.”

Sözün özü, Google bundan sonra bu tarz web sitelerinin ya da blogların kalitesini ciddi anlamda sorgulayacak diyebiliriz. Peki bunu nasıl ve neye göre yapacak? Search Quality Raters Guideline’daki önerilere bakarsak, içeriklerin hangi yazar tarafından yazıldığı, yazarın bulunduğu sektördeki reputasyonu ve güvenilirliği sorgulanmaya başlanmış durumda.

Bir örnek vermek gerekirse, bireylere finansal tavsiyeler veren kurumsal bir blogunuz var, şirketinizde kimse bu kurumsal blogdaki yazıları sahiplenmediği için, blog yazıları herhangi bir yazar künyesi olmaksızın yayımlanmaktalar. İşte bu yeni algoritma güncellemesi en çok sizin blogunuzu etkilemiş olmalı.

Yazar Reputasyonu Hiç Olmadığı Kadar Önem Kazanmış Durumda

Rehberde Google’ın altını ısrarla çizdiği nokta, içeriği oluşturan yazarın konuya ne kadar hakim olduğunu gösteren işaretler. Yukarıdaki kategorileri işleyen içerikler üreten bir Web siteniz varsa, içeriğinizi üreten kişi veya kişilerin konuya hakim olduklarından emin olmanız ve bunu kullanıcıya şeffaf bir şekilde yansıtabilmeniz gerekmektedir.

Google yönergeleri bu konuda eğer içerik üreticisinin, yayınlanan içerik hakkında belli bir seviyede bilgi sahibi olmadığı anlaşılırsa, içeriğin kaliteli olmadığına işaret ettiğini göstermekte. Yani bazı içerikler “Kalite Denetleyicileri” tarafından manuel olarak denetleniyor ve içeriğin hazırlanış ve sunuş düzeyine göre bir kalite derecelendirmesi gerçekleşiyor. Web sitesinin SEO dostu olmasına, tasarım kalitesine veya kullanıcı deneyimine bakmaksızın sadece içeriğe odaklanan bu derecelendirme, yazarın konuya ne kadar hakim olduğunu ve kullanıcıyı nasıl yönlendirdiğini de kapsamakta. Eğer içerik kullanıcıyı yanlış / eksik bilgilendiriyorsa, kaliteli olmaktan çıkıyor.

Google Neye Göre İçeriği Düşük Kaliteli Olarak Nitelendiriyor?

Google’ın Arama Kalitesi Denetleyicisi Rehberine göre düşük kaliteli sayfalar, Google’ın elde etmeye çalıştığı kalite düzeyine çok uzaktadırlar. Bunun iki sebebi olabilir; ya okuyucuyu yeterince tatmin edecek düzeyde ana tema içeriği yoktur ya da içerik oluşturucu, hakkında yazdığı konuda uzmanlıktan yoksundur:

“Düşük kaliteli sayfalar, faydalı bir amaca hizmet etmek amacıyla yapılmış olabilir. Bununla birlikte düşük kaliteli sayfalar, iyi bir ana tema içerik değerine sahip olmadığı için çok önemli bir noktayı kaçırmaktadır, içerik üreticisi sadece tek bir bakış açısına bağlı kalarak, oldukça kısıtlı fayda sağlayabilecek bir içerik üretmekten öteye gidememektedir.”

Konuya hakim olmayan yazarlar tarafından üretilmiş içeriklere “düşük kalite” etiketinin verilmesi söz konusudur diyebiliriz. Biraz daha açmak gerekirse, aşağıdakilerden biri veya daha fazlası geçerliyse, Kalite Denetleyicilerinden bir sayfayı “düşük kaliteli” olarak derecelendirmeleri istenir:

  • Yetersiz bir uzmanlık, otorite ve güvenilirlik seviyesi
  • İçeriklerin etrafında toplandığı ana tema içeriğin kalite seviyesi
  • Sayfanın amacı için tatmin edici olmayan miktarda ana tema içeriğinin olması
  • Ana tema etrafında toplanan içerik başlığı, slogan ve benzeri yardımcı içeriklerin abartılı veya şok edici olması
  • Sayfa içerisinde ana temaya odaklanmayı zorlaştıracak çok sayıda reklam, destekleyici içerik ve benzeri bileşenlerin kullanılması
  • Yazarın anonim kalması gerekmesi durumunda bunu sağlayacak tatmin edecek düzeyde bilgi olmaması

Ayrıca konu hakkında oluşturulan içerik ve bu içerik haricindeki tüm göstergeler bütünüyle “düşük kaliteli” görünüyorsa, sayfa “düşük kaliteli” seviyesinden daha da aşağıda olacak şekilde değerlendirilebilir. İçeriği üreten yazarın itibarı da aynı şekilde değerlendirilir ve yazarın sitedeki diğer içeriklerinin yer aldığı sayfalar aynı değerlendirmeye tabi tutulur.

Yayımcılar ve Yazarlar İçin Tavsiyelerimiz:

Yayımcılar:

  • Sitenizde ya da blogunuzda yayımlayacağınız içeriklerin konusunda uzman ve iyi şöhrete sahip yazarlar tarafından oluşturulduğundan emin olun.
  • Daha önce yüksek kaliteli ve siteniz – blogunuz ile alakalı konularda yazıları yayımlanmış yazarları tercih edin.
  • Dijital mecrada önemli – kalite sitelerde biyografisi yer alan yazarları tercih edin
  • Blog yazılarının altında yazarın künyesinin ve sosyal medya profillerinin linklerinin yer aldığından emin olun (bir örneğini bu yazının altında görebilirsiniz)
  • Blog yazıları haricinde önemli içeriklerinizin de birer yazar künyesine sahip olduğundan emin olun.

Yazarlar ve İçerik Üreticiler:

  • Sosyal Medya’da aktif olun ve olası soruları cevaplandırın.
  • Kaliteli dijital mecralarda röportajlarınızın yayımlanmasını sağlayın (ki kalite denetleyicileri görsünler!)
  • Yazdığınız yazılarla birlikte yazar künyenizin ve sosyal medya profil linklerinizin yayımlandığını sorgulayın (kendinize yatırım yapın!)
  • Uzman olduğunuz alanlarla ilgili kateli dijital yayımlarda aktif olarak paylaşımlarda bulunun ve otoritenizi sergileyin ( E-A-T  = Expertise, Authority, Trustworthiness).
  • Wikipedia’da kendinize ait sayfa oluşturun (Gülmeyin, ciddiyim, yapanlar var: linke tıklayın)

Ne mutlu bize ki, Google’ın içerik kalitesi ile ilgili güncellemesini hızlıca fark ederek aksiyon alan, kaliteli içerik üretmeyi kendine amaç edinmiş İçerik Bulutu gibi markalar var ülkemizde.

Toparlayacak Olursak:

Sahte haber sağanağı altında ne yapacağımızı bilemez vaziyette olduğumuzu düşünecek olursak, Google’ın bu hamlesi oldukça anlaşılabilir. Özellikle sağlığınızı ve para sağlığınızı ilgilendiren konular söz konusu olduğunda, işin ehli ve güvenilir yazarların hazırladığı içeriklerin Google tarafından kaliteli olarak nitelendirilerek öne çıkartılacak olması, sevinilecek bir durum. Bu süreçte yazarlara ve yayımcılara önemli görevler düşüyor. Yazarlar artık kendilerini Google’a ispatlamak durumundalar. Yayımcılar ise belli bir kalitesi ve reputasyonu olan uzman yazarlarla çalışmak durumundalar.

YMYL kapsamına giren bir web siteniz ya da blogunuz varsa ve 1 Ağustos sonrası düşüş yaşadıysanız, yukarıda yazdığımız önerileri bir an önce ciddiye alarak aksiyona geçmenizi tavsiye ederiz.

Paylaş!