Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,089 okunma

Google Sitenizin Hedeflediği Ülkeyi ve Dili Nasıl Belirliyor?

Google Uluslararası Hedefleme açısından Web sitelerini farklı kriterlere tabi tutuyor. Web sitesinin bulunduğu ülke, (varsa) sitenin özel alan adı uzantısı, CDN kullanımı, (varsa) sitenin bağlı olduğu genel merkez ve şubeleri, sitede kullanılan dil ve diller.

ccTLD-cografi-konumlama

Bu tür faktörler bir Web sitesinin özellikle hangi ülkenin ve hangi dilin hedeflediğinin belirlenmesini sağlayabilir. Google yetkilileri “GeoTarget” adı verilen bu yöntemler bütününün basitçe nasıl uygulandığını açıkladılar.

Google geçtiğimiz günlerde, arama sıralamalarını dünyanın farklı yerlerinde bulunan kullanıcılara coğrafi olarak nasıl yerleştirdiğini açıkladı. Google Web Yöneticisi Eğilim Analisti John Mueller şunları söyledi:

Yani şöyle demek istiyor; “Coğrafi hedefleme için çoğunlukla ccTLD’yi veya Search Console ayarını kullanıyoruz, bu nedenle Web sitenizin sunucusunu sizin için en uygun yerde  bulundurun.”

ccTLD Nedir?

Ülke kodlu üst seviye alan adına ccTLD (country code Top Level Domain) denir. “.tr”, “.ru”, “.es” gibi ülke kodlarını gösteren uzantılara ccTLD adı verilmektedir. Bu alan adı uzantıları bir URL’nin konumlandırıldığı ve hedeflediği ülkeyi göstermek için özellikle seçilmiş olabileceğini gösterir. Ayrıca bu tür alan adı uzantıları resmi evrakla yapılan başvurular doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulduğundan, herkes tarafından alınamaz.

Google zaman geçtikçe bir sitenin hedeflediği ülkeyi, bölgeyi ve dili inceleyerek o siteyi arama sonuç sayfasında konumlandırmaya başlıyor. John Mueller’in açıklamasına göre, sunucu konumu yükleme hızı dışında çok büyük bir önem taşımıyor. Tabi Bounce Rate ve kişilerin sitede kalma sürelerini etkilendiğini unutmayın; Sunucunuzun Konumu ve CDN – SEO için Ne Kadar Önemlidir? başlıklı yazımıza göz atın. Daha önemli olan, üst düzey alan adlarını belirten ccTLD’ler. Alan adınızın bu şekilde bir yere özgü uzantısı varsa Google, sitenizin sonuçlarını o ülkedeki kullanıcıların bulunduğu yere göre konumlandırma olasılığı yüksektir.

Eğer böyle bir alan adı uzantısı (.tr gibi) alma şansınız yoksa, Google Search Console’daki Uluslararası hedefleme özelliğini kullanabilirsiniz. Ancak bulunduğunuz ülke dışında aynı dilin konuşulduğu farklı ülkeleri hedefliyorsanız bu özelliği kullanmanız önerilmez. Detaylı bilgi için Search Console Yardım – Uluslararası hedefleme sayfasına göz atabilirsiniz.

Ayrıca Google Benim İşletmem sayfanız varsa, Google hizmet vermeyi hedeflediğiniz ülkeyi ve dili tespit etme şansını yakalayabilir. Böylece hem hedefleme açısından hem de Lokal SEO açısından avantaj sahibi olabilirsiniz. Eğer bir Google Benim İşletmem hesabınız yoksa, hemen kaydolmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş!