Şubat 2011 yılında devreye giren Google Panda algoritması, zayıf içerik kalitesine sahip Web sayfalarının Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını engellemeyi amaçlamaktaydı.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Google Panda 4.2 Güncellemesi Analizi ve Öneriler
Zamanla yeni güncellemeler alan Panda, günümüzde oldukça gelişmiş bir şekilde kaliteli içeriğe sahip Web sitelerini üst sıralarda tutmayı amaçlıyor. Gelin algoritmanın geçmişine ve yeni güncellemenin detaylarına birlikte göz atalım.
Panda güncellemesi ilk zamanlarında sadece Amerika Birleşik Devletleri’ni ve İngilizce dilini kapsamaktaydı. Ağustos 2011’de 6. güncellemesini alan Panda, İngilizce olmayan diller için de devredeydi. Bugüne kadar 27 güncelleme alan algoritma, geçtiğimiz hafta son güncellemesini almaya başladı. 10 ay süre sonrasında yapılan Panda 4.2 güncellemesi sonrası içerik kalitesi düşük olan siteler sıralama kaybı yaşayabilir.
Not: Yapılan değişiklik tam olarak bir güncelleme değil, bir tür “Veri Yenilemesi”. Ancak biz yazımızda bu konuyu “güncelleme” olarak ele alacağız.
Mayıs ayında İçerik Kalitesi Güncellemesi (Phantom Update) yayına alınmıştı, Panda güncellemesiyle beraber güncel olmayan ve içerik kalitesi bakımından zayıf sayfaların organik trafikte üst sıralarda bulunma ihtimali giderek azalıyor. Web sayfalarınızda yapacağınız düzenlemelerle birlikte içerik kalitenizi artırarak bu güncellemelerden doğacak cezaların üstesinden gelmeniz mümkün olabilir. Panda güncellemesi genel olarak İngilizce dilini hedefliyor olsa da Türkçe dili için de geçerli olan noktaların dikkat çektiğini söyleyebiliriz. İnternette devasa bir bilgi ağına sahip olan Google, içeriğin kalitesini anlamak konusunda oldukça başarılı ve birçok dili anlamak konusunda sıkıntı çekmiyor. Bu sebeple içeriğinizi oldukça dikkatli şekilde hazırlamanız ve düzenli olarak takip etmeniz çok faydalı olacaktır.
Normalde bu tür güncellemeler kısa sürede tamamlanıyordu ancak Panda 4.1 güncellemesinin yaklaşık 8 hafta sürdüğünü düşünürsek, Panda 4.2 güncellemesinin de uzun bir zaman dilimine yayılacağını söyleyebiliriz. Bu süreçte eğer Web sitenizle ve içeriğinizle ilgili güncelleme yapmayı düşünüyorsanız, tam zamanı. İçerik kalitenizin iyileştirilmesi, bu güncellemenin getireceklerinden faydalanmanız anlamına geliyor.
Panda 4.2 güncellemesi, başlangıçta arama sorgularının %2 ila %3’ünü kapsayacak. Zamanla geri kalan tüm sorgular için geçerli olması beklenen güncelleme, Panda 4.1 güncellemesi yüzünden geriye düşen sayfaların yeniden üst sıraları tırmanabilmesi için de bir fırsat olarak görülebilir. Sayfalarınız ve içeriğiniz yeterli kalitede değilse, güncellemenin yayında olacağı şu dönemlerde gerekli düzenlemeleri yaparak sitenizin daha fazla organik trafik kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Sitenizdeki Hangi İçerik Panda Algoritmasından Etkilenebilir?
Panda, temel olarak bir içerik kalitesi algoritması olduğu için, sitenizdeki zayıf kalitedeki tüm içerik bu algoritmadan olumsuz etkilenebilir.
- Kısa ya da yetersiz içerik
- Kopya veya yinelenen içerik (site içi ve site dışı)
- Güncel olmayan içerik
- İmla bakımından zayıf içerik
- Arama sorgularıyla eşleşmeyen içerik (yanlış yönlendirme)
Genel olarak Panda algoritmasından etkilenen içerikler bunlar olsa da, son güncellemeye bağlanabilecek ve trafik kaybına yol açacak kesin bir sebep yok. Ancak Google’ın içerik kalitesine verdiği önemi bildiğimiz için yukarıdaki maddeler üzerinden gidebiliriz. Siteniz yukarıdaki maddelerden herhangi birini içeriyorsa, negatif bir etkiyle karşılaşabilir ve Google tarafından cezalandırılarak trafik kaybıyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle de güncellemenin sessiz sakin devreye girmesi sebebiyle trafik kaybını hemen fark etmeniz mümkün olmayabilir, çünkü bu sefer süreç yavaş ilerleyecek ve bazı değişiklikler ancak günler sonra fark edilebilecek.
Eğer geçtiğimiz hafta ve bu hafta içerisinde Organik arama trafiğinizde gözle görülür bir değişiklik gözlemliyorsanız, sebebi Panda 4.2 güncellemesi olabilir. Güncelleme trafiğinize olumlu yansıdıysa içiniz rahat olsun, fakat içeriğinizin kalitesini en üst seviyede tutmaya devam edin. Eğer güncelleme trafiğinize olumsuz yansıdıysa, içerik kaliteniz yeterli düzeyde olmayabilir. Bu yönde planlama yaparak içerik kalitenizi yükseltmenin yollarını arayabilirsiniz. Aşağıdaki rehberler nereden başlayacağınız konusunda bir fikir verebilir: