Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
4,623 okunma

Google My Business Optimizasyon Rehberi

Kullanıcıların konum bilgisinden yararlanarak dijital pazarlama başarısı elde etmek isteyen deneyimli dijital pazarlamacıların gözdesi, Google My Business ya da Türkçe adıyla Google Benim İşletmem hesabıdır.

google-my-business-rehberi-yeni

Mobil aramaların artışına paralel bir şekilde giderek daha fazla önem kazanan yerel SEO, işletmenizin Google My Business hesabının etkili bir şekilde yönetilmesi sayesinde  çok daha önemli bir silaha dönüşebilir. Bu yazımızda Google My Business ile ilgili önemli detayları ve ipuçlarını paylaştık.

Google My Business hesabı, Google Arama Motoruna bağlı çalışan, ve işletme sahiplerinin çevrimiçi mevcudiyetini ispatlamasını sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Özellikle bölgesel çalışmalarda ön plana çıkan My Business, kullanıcıların bulunduğu konuma bağlı olarak efektif bir etkileşim fırsatı sağlar. Doğru kullanıldığında kullanıcıların karar vermesine olumlu etki eder ve firmanızın Web sitesine olumlu trafik katkısı sağlayabilir. Ayrıca sadakat ve güvenilirlik açısından da kullanıcıya güven verdiğini söylemek mümkün. Bu güveni sağlayabilmek ve Web sitenize daha fazla trafik çekebilmek için öncelikle bir işletme hesabı açmanızı tavsiye ederiz. Hali hazırda bir işletme hesabınız varsa bu hesapta yapacağınız ufak optimizasyonlarla tam faydayı sağlamanız mümkün olabilir. Bu rehberde, işletme hesabının nasıl kullanılacağına dair ipuçları vermeyi hedefledik.

google-my-business-local-listing

İşletme hesabınızla Web siteniz arasında bağlantı kurmak ve işletme hesabını sıklıkla kontrol etmek, Lokal SEO’nun nimetlerinden en efektif şekilde faydalanmanızı sağlar. Kullanıcılar masaüstünde veya mobil cihazlarında arama yaparken belirli bir konumda olduklarını bildirirler, bazen hassas konum verisi kullanılırken bazen genel konum bilgisi kullanılır. Örneğin kullanıcı profil verilerinde hangi şehirde yaşadığını seçmiş ve arama yaparken kullandığı IP aralığı o şehirle eşleşiyor olabilir. Bu durumda arama sonucu hassas konum verisi kullanılmıyorsa, o şehirdeki veriyi gösterir:

google-my-business-lokal-seo-konum

Hassas konum verisi kullanıldığındaysa kullanıcıya en yakın sonuç arama ekranında görüntülenebilir. Eğer nüfus yoğunluğu yüksek bir bölgede işletmeniz varsa, size yakın bir yerde, işletmenizle ilgili olabilecek aramalarda listelenme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı gibi düşünerek, kullanıcıların işletmenizle ilgili olabilecek ne tür aramalar yaptığını Google’da test edebilirsiniz. Hemen şimdi Google’a girin ve bir kullanıcı gibi arama yapın ve sonuçlarda yer alıp almadığınızı kontrol edin. Arama yaparken önceki aramalarınızın ve arama sonuçlarında tıklayarak giriş yaptığınız sitelerin etkili olacağını unutmayın, bu yüzden mümkün olduğunca gizli pencere kullanarak arama yapmayı deneyin.

Google arama veri tabanını, dizine eklediği sayfaları ve kullanıcıların yaptığı aramaları kullanarak işletmenizin hangi kategoriye gireceğini, hangi arama terimleriyle lokal arama sonuçlarında eşleşeceğini anlayacak kadar gelişmiş bir teknolojiye sahip. Öncelikle Google My Business hesabının temellerini ve basit özelliklerini inceleyerek bu eşleşmeden nasıl faydalanabileceğimizi öğrenmeye çalışalım.

Google Benim İşletmem Hesabının Temelleri

Dijital dünya siz ve işletmeniz için yeni bir girişim ise, Google My Business’ı ve sunduğu değeri tam olarak anlamak için bazı temel bilgilerden söz edelim. İlk olarak; Google Benim İşletmem hesabı ücretsizdir. Google Benim İşletmem hesabı Web sitenizden bağımsız olarak çalışabilir. İşletme hesabıyla Web siteniz arasında ufak bağlantılar kurmanız gerekebilir. İşletme hesabı Web sitenizin yerine geçmez. İşletme hesabıyla ilgili veriler her zaman organik arama sonuçlarında çıkacaktır diye bir şart veya kural yoktur. Google My Business, dünyadaki en popüler arama motoru olan Google’da işletmenizin herkese açık bir kimlik kazandırır ve web sitenizi tamamlar. İşletmeniz hakkında sağladığınız bilgiler Google Arama’da, Google Haritalar’da ve Google Plus’ta görünebilir.

Güncelleme: Google, Google Plus ürününün kapatılacağını duyurdu. Bu yüzden yapılan arama sonuç sayfasındaki herhangi bir bilgi Google Plus ürünüyle bağdaştırılmadan, sadece Google My Business hesabıyla ilişkili olarak gösterilmeye devam edecek.


İşletmenizi tamamlamak için önceden belirli Google araçlarını kullandıysanız veya işletmeniz bir süredir çalışıyorsa, işiniz zaten Google My Business’ta listelenmiş olabilir. Eğer işletmeniz sizin kontrolünüz dışında, başka biri tarafından doğrulanmışsa, bu konuda yapabileceğiniz bir şeyler var. “İşletmem başka birisi tarafından doğrulanmış” yardım sayfasındaki yönergeleri takip ederek size ait olan işletme hesabını yönetmeyi talep edebilirsiniz.

Google My Business ile İşletme Hesabını Oluşturma

Google My Business hesabını açmadan önceki ilk adımınız, işletmenizin zaten bir işletme hesabına sahip olmadığından emin olmak için bir Google araması yapmaktır. Arama yaptığınızda işletmeniz bir hesap açılmamış olsa bile lokal sonuçlarda listeleniyor olabilir. İşletmenizin bilgilerini güncellemek ve düzenli olarak duyurular yapabilmek için işletme hesabını doğrulamanız gerekmektedir. Hesap oluşturmak ve doğrulama işlemine başlamak için Google My Business hesabına sürekli kullanacağınız Google hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Yani geçici bir hesapla ya da başka birine ait olan bir hesapla giriş yapmamanızı tavsiye ederiz. Unutmayın, işletme hesabını ilk defa açıyorsanız, giriş yaptığınız Google hesabınızı ilerde değiştirmeyeceğiniz şekilde seçmeniz faydalı olacaktır. Değiştirmek istediğinizde çeşitli formalitelere takılma ihtimaliniz artabilir, bu konudaki uyarımızı yapmak isteriz.

İşletme hesabına giriş yaptığınızda, işletmenizle ilgili ön bilgileri doldurarak firmanızı Google’a tanıtabilirsiniz:

google-my-business-hesap-olusturmak

Eğer işletmeniz kullanıcılarınıza fiziksel olarak ürün veya hizmet teslimatı yapıyorsa, kayıt ekranının en sonunda yer alan “Müşterilerime mallarını ve hizmetlerini bulundukları konumda teslim ediyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Bu durumda işletmenizin merkezini veya varsa şubesini veya şubelerini de Google’a iletebilirsiniz. Bazı işletmeler sadece Web sitesi üzerinden hizmet verirken, bazı işletmeler de hem fiziksel bir mağazaya, şube veya şubelere ve aynı zamanda Web sitesine sahip olabilir. Fiziksel mağaza ve servis alanını belirlemek için hizmet verdiğiniz bölgeyi ve en uzak mesafeyi de belirleme şansınız var. Bu durumda “Google’da hizmet bölgesi işletmeleri” yardım sayfasına göz atmanızı tavsiye ederiz.

İşletme Hesabını ve Google My Business Girişini Doğrulama

İşletme bilgilerinizi ve -varsa- hizmet alanınızı gönderdikten sonra girişinizi doğrulamanız gerekir. Doğrulama işletme girişinizin görünürlüğü ve performansı için çok önemlidir. Buradaki en can alıcı nokta, yanlış girişleri önlemek ve adresinizin doğru olduğundan sonuna kadar emin olabilmek için Google’ın adresinize doğrulama postası göndermesidir. Doğrulama gerçekleşene kadar herhangi bir listeleme ve istatistiki veri girişi olmayabilir, bunu da hatırlatmak isteriz.

Adresinize bir hafta içerisinde gönderilecek olan postada bir doğrulama kodu bulacaksınız, bu kodu girdiğinizde Google My Business hesabınız bütün fonksiyonlarıyla kullanıma açılmış oluyor. İşletme hesabınızı resmi olarak ve tamamiyle doğru şekilde yayına almanın en sağlıklı yolunun bu olduğunu söylemek isteriz.

Google My Business Listenizin Yayına Alınması

Google My Business’ın sunduğu tüm olanaklardan sonuna kadar yararlanabilmek için işletmenize dair tüm ayrıntıları doğru bir şekilde girmenizi tavsiye ederiz. Yerel arama sonuçları aramalarda en alakalı sonuçları destekler; detaylı ve doğru bilgileri sunan işletmelerin bulunması daha kolaydır. Bu yüzden tahmini veya varsayıma dayalı bir veri girişi yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Yaptığınız iş, hizmet verdiğiniz bölge, ürün gönderimi yaptığınız bölgeler, çalışma saatleriniz, merkezinizin veya şubenizin fotoğrafları gibi birçok detayı işletme hesabına girebilirsiniz.

  • Anahtar Kelimeler
    İşletmenizin açıklamasına hedeflediğiniz anahtar kelime ve anahtar kelime gruplarını dahil edebilirsiniz.
  • Çalışma saatleriniz / günler
    İşletmenizin hizmet verdiği günler ve çalışma saatlerini doğru bir şekilde girmeniz, kullanıcılarınızın ziyaretini planlamasını kolaylaştırır.
  • Fotoğraflar
    Kullanıcılarınızın işletmeniz hakkında bilgi almasını sağlayabilecek en faydalı araç, görsellerdir. İşletmenizi anlatan en iyi görselleri bol bol kullanmaktan çekinmeyin. Hatta işletmenizin adresini bulmayı kolaylaştırabilecek fotoğrafları da kullanmanızı tavsiye ederiz. Fotoğraflarla ilgili detaylara bir sonraki başlığımızda biraz daha fazla değinmeye çalışacağız.
  • Google Sanal Tur
    Eğer isterseniz işletmenizin görünümünü 360 derecelik görsel işleme yöntemiyle oluşturup kullanıcılarınıza sanal gezinti yapma imkanı sağlayabilirsiniz. Böylece işletmenizi merak eden kullanıcılar hiçbir detayı atlamadan sizi daha iyi tanıma fırsatına sahip olacaklar.
  • Kullanıcı yorumlar
    Kullanıcılarınız aldıkları ürün veya hizmetle ilgili yorum yapabilirler. Bu yorumları dikkate alın ve olabildiğince yanıtlamaya çalışın. Kullanıcı yorumları kadar işletmenizin verdiği cevaplar da sizinle ilk defa çalışacak olan yeni müşterileriniz için bir fikir oluşturabilir.

Kullanıcı yorumlarını teşvik etmek için bağlantı oluşturabilirsiniz. Müşteriler için yorum yazma bağlantısı oluşturma yardım sayfasında ihtiyacınız olan her şey var.

Google My Business İşletme Fotoğrafları

Kullanıcılarınızın en iyi fikir alabileceği araç, fotoğraflardır. İşletmenizin logosu, işletmenizin içeriden ve dışarıdan çekilmiş fotoğrafları, kullanıcıların beklentilerini karşılayacak türden içerikler sağlamaktadır.

  • İşletmenizin Logosu
    • İşletme logonuz kullanıcılarınıza akılda kalıcı bir izlenim sağlayacaktır. Mümkünse kare ve sadece işletme logonuzun olduğu bir görsel kullanın.
  • Kapak fotoğrafınız
    • Kapak fotoğrafları gerçekten bir marka sayfasının kişiliğini sergilemelidir. Markanın Google+ sayfasının en üstünde bulunan büyük fotoğraf, her zaman 16: 9 en boy oranına uyacak şekilde kırpılacaktır. Dönem dönem kapak fotoğrafınızı değiştirebilir ve bir kampanyanızla ilgili içeriklere yer verebilirsiniz.
  • İşletmenizle ilgili olan ek fotoğraflar
    • Kullanıcılarınızın satın alma kararını etkileyebilecek türden görsellere yer vermenizi tavsiye ederiz. Bu görsellerin gerçeği yansıtması, kullanıcıyı yanıltmaması çok önemlidir. Kullanıcılar bu konuda olumsuz bir yorum yaptıklarında, müşteri potansiyeli olan kullanılarınızı kaybetme olasılığınız artacaktır.
    • Sunduğunuz ürün veya hizmete dair fotoğrafları net bir şekilde paylaşmayı deneyin. Görselleriniz güven vermenin yanında samimiyet de içerebilir, mutfağınızı, çalışanlarınızı ve çalışma yöntemlerinizi kullanıcılarınıza gösterebilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz fotoğraflarla ilgili teknik detaylar:

Biçim: JPG veya PNG
Boyut: 10 Kb – 5 Mb arasında
Minimum çözünürlük: 720 piksel boyunda, 720 piksel genişliğinde
Kalite: Kullanmak istediğiniz fotoğraf net ve görünür olmalıdır. Aşırı düzeyde Photoshop efekti veya Instagram filtreleri kullanılmamalı, görüntü gerçeği temsil etmelidir.

Google My Business İstatistiklerini Kullanma

Son birkaç yıldır Google, Google My Business işletme hesapları için analitik olarak gelişmiş veriler sunuyor. “Insights” adı verilen bölümde Google, müşterilerin işletme listenizde sizinle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak için farklı yollar sunuyor:

  • Kullanıcıların hesabınızı nasıl buldukları
  • Kullanıcıların sizi Google’da buldukları yerler
  • Kullanıcı davranışları
  • Yol tarifi talepleri
  • Telefon çağrıları
  • Fotoğraflar

Kullanıcılar İşletme Hesabınızı Nasıl Buldu?

Bu bölümde kullanıcıların işletme hesabınızı nasıl keşfettiklerini görebilirsiniz. Kullanıcıların Google’da arama yaparken kullandıkları terimleri türüne göre ayıran Insights, kullanıcılarınızın sizi nasıl keşfettiğine dair aşağıdaki kategorilere göre ayrım yapabilmektedir:

  • Toplam (doğrudan + keşif) aramalar
  • Doğrudan aramalar
  • Keşif aramaları

Her kategori, kullanıcı davranışlarının ve arama terimlerinin değişkenliğine göre belirlenmektedir.

business-listing-kullanicilar-sizi-nasil-buldu

Kullanıcılar Sizi Nerede Buldu?

Bu bölüm, sizi Google Arama veya Google Haritalar aracılığıyla kaç müşterinin bulduğunu gösterir. “Arama’da Listeleme” ve “Haritalar’da listeleme” yanında, girişinizin, seçtiğiniz zaman aralığında her bir üründen aldığı görüntüleme sayısını görürsünüz. Yani kullanıcılar sizi Google’ın standart arama sayfasında mı daha çok görüyor yoksa Google Haritalar ile mi daha bulunmanız daha rahat oluyor, bunu keşfedebilirsiniz.

business-listing-kullanicilar-sizi-nereden-bulduBöylece zayıf noktanızı keşfedebilir ve o bölgeye odaklanabilirsiniz.

Kullanıcı Davranışları ve Eğilimleri

Kullanıcılarınız işletme hesabınızla karşılaştığında, Web sitenizi mi ziyaret ediyor? Yoksa yol tarifi almak mı istiyorlar? Belki de sizi arayıp canlı kanlı biriyle konuşmak istiyorlardır. Müşteri faaliyetlerini anlayabilmek için bu bölümdeki verileri kullanabilirsiniz. Böylece kullanıcılarınızın daha fazla eğilim gösterdiği kanallarda optimizasyon yapabilir, verdiğiniz iletişim hizmetini daha da iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.

business-listing-musteri-faaliyetleriYol Tarifi Talepleri

Kullanıcılarınız mağaza veya şubelerinize nasıl gideceklerini öğrenmek için Google Arama ve Google Haritalar aracılığıyla yol tarifi almak isteyebilir. Bu durumda istatistiki olarak kaç kullanıcının yol tarifi almak istediğini ve en sık hangi noktalardan yol tarifi alındığını görebilirsiniz.

Telefon Çağrıları

Bu bölümde, Google’daki girişinizi kullanarak müşterilerin işletmenizi ne zaman ve ne sıklıkta aradıkları gösterilmektedir. Bölümün üst kısmında, “Toplam çağrı”, seçili zaman dilimi için toplam telefon görüşmesi sayısını verir. Grafik, kullanıcıların haftanın hangi günü ve saatinde telefon görüşmesi yapmaya eğilim gösterdiğini anlamanızı sağlar. Böylece işletmenizin en yoğun telefon trafiği hakkında bilgi sahibi olursunuz ve özellikle o saatlere özel yoğun telefon hizmeti vermeyi deneyebilirsiniz.

business-listing-telefon-aramalari-haftanin-gunubusiness-listing-telefon-aramalari-gunun-saatleriİşletmenizin Fotoğrafları

Son olarak alacağınız istatistiki verilerden bir tanesi de, kullanıcıların işletmenize ait fotoğraflarla ne düzeyde etkileşime geçtiğidir. Böylece işletmenizin fotoğraflarının ne kadar görüntülendiğini keşfedebilirsiniz. Ayrıca sahip olduğunuz görsel sayısıyla size benzer işletmelerin sahip olduğu görsel sayısını karşılaştırarak, eğer sayı azsa eklemeler yapabilirsiniz.

business-listing-gosel-goruntuleme

Sonuç Olarak – Google My Business Kullanmanın Faydaları

Gördüğünüz gibi Google My Business hesabı, saymakla bitmeyecek faydalı özelliklere sahip. Hem lokal SEO potansiyelini yakalamak hem de kullanıcılarınızla daha fazla etkileşime geçmek için işletme hesabınızı bir an önce açmanızı ve yönetmeye başlamanızı tavsiye ederiz. Eksiksiz bilgiler sunan ve kullanıcı yorumlarıyla şekillenen bir işletme hesabı, yerel görünürlüğünüzü artırmak için oldukça büyük öneme sahip olacaktır.

Ayrıca bu konuda faydalı olabilecek kaynaklara buradan göz atabilirsiniz:

Google Posts ile My Business Hesabınızdan Duyuru Yapın

Google’dan Küçük İşletmelere Özel Web Sitesi Oluşturucu

Google Lokal ( Yerel ) SEO Rehberi

Google Benim İşletmem Yardım Merkezi’ne hoş geldiniz

Paylaş!