Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru OptimizasyonuSemrush
1,550 okunma

Google Limitlerinden Etkilenmeyen Sayfa Açıklamaları Nasıl Oluşturulur?

Google, geçtiğimiz Aralık ayında ani bir güncelleme ile birlikte arama sonuçlarında görünen sayfa açıklamalarını (meta description) 300 karakter uzunluğa kadar arttırmıştı.

kullanici-egilimi-ve-seo

Geçtiğimiz hafta yine ani bir şekilde, sayfa açıklamalarının yeniden eskiden bilindik ortalama karakter uzunluğu olan 160 karakter civarına indirildiğini gözlemledik. Her ne kadar henüz tüm arama sorgularını kapsamıyor olsa da, Google’ın sayfa açıklamaları söz konusu olduğunda sergilediği bu değişken tutum, kafalarımızı karıştırmış durumda. Sayfa açıklamalarınızı bu yeni güncelleme doğrultusunda yeniden kısaltmaya girişmeden önce, blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim.

Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım; sayfa açıklamaları söz konusu olduğunda Google tarafından ilan edilmiş 160 karakter ya da kimi SEO araçlarına göre 930 piksel gibi bir limit söz konusu değil. Bunlar tamamen SEO uzmanları tarafından yaygın bir şekilde kabul görmüş, Google arama sonuçlarında görünen ortalama sayfa açıklaması uzunluklarından ibaret.

Google’ın mobil öncelikli indekslemeye geçişi ile birlikte biz bu değişikliğin olabileceğini öngörüyorduk. Aramaların giderek daha fazla akıllı telefonlar üzerinden yapılmaya başlandığı bir dünyada, bir mobil kullanıcının 300 karakter uzunluğunda bir sayfa açıklaması okumaya ne vaktinin ne de tahammülünün olmadığını biliyorduk. Google’dan Danny Sullivan da Twitter’da bu duruma kısa da olsa bir açıklık getirdi:

Peki Google’ın bu güncellemesinden sonra kolları sıvayıp tüm sayfa açıklamalarını kısaltarak yeniden güncellemeli mi, yoksa aynen şuan oldukları uzunlukta mı bırakmalı? Eminim şuan SEO ile ilgili pek çok bireysel ya da kurumsal web sitesi yöneticisinin kafasını kurcalayan soru bu. Tecrübelerimden yola çıkarak aşağıdaki önerileri oluşturdum:

1.Bırakalım Google Kendi Söküğünü Kendisi Diksin

Her güncelleme ile birlikte sayfa açıklamasını yeniden düzenlemek gerçekten ciddi bir mesai gerektirebilir. Endişelerinize hak veriyorum. Ancak yüreğinize su serpecek örnekler de yok değil. Örneğin Wikipedia’nın herhangi bir web sayfasında sayfa açıklaması bulunmadığını biliyor muydunuz? Google, web sayfalarının içeriklerini anlamak konusunda kendisini o kadar geliştirdi ki, siz herhangi bir sayfa açıklaması oluşturmamış olsanız dahi, kendisi sayfadaki metin içeriklerden yola çıkarak sadece Google sonuçlarında görünen ve arama sorgusuna göre değişebilen sayfa açıklamaları oluşturabiliyor. SEMrush’ın On Page SEO Checker modülü ile farklı arama sorgularında sayfa açıklamalarınızın ne ölçüde değişkenlik gösterdiğini görebilirsiniz:

on page checker semrush

Burada 2 farklı sorgusunda sayfanın kaynak kodunda yer alan sayfa açıklaması ile arama sonuçları arasında görünen farkı görebiliyorsunuz. Bu analiz arama motoru sonuçlarında çıkan sayfa açıklamasının 14 Temmuz 2015 tarihi ile birlikte gösterildiğini görmemizi sağladı. Ufak bir detay gibi görülebilir, ancak ben arama yapan bir kullanıcı olsam 2015 tarihinden kalmış ve güncelliğini yitirmesi muhtemel bir sayfa açıklaması bulunan sayfaya pekala tıklamamayı tercih edebilirim.

Sözün özü, eğer sayfa açıklamalarını yeniden düzenlemek çok zahmetli bir iş haline dönüşecekse, herhangi bir güncelleme yapmadan bırakalım, Google kendisi karar versin.

2. Gerçekten Hayati Öneme Sahip Sayfaların Açıklamalarını Güncellemekle Yetinin

Tüm sitenizin sayfa açıklamalarını yeniden düzenleme çalışmak yerine, web siteniz ve işiniz açısından en önemli sayfalarınızın sayfa açıklamalarını güncellemeyi tercih edebilirsiniz. Bu işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Tavsiyem sizin için önemli bu sayfalarının semantik olarak birbiriyle bağlantılı farklı arama sorgularına ne şekilde göründüğüne dikkat etmeniz. Sayfa açıklamanızın size göre ideal durumda olması demek, Google’ın onu her şart ve koşulda sizin oluşturduğunuz şekilde göstereceği anlamına gelmiyor. Hem sayfa açıklamaları hem de sayfa açıklamalarında Google dilediği değişikliği yapma hakkını, aramaya yapan kullanıcılara yardımcı olmak adına, saklı tutuyor. Google’ın Arama Sonuçları’nda İyi Başlıklar ve Snippet’ler Oluşturma referans sayfasını incelemenizi tavsiye ederim.

3. Sayfa Açıklamasının Tamamının Google Tarafından Gösterilmemesi Dünyanın Sonu Demek Değil

Bazı sayfa açıklamalarınızın Google tarafından (….) olarak gösterilecek şekilde sonlandırılması bunların kullanıcılar açısından hiçbir işe yaramadığı anlamına gelmiyor. Bu bölüme kadar olan kısımda yeterince ilgi çekici bir ifade varsa, sayfa açıklamasının …. olarak bitmesi yine de ilgi çekici olabilir.

4. Üşenmeden Yeniden 155 Karaktere Dönmeyi  Tercih Edebilirsiniz

Şayet bolca vaktiniz varsa ve üşenmiyorsanız, sayfa açıklamalarınızı yeniden 155-160 karakter ortalama uzunluğuna güncelleyebilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın, halen bazı arama sonuçlarında uzun sayfa açıklamalarına denk geliyoruz. Dolayısıyla harcayacağınız bu zaman çok da verimli geçirilmiş bir zaman olmayabilir.

Bu aşağıdaki yaklaşımı ise Moz.com’dan Dr. Pete Meyers önermiş. Malum ellerindeki big data sayesinde, sayfa açıklamaları söz konusu olduğunda söyleyecek çok fazla şeyleri var, yazısının tamamını okumak isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz: How to Write Meta Descriptions in a Constantly Changing World

Özetlemek gerekirse, Dr. Pete sayfa açıklamaları için genel bir yaklaşım olarak 150 / 150 kuralına sadık kalmayı tavsiye ediyor:

  1. Şuan için sadece ilk 150 karakterlik bölümün Google’da görülebileceğinden hareketle, bu bölümde sayfa açıklamasını can alıcı bilgilerle ve ilgi çekici şekilde oluşturmak gerekiyor.
  2. İkinci 150 karakterlik bölümde ise daha fazla detaya yer verebiliriz.

Böylece Google sayfa açıklaması limitlerini güncellemiş olsa dahi, elimizde her iki senaryoya da uyan bir sayfa açıklaması olacaktır.

Sonuç Olarak:

Sayfa Açıklamalarının arama yapan kullanıcıların sayfayı Google sonuçlarında gördüklerinde tıklamalarını etkileme ihtimali hayli kuvvetli. Görünen o ki, yeniden 155 – 160 karakterlik sayfa açıklamalarını daha sık görmeye başlayacağız. Yine de tüm sayfa açıklamalarını yeniden kısaltmak yerine, daha önce de belirttiğim gibi sizin için çok önemli sayfaların açıklamalarını elden geçirebilirsiniz. Bunu yaparken Dr. Pete’in önerdiği yöntemi uygularsanız, yarın Google ani bir kararla yeniden daha uzun sayfa açıklaması göstermeye başladığında, herhangi bir güncelleme yapmaksızın durumu idare edecek sayfa açıklamalarınız olacaktır.

Paylaş!