Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,145 okunma

Google HummingBird Algoritması

Geçtiğimiz ay Google’ın 15. Yıldönümünde açıklanan yeni arama algoritması HummingBird ile ilgili söylentiler durmak bilmiyor.

google hummingbird algoritması

Özellikle SEO sektörüyle ilgilenen ajanslar ve dolayısıyla bu ajansların müşterileri, organik arama sonuçlarında sahip oldukları sıralamanın negatif yönde değişmesinden korkmaya başladılar. Şu an için haklılar mı değiller mi birşey söylemek mümkün değil. Ancak bu konuda yapılacak “iç rahatlatıcı” yorumlar da yok değil.

Öncelikle bu konuda Google yöneticileriyle birebir görüşmelerde bulunan Danny Sullivan’ın yazısına göz atalım;

https://searchengineland.com/google-hummingbird-172816

• Arama algoritması nedir?

Arama sorgularına en iyi cevapları döndürebilmek için milyonlarca byte veri içeren web sayfalarında bulunan bilgileri taramak amacıyla kullanılan teknik bir terimdir. Bir anlamda bu işin hızlı ve en doğru şekilde yapılmasını sağlayan bir “reçete” diyebiliriz.

• “Hummingbird” nedir?

Google’ın kullanmaya yeni başladığı algoritma. Google bu algoritmanın organik aramalarda daha iyi sonuçlar döndüreceğini söylemekte.

• Böylece Sayfa sıralaması algoritması sona mı erdi?

Hayır. Sayfa sıralaması 200 etkili kriterden biridir. Hummingbird sayfa sıralamasıyla beraber arama teriminin getireceği sonuçların içeriğine, kalitesine ve diğer önemli sayfalardan aldığı bağlantılara da bakmaktadır.

• Neden “HummingBird” olarak adlandırılır?

Çünkü Google bu algoritmanın hassas ve hızlı olmaktan geldiğini söylemekte.

• “HummingBird” ne zaman başladı? Bugün mü?

Google bu algoritmanın yaklaşık bir ay önce kullanılmaya başlandığını söyledi, 15.yıl dönümünde ise sadece yapılan değişikliği duyurdu.

• “HummingBird”ün şu an kullanılıyor olması ne anlama geliyor?

1950’lerde inşa edilmiş bir otomobil motoru düşünün. Bu büyük bir motor olabilir ve yakıt enjeksiyonu gibi teknolojilerden yoksun olduğu için kurşunsuz benzin kullanmak mümkün olmayabilir. Google bu motorun yerine yenisini koydu ve bu geçiş oldukça hızlı, sarsıntısız oldu.

• Google bu tür bir algoritma değişikliğini en son ne zaman yaptı?

2010 yılında “Caffein” adlı güncellemeyle oldu. Bu güncelleme daha iyi bir sayfa indeksleme yapısını beraberinde getirdi ve sıralamanın daha kolay belirlenmesine yardımcı oldu.

• Bahsettiğimiz “Caffein” güncellemesi dışında yapılan “Penguin”, “Panda” ve diğer güncellemelerde bu ölçüde değişiklik olmaması ne anlama geliyor?

Bu güncellemeler varolan algoritmanın iyileştirilmesi içindi. “HummingBird” ise bu algoritmalara yeni ve etkili parçalar ekledi. Yine otomobil örneği üzerinden gidersek; eski güncellemeler motorun yakıt enjeksiyonunu geliştiriyorken “HummingBird” motora turboşarj ünitesi eklemek gibi bir şeydir.

• Peki şu an yeni arama motorunda eski parçalar kullanılıyor mu?

Evet ve hayır. Eski parçalar (güncellemeler ) oldukça iyi çalışıyor oldukları için algoritmadan çıkarılmadılar. HummingBird Google’ın deyimiyle “yeni arama ihtiyaçlarını” karşılayabilecek bir güncelleme. Güncel ve eski arama alışkanlıkları değişmeyeceği için eski güncellemeler çalışmaya devam edecek.

• “HummingBird” yeni arama aktivitelerine nasıl yardımcı oluyor?

Temel olarak “diyalog yoluyla arama” örneği gösterilebilir. İnsanlar konuşur gibi arama yaparken bu tür bir diyalog kurarak arama sonuçlarını getirmek daha kullanışlı olabilir.
Örneğin “Evime en yakın iPhone 5s satan mekan neresidir?” diye sorduğunuzda klasik arama motoru kelime eşleşmesine odaklanarak sonuç döndürecektir.
Bu açıdan “HummingBird” kelimelerin ve cümlelerin altında yatan anlamları algılamakta daha başarılı olabilir. Örneğin eğer Google’da paylaştıysanız evinizin lokasyonunu anlamakta, “neresidir” sorusunun iPhone 5s satan yetkili bayi olduğunu anlamakta ve hatta stokta iPhone 5s bulunduran mağazaların kesin lokasyonunu anlamakta daha başarılı olacaktır. Tüm bu verileri derlemek Google ve yeni algoritma sayesinde daha anlamlı ve yardımcı olacak sonuçlar döndürmeye yarayacaktır.
Google özellikle “HummingBird” algoritmasının, sorgunun bütünlüğünün anlaşılmasına ve sorgudaki her bir kelimeye daha hassas yaklaştığını söylemektedir.

• Halihazırda bu tür bir diyalog bazlı arama sisteminin Google’da var olduğunu söyleyemez miyiz?

Evet mevcut ancak bu sadece “diyaloga dayalı arama motoru sonuçları”nda geçerliydi (Sesli arama).
“HummingBird” ise bunu tüm web sayfalarına yaymak ve klasik arama yöntemleriyle birleştirmek ve daha iyi sonuçlar döndürmek amacıya tasarlandı. ,

• Bu gerçekten çalışıyor mu? Ve öncesi-sonrası nasıl olacak?

Bunu şu an bilmiyoruz. Bir “öncesi-sonrası” değerlendirmesi yapmanın bir yolu yok. Şu an sadece “HummingBird” teknolojisinin mevcut arama sonuçlarını daha da iyileştireceğini biliyoruz. Ancak Google bu tür bir karşılaştırmanın nasıl bir değişikliğe ve gelişmeye yol açtığını göstereceğini belirtti.
Bir örnek daha vermek gerekirse, bir hastalıkla ilgili ilaçların reçeteleriyle ilgili yapılan aramalar, hastalığın tedavisini öğrenmek için en iyi yol olabilir, şimdiyse Google bu ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığı bilgisi de dahil olmak üzere genel olarak hastalığın tedavisiyle ilgili bilgilere de sahip olmakta.
Ya da bir fatura ödemesi için Banka adıyla yaptığınız aramada dönen ilk sonuç o bankanın anasayfası olacakken artık ödeme yapabileceğiniz diğer alternatif ve spesifik sayfalar da sonuçlarda yer almakta.

• Bu durum Google’ı kötü etkileyebilir mi?

Hayır. Aynı zamanda şu an için Google için daha iyidir de diyemeyiz. Ancak “HummingBird”ün son bir ay içerisinde yoğun şikayete yol açacak bir dalgalanmaya yol açmadığını da biliyoruz. Tabiki de şikayetler oluyor ancak insanlar nasıl bir gelişme olduğuna dikkat etmiyorlar.

• Bu durum Google’dan gelen trafikte kayıp yaşadığım /yaşayacağım anlamına mı geliyor?

Eğer trafik kaybınız son bir ay içerisinde dikkat çeken boyutta olmadıysa bu iyi bir şeydir, “HummingBird”le beraber kayıpsız bir süreç geçirdiniz demektir. Sonuçta bu sistem bir ay önce devreye girdi, eğer bu dönem itibariyle problemleriniz baş göstermiş olsaydı, bunu şimdi bilirdiniz.

• Bu durum SEO’nun sonu mu?

Hayır, SEO’nun sonu yine gelmedi. Aslında Google, SEO açısından yeni veya farklı birşey olmadığını, kimsenin kaygılanması gerekmediğini söylüyor. Rehberlik aynı kalabilir ancak içerik yönetiminin daha orjinal ve daha kaliteli olması gerekir. Geçmişte olduğu gibi bugün de “HummingBird” ile bunun sinyallerini alıyoruz.

• Ancak trafik kaybettik?

Bu belki de “HummingBird” yüzünden oldu, ancak yapılan geliştirmeler ve iyileştirmeler çeşitli değişikliklere yol açmış olabilir. Tam olarak bilmek mümkün değil.

Bu noktada biraz da kendi yorumumu katmak istiyorum;

Bahsedilen iyileştirme ve geliştirmelerin yanısıra Google’ın insan yapısını ve davranışlarını daha iyi anlamak adına yapay zeka destekli bir sistem tasarladığını düşünmekteyim. Hatta yakında sorularınızı sanki karşınızda bir insan varmışcasına cevaplayan bir arama motoru kullandığınızı düşünün? Belki de Google’ın temelini attığı sistem bu yolda ilerliyordur. Ancak makineler bunu hiçbir zaman tam olarak yapamayacakmış gibi gelse de, Bilgisayar ve İnternet teknolojileri hiç beklemediğimiz kadar hızlı gelişiyor. Çoğumuzun farkında olmadığı değişiklikler ve iyileştirmeler de bu gelişmelere dahil.

Aynı zamanda “algoritma”nın gelişmesi demek, tek taraflı yönelimin tek taraflı kalmaması demek. Bunun en bariz örneği, “bunu mu demek istediniz?” sorusunun Google arama motoruna entegre edilmesiydi. Google, insan davranışlarının içerisinde sıklıkla karşılaştığımız “typo” (yazım hatası) kavramının icabına bakmıştı böylece. Bu standart bir kullanıcı için sonuca ulaşmak dışında pek bir şey ifade etmese de, SEO anlamında çok önemliydi.

Bununla beraber, Google’ın resmi  Arama Blogunda yer alan şu grafik, yaşanan gelişmeleri güzelce özetlemektedir:

 

Google Search Timeline 1997 - 2013
Google Search Timeline 1997 – 2013

Gelişen teknolojiyle beraber mobil kullanımın artması da bu gelişmeleri tetiklemiş ve farklı alanlarda yapılacak optimizasyonları tetiklemiştir.

Aynı zamanda, “HummingBird”ün uzun ve karmaşık arama sorgularıyla baş etmek için de geliştirildiğini söyleyebiliriz.

Özetle değişen ve baskın hale gelen birtakım kullanıcı alışkanlıklarına daha iyi yanıt verebilmek için geliştirilmiş bir teknolojiden bahsetmekteyiz. Aynı zamanda halihazırda orjinal ve zengin içerikli web sitelerinin bu teknolojiden negatif etkilenmeyeceğini, aksine orjinal ve zengin içeriğe sahip web siteleri için çok faydalı olabileceğini söyleyebiliriz.
Bununla beraber “HummingBird” teknolojisinin rekabete yönelik bir hamle olmasından bahsetmek de mümkün. Örnek vermek gerekirse;
Ulaşmak istediği her bilgiyi sabit ansiklopedik kaynaklardan edinen bir kullanıcıyı ele alalım.

İnternette benzer şekilde orjinal ve zengin içerikli web sitelerinin olduğunu da bilmekteyiz ancak kullanıcının sabit bir ansiklopedik kaynağa yönelmesi alışkanlık haline gelmiş olabilir. Bu durumda Google kullanıcıyı alternatif ve çeşitli web sitelere yönlendirerek rekabeti artırmaya yönelik bir hamle yapmış olabilir.

Paylaş!