Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
12,115 okunma

Google Alternatifi Arama Motorları

Google dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de en çok kullanılan arama motoru. Sadece arama motoru olarak değil, pek çok alana yayılmış hizmetleriyle en çok kullanılan dijital marka.

alternatif arama motorlari

Özellikle arama motoru optimizasyonu yaparken hep Google’dan ve Google’ın sıralama kriterlerinden bahsediyoruz. Peki Google’a alternatif hangi arama motorları var? Bu arama motorlarının ne gibi özellikleri var? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Aşağıda, az da olsa pazar payına sahip olan arama motorlarını incelemeye çalışacağız. İnceleyeceğimiz isimleri ikiye ayıracağız;

  1. Birincil amacı ‘arama’ olan arama motorları
  2. Kendi içinde arama motoruna sahip olan Web Siteleri

Birincil Amacı Arama Olan Arama Motorları

Dijital dünyada Google dışında çok sayıda arama motoru var. Google bir arama motoru olarak yola çıkıp birçok farklı alanda hizmet veren büyük bir şirkete dönüşmüş olsa da, arama motoru dendiğinde hala akla ilk olarak gelen marka olmayı başarıyor. Aşağıda, Google’a rakip veya alternatif olmaya çalışan, klasik ve farklı amaçlarla kullanılabilecek arama motorlarını listeledik.

Microsoft Bing

Bing’i önceki adlarıyla hatırlıyoruz; Live Search ve MSN Search. Bing adını alana kadar farklı isimlerle karşımıza çıkan Microsoft’un 2009 yılında devreye aldığı dünyanın ikinci* büyük arama motoru. Bing’i Google’dan ayıran birkaç farklı özelliği var; ilki, Google’ın yaptığı gibi site içi ve dışı bağlantıları izleyerek dizin oluşturmanın yanı sıra, site içeriklerine göre de dizine ekleme algoritmasına sahiptir. Özellikle Windows işletim sistemine sahip Bilgisayar ve Cep telefonlarında yerleşik olarak kullanılabilen Bing, Dünya çapında %15,82‘lik bir pazar payına sahip. Ayrıca Yahoo arama motorunun altyapısını destekleyen Bing, Google’ın en büyük rakibi olarak kabul ediliyor.

* Not: Aslında Dünyanın ikinci büyük arama motoru olarak YouTube anılıyor olsa da, birincil amacı ‘arama’ olmadığı için ikinci olarak kabul edilmemektedir.

Baidu

Yandex gibi, Baidu da belirli bir dil ve ülkeye hitap eden arama motorlarından. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nde yoğun olarak kullanılan Baidu’nun, Dünya çapındaki pazar payı yaklaşık olarak %8,3. Google’ın Çin’de yasaklanmasından sonra popülerlik kazanan Baidu, Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesinde kullanılıyor olmanın avantajını yaşıyor. Ayrıca Dünya genelinde internette paylaşılması illegal olan dosyaların paylaşımı Çin Hükümetini rahatsız etmediği için, herhangi bir müzik dosyasının ya da bir bilgisayar programının bulunması çok kolay.

Yahoo

Doksanlı yılların sonlarına doğru büyük popülerlik yakalamış olan Yahoo, rakiplerinin ataklarına dayanamadı ve büyük kan kaybı yaşayarak çok sayıda küçülmeye gitti. Dünya genelindeki kullanım oranlarına baktığımızda halen ilk beşte yer alıyor olmasını biraz da Microsoft’un desteğine borçlu olan Yahoo,  şu an Google’ın desteğiyle arama motoru ve portal olarak hizmetini sürdürmekte. Hakkında bilmediğimiz pek bir şey olmayan Yahoo’nun global pazardaki payı %8,28.

Yandex

Rusya’nın en çok kullanılan arama motoru olan Yandex, Dünya çapında çok yüksek bir pazar payına sahip olmasa da Google benzeri servisleriyle ve farklı dilleri de desteklemesiyle dikkat çekiyor. Arama motoru haricinde bir portal olarak anılabilecek olan Yandex, harita, e-posta, analiz ve benzeri birçok ücretsiz servisle kullanıcılara hizmet vermek amacında. Özellikle Rusça dilinde Google’dan çok daha iyi hizmet sunduğu için nüfusu 150 milyona yaklaşan bir ülkede en yüksek pazar payına sahip olması şaşırtıcı değil. Ayrıca arama motorunun reklamını yapmak konusunda diğer isimlerden çok daha farklı yollar izleyen Yandex, en azından marka bilinirliğini artırma konusunda emin adımlarla ilerliyor.

DuckDuckGo

Ülkemizde ismi çok duyulmamış olsa da, DuckDuckGo, farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Özellikle Google’ın kişiselleştirilmiş arama ve demografik, coğrafi ya da kişisel özelliklere göre reklam gösterme huylarından sıyrılarak her kullanıcıya benzer sonuçları göstermeye çalışıyor. Yani arama yaptığınızda görüntülenecek sonuçlar için kişisel bilgilerinize ihtiyaç duymuyor. Eğer Google’ın kişisel bilgilerinizi saklaması ya da kullanması konusunda şüpheleriniz varsa, DuckDuckGo tam size göre bir alternatif. Ayrıca yapılan çalışmalar, İngilizce sorgularda DuckDuckGo’nun organik trafiğe ciddi düzeyde katkı sağladığını da göstermekte. Umuyoruz ki Türkiye’deki kullanımı yaygınlaşır.

Dogpile

Dogpile diğer arama motorlarının çalışma şeklinden farklı bir yöntem kullanıyor. Dogpile ile bir arama yaptığınızda, dizinler yerine büyük arama motorlarını (Google, Bing, Yahoo, Yandex vb.) tarayan Dogpile, arama sorgusuyla en ilgili sonuçları karşınıza çıkarmayı taahhüt ediyor. Böylece arama motorlarında geçirdiğiniz zamanı azaltarak ulaşmak istediğiniz sonuçlara daha hızlı ulaşmanızı sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca Dogpile, arama terimi neyle ilgili olursa olsun, kullanıcıya reklam göstermemeyi tercih ediyor.

BoardReader

Özellikle forumlarda ve Reddit gibi mesaj panolarında arama yapmak amacıyla kullanılabilen BoardReader, tamamen kullanıcıların ürettiği rastgele içeriğe odaklanmış durumda. Kullanıcıların kişisel deneyimlerini aktardığı forumlarda veya soru-cevap panolarında yer alan, herhangi bir algoritmaya dayanmadan üretilen içerikleri görüntülemeyi taahhüt ediyor.

WolframAlpha

Arama motorundan çok bilimsel sorulara ve matematiksel hesaplamalara cevap bulmayı amaçlayan WolframAlpha oldukça geniş arama kapsamıyla dikkat çekiyor. Google’ın basit olarak yaptığı toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi işlemlerin ileri düzey versiyonlarını kullanabileceğiniz bu arama motoru, ayrıca bilimsel makaleleri ve bilim insanlarının detaylı profillerini de içermekte. Özellikle bilime meraklı olan ve bilimle yakından ilgilenen kullanıcıların kullanmasını tavsiye ediyoruz.

ixquick

Kullanıcıyla ilgili herhangi bir veriyi depolamayan, cookie bile kullanmayan bu arama motoru, diğer arama motorlarıyla benzer mantıkta çalışarak özelleştirilmemiş arama sonuçları sunuyor. Eğer isterseniz kişisel bilgilerinizi girerek aramanızı özelleştirebiliyorsunuz. Ayrıca yapmış olduğunuz aramalar, görüntülediğiniz sonuçlar, girdiğiniz siteler, yani bırakmış olduğunuz izler 90 gün içerisinde arama motorunun veri bankasından siliniyor.

Ask

Bir dönem Amerika’da oldukça popüler olan Ask, halen varlığını sürdürmeye çalışıyor. Kurulduğu dönemdeki teknolojik imkansızlıklardan ya da amacından dolayı mıdır bilinmez, Ask’ın çalışma mantığı şöyleydi: Ask üzerinde yaptığınız arama, bir grup editör tarafından incelenen Web siteleri arasından seçilerek sunulurdu. Yani bir otomasyon sistemi yoktu, tamamen Ask çalışanı olan, gerçek kullanıcılar tarafından getirilen sonuçlarla arama motoru görevini sürdürüyordu. Ancak kullanıcı sayısı arttıkça gittikçe zahmetli olmaya başlayan bu iş, zamanla klasik arama motoru robotlarının tarama fonksiyonlarıyla birlikte sürdürülmeye başlandı. Her şeye rağmen Ask, pazarda %0,24’lük bir paya sahip.

google alternatives

Kendi İçinde Arama Motoruna Sahip Olan Web Siteleri

Bir Web sitesinin popülerliğiyle doğru orantılı olarak büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz. Bazı Web siteleri o kadar büyük miktarlarda veriyi taşımaktadır ki, başından sonuna git git bitmeyen bir içerikle karşılaşırsınız. Türkiye’de ve dünyada birçok örneğini gösterebileceğimiz bu Web sitelerinin en önemlilerini inceledik.

Facebook

Bir Sosyal Medya platformu olarak karşımıza çıkan Facebook, Google gibi agresif büyüme hedefi olan büyük bir şirket. Öyle ki, kullanıcıların site içinde arama yapmasını kolaylaştıracak dahili bir arama motoru üzerinde uzun süredir çalışıyorlar. Şu an tekil olarak Google ve dahili olarak YouTube, Facebook’un en büyük iki rakibi olarak sayılabilir. Dahili arama motoruyla ilgili kapsam Facebook’un da dışına çıkarsa, kullanım oranı gayet yüksek olan markanın Google’a rakip olma ihtimali daha da artabilir.

Wikipedia

Özellikle yazılı içerik açısından dünyanın en zengin Web sitelerinden biri olan Wikipedia, her arama sonucunda görüntülenen içeriğiyle yüksek otoriteye sahip. Bir çeşit “dijital ansiklopedi” olarak değerlendirebileceğimiz Web sitesi, sadece İngilizce dilinde 5 milyon makale ve 38 milyon sayfaya sahip. Makale sayısı 1 milyonu aşan 10 farklı dilde versiyonu da olan Wikipedia’nın ucu bucağı yok desek yeridir. Dahili bir arama fonksiyonuna sahip olan Wikipedia, bir dönem “Wikipedia Google’a rakip oluyor” dedikodularına da konu olmuştu. Ancak şu an için böyle bir durum söz konusu değil.

YouTube

Birincil tanımı arama motoru olmasa da hali hazırda Dünya’nın en büyük ikinci arama motoru olarak tanımlanan YouTube, oldukça geniş bir içerik yelpazesine sahip. Bunda Google’ın bir parçası olarak hayatını sürdürüyor olmasının etkisi büyük. Asıl amacı kullanıcılar tarafından yüklenen videoları en iyi ve en hızlı şekliyle sunmak olan YouTube, gelecekte tam anlamıyla bir arama motoruna dönüşebilir, o zaman Google’a büyük bir rakip olabilir.

Vimeo

YouTube gibi Vimeo da çok sayıda video odaklı içeriğe sahip bir Web sitesi. Özellikle profesyonellerin yüksek çözünürlüklü videolar yüklemek amacıyla kullandığı Vimeo, Google ve YouTube kullanmaktan sıkılmış kullanıcılar için ilaç gibi geliyor. Site, hem ücretsiz hem de ücretli üyelik sistemiyle çalışıyor fakat hiçbir kullanıcısına reklam göstermemeyi vaat ediyor. Ayrıca halka açık kullanımlar için özgür lisansa sahip örnek videolar bulmanız da mümkün.

SlideShare

Sosyal Medya Platformları ile SEO Projenizi Destekleyin başlıklı yazımızda farklı yönlerine değindiğimiz SlideShare, iş dünyasıyla ilgili merak ettiğiniz birçok bilgiyi içerisinde barındırmasıyla hayat kurtarıyor. Asıl amacı kullanıcıların oluşturduğu sunumları barındırmak ve sunmak olan SlideShare, bir iş alanı veya bir marka hakkında merak ettiğiniz şeyleri araştırabileceğiniz kapsamlı bir platform. Örneğin SlideShare’e girip tarihe ve insanlığa mal olmuş ünlü bir kişinin ismini aratın, şaşırtıcı sonuçlara ulaşacaksınız.

Creative Commons Search

Son dönemde İnternet ve telif hakkı yasaları arasındaki karmaşa, birçok eserin telif hakkına tabi olması sebebiyle büyük bir sorun haline gelmeye başladı. İnternette bulduğunuz bir görseli ya da videoyu kullandığınızda, eğer telif hakkıyla korunan bir içeriği kullanmışsanız başınıza bir takım işler gelebilir. Bunun önüne geçmek için Creative Commons araması yapabilirsiniz. Creative Commons Search ile bulduğunuz halka açık ve özgür lisansa sahip görsel, ses, video gibi çoklu ortam dosyalarını istediğiniz gibi indirebilir ve kullanabilirsiniz.

web siteleri ve arama motorlari

Web Siteniz ve Diğer Arama Motorları

Web sitenizin organik trafiğini artırmak amacıyla öncelikli olarak ve/ veya sadece Google’a yönelik optimizasyon çalışması yapmak, diğer arama motorlarından ve platformlardan gelebilecek trafiği göz ardı etmeniz anlamına gelebilir. Web sitenizde SEO çalışmaları yaptığınızda büyük oranda yukarıda örneğini verdiğimiz, önceliği ‘organik arama’ olan arama motorları için de optimizasyon yapmış oluyorsunuz. Ekstra trafik elde etmek için de önceliği ‘organik arama’ olmayan Web siteleri için de optimizasyon çalışmaları yapmanız büyük fayda sağlayacaktır. İnternetteki varlığınızı sadece Web sitenizle ve Sosyal Medya hesaplarınızla sınırlı tutmanız, yaptığınız çalışmaların kısa sürede doyuma ulaşmasına ve daha ileri gidememesine sebep olabilir. Bu sebeple dijital dünyadaki varlığınızı çok yönlü olarak değerlendirmenin ve konseptinize uygun olabilecek her platformda yer almaya çalışmanın uzun vadede büyük getirisi olacaktır.

Google, kapsamlı çalışmaları sayesinde hem bilgisayarımızda hem de akıllı telefonlarımızda yer almayı başarıyor ancak arama dünyası sadece Google’dan ibaret değil. Diğer arama motorlarının kendine has özellikleri ve faydaları var. Kimi zaman Google’da istediğiniz şekilde bulamayacağınız kaynaklara bu arama motorlarıyla ulaşabiliyorsunuz. İlerleyen dönemde arama motorlarının durumu ne olur, kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak bahsini ettiğimiz platformları değerlendirmeye şimdiden başlamak, geleceğe yatırım yapmanın bir diğer iyi yolu olarak değerlendirilebilir.

Paylaş!