Geçtiğimiz Salı günü Zemin İstanbul’un davetlisi olarak sevgili Çağrı Küpeli ve Fatih Kadir Akın ile birlikte ChatGPT üzerine tecrübelerimizi paylaştık, geleceğe dair projeksiyonlar yaptık. Çok sorulduğu için etkinlikte yaptığım sunumu paylaşmak istedim.
SEO perspektifinden bakarsak, ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları hem bir takım fırsatlar hem de bazı tehditler ile birlikte geliyorlar.
Tehditlerin en büyüğü, Bing arama motorunun arama sonuçlarında ChatGPT’yi Mart ayında kullanıma sunacak olması. Google’da buna karşılık vermeye hazırlanıyor. Bu durum, çoğu arama sorgusunun arama motoru sonuçlarında cevaplandırılması ve sitelere daha az ziyaretçi gitmesi anlamına gelebilir.
Bir başka tehdit ise yapay zeka ile üretilmiş, gerçek tecrübeleri yansıtmaktan uzak ve yanıltıcı içeriklerin, tüm web’i hızla kaplama ihtimali. Bu ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. Daha şimdiden pek çok web sitesi sahibi ChatGPT’nin ürettiği içerikleri hiç sorgulamadan web sitesine yerleştiriyor ve bunun Google tarafından fark edilip edilemeyeceğini tartışıyor.
Yapay zeka ile üretilmiş bir içeriği, hiç kontrol edip düzenlemeden, olduğu gibi sitenize yerleştirmek iyi bir fikir olmayabilir. Bu tür içeriklerin bırakın Google’ı, kullanıcıları tam olarak tatmin etmesi söz konusu değil.
Yapay zeka ile üretilmiş, Google algoritmalarına uyumlu içerik üretmek isterseniz, düzenli aralıklarla güncellediğim “Yapay Zeka ile Google Algoritmalarına Uyumlu İçerik Üretmek” başlıklı sunumumu inceleyebilirsiniz:
Yapabileceğiniz şeylerden bir diğeri, yapay zeka ile içerik üretmeyi içerik üretim prosesinizin bir başlığı olarak ele almak, sonrasında yazdığınız konuda uzman bir kişinin Google’ın faydalı içerik güncellemesi ile paylaştığı kontrol listesini karşılayıp karşılamadığını sorgulaması olabilir.
Content Evergreen markamız ile çok sayıda şirkete Google algoritmalarına uyumlu içerik üretmek konusunda danışmanlık verdik. Bu site üzerinden özellikle İngilizce içerikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Peki, ChatGPT işimizi elimizden alacak mı?
Eğer ona kayıtsız kalırsanız ve görmezden gelirseniz bu mümkün olabilir. Herkes kendi uzmanlık alanında bu tür araçları üretkenliğini ve verimliliğini artırmak için kullanabilir.
Matbaayı gecikmeli yakalamış olabiliriz, ancak bu trend henüz yolun başında sayılır. Bu rüzgara karşı koymak yerine, onu arkamıza alarak yelkenleri şişirebiliriz.
SEO ile ilgili ChatGPT tecrübelerimi bu sunumda paylaştım. Ayrıca https://gptpromptchat.com/ blogumda işe yarayan ChatGPT komutlarını ve uygulamalarını düzenli olarak paylaşıyorum. Beklerim 🙂