Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,661 okunma

Blog Yazmak ve SEO : Bir Aşk Hikayesi

Kaliteli içeriğe sahip bir blog ve etkili SEO taktikleri markanızı, trafiğinizi ve saygınlığınızı olumlu etkileyecektir. Blog sayfanızı sıklıkla güncellediğinizde, taze ve yüksek kaliteli içeriğe sahip olduğunuz bir platform oluşturuyorsunuz.

fresh content

Bu durum ziyaretçilerinizi sayfanızda daha fazla tutuyor ve etkileşimi artırarak sıralamalardaki yerinizi yükseltiyor. Biz de bu ilişkiyi ve Web sitenizdeki genel içeriği geliştirebilmeniz için birkaç strateji önerisinde bulunmak istedik.

Mayıs 2015 itibariyle, yaklaşık 47 milyar sitenin Google tarafından indekslendiğini söyleyebiliriz. Bu rakam Web üzerinden müşterileriyle iletişim kurmaya çalışan firmalar tarafından korkutucu bulunabilir. Dijital Pazarlama alanı, özellikle uzun soluklu satış planlaması yapmaya çalışan firmalar için sürekli değişiyor ve evrim geçiriyor. Sayfanızı ziyaret eden herkesle iletişim kurmaya çalışıyorsunuz ve bu sayede hem endüstriyel hem de kişisel bir güven ilişkisi oluşturmaya çalışıyorsunuz. Arama motorları da oluşan ilişkiyi  takip edebiliyorlar.

Gelin hep birlikte blog yazarken dikkate almanız gereken şeylere göz atalım:

1- Güncel İçerik:

Arama motorları, arama sonuçlarında listelenen Web sayfaları için ortalama ve ortalama üstü içerik kalitesi beklentisi içindedir. Arama sonuçları getirilirken, güncel ve taze içerik önceliklidir. Algoritma bazlı bir terim olan “Sorgu Güncelliği Hak Ediyor” (Query Deserves Freshness ya da QDF) güncel ve çok konuşulan konularda ağırlığa sahiptir. Bu terimin daha alışkın olduğumuz bir başka ifadesi de, Twitter’da sıklıkla karşılaştığımız “Trending Topics”tir. Genel olarak arama motorları Web sitelerinin son yayınlarını güncelliklerine göre yorumlayarak eski ve güncelliğini kaybetmiş yazıları eler, daha iyi kullanıcı deneyimi için daha güncel sayfalara öncelik verir.

keyword targeting

 

2- Anahtar Kelime Hedeflemesi:

Anahtar kelimeler arama motorlarının ham maddesidir. Anahtar kelimeler, basit kelimeler ve kelime dizilerinden oluşur. Bizce, “anahtar kelime” hedeflemesi en sıklıkla yapılan SEO yanlışlarının başında gelmektedir. Geçmişte bazı firmalar, anahtar kelimeleri içerikten önde tutarak rakiplerinin üzerine çıkmaya çalışıyorlardı. Gerektiği kadar geliştirilememiş bu içerikler kullanıcıyı rahatsız etmeye başlayınca, arama motorları da aynı tepkiyi gösterdi.Anahtar kelimeler aşağıdaki gibi hedefine uygun kullanılmalıdır:

• Kelime ve kelime dizisi olarak içeriğin bütünüyle uyumlu ve hedeflediğiniz noktayı yeterli düzeyde işaret edecek şekilde kullanılmalıdır. Gereğinden az veya gereğinden fazla kullanılmamalıdır.
• İçeriğin arama sorgusunu karşılayacak düzeyde olduğundan emin olunmalıdır. Arama sorgusuyla ilgisi olmayan gereksiz anahtar kelime ve anahtar kelime dizisi kullanılmamalıdır.
• Doğal olmalı, bir insan tarafından oluşturulduğu gösterilmelidir.

Blog sayfaları, arama kapsamını oluşturan anahtar kelimeleri güvenli şekilde yerleştirebileceğiniz güncel bir alan sağlar. Ayrıca spesifik olarak hedeflemek istediğiniz anahtar kelime ve anahtar kelime dizileri için özel sayfalar yaratmanıza olanak verir. Bu yöntem, söz konusu sayfaları izlemeniz ve raporlamanızı da kolaylaştırır. Blog sayfanızı güncellemek, faaliyet gösterdiğiniz iş alanına göre, müşterilerinizin soracağı soruların cevaplarını bir araya toplayan bir platform sahibi olmak demektir. İş alanlarına dair insanların, yani müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin aklındaki sorular bitmek bilmeyeceği için, o insanlardan ya da müşterilerinizden herhangi birinin Google’a sorduğu soruyu cevaplamak için harika bir fırsatınız olacak. Arama motoru, sorunun cevabı için kullanıcıyı sayfanıza getirdiğinde de, hangi anahtar kelime sorgusunun kullanıcıyı sayfanıza getirdiğini bileceksiniz. Böylece sorguları ve anahtar kelimeleri anlayabilecek ve ne yapmanız gerektiğini veya ne yapmamanız gerektiğini fark edeceksiniz.

 

good web

3- Sayfalarınızı Çoğaltarak Sitenizi Büyütün:

Google’dan Matt Cutts, çok sayıda indekslenmiş sayfası olan büyük sitelerin otomatik olarak yüksek sıralamaya sahip olamayacağını söylüyor (videoyu aşağıda izleyebilirsiniz). Bu büyük bir sitenin hiçbir değeri olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine, büyük sitelerin sahip olduğu sayfaların arama sorgularına denk gelmesi olasılığını artırıyor. Ayrıca sahip olduğunuz sayfalar, başka sitelerin size link vermesini de sağlayabilir. Eğer sayfalarınız kaliteli içeriğe sahipse ve temel kriterleri karşılıyorsa, sıralamada yükselmesi işten bile değildir. Sitenizi büyütürken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın; hedefiniz daha çok arama sorgusuna karşılık veren sayfalar yaratırken kullanıcıyı sıkmadan, kaliteyi en üst düzeyde tutmak olsun.

 

4- Dış Link Sayınızı ve Kalitenizi Artırın:

Değerli ve saygı duyulur içerikler ürettiğinizde, link alma ihtimalinizi de artırmış oluyorsunuz. Okuyucularınız, bahsettiğiniz konunun anlatılma kalitesini ve ilgi çekiciliğini dikkate alarak kendi sayfalarında veya kişisel bloglarında yazınızdan bahsedebilir ve sayfanıza link verebilirler. Referans gösterilen sayfanız bir blogdan diğerine aktarılarak geniş bir zincir oluşturabilir. Böylece trafik alma ihtimaliniz yükselir.

backlinks

Geçmiş yıllarda, SEO konusunda bu kadar çok kriterden söz etmediğimiz zamanlarda, bazı firmalar için, pek hoş olmayan SEO yöntemleri kullanmak alışıldık bir hareketti. Forumlarda “spam” olarak adlandırdığımız linkler vermek, parayla link satın almak gibi alışkanlıklar sözünü ettiğimiz hoş olmayan yöntemlerden sayılabilir. Google, bu yöntemlerin kullanıcıları rahatsız ettiğini hızlıca fark etti ve algoritmalarında değişikliğe gitti. Böylece bu linklerden kullanıcılar değil, artık Web siteleri rahatsız oluyorlar.

Bu rahatsızlığı dikkate alın, ancak söz konusu yöntemleri kullanmıyorsanız rahat olun. Dış linkler hala değerini koruyor ve doğru kullanıldıkları takdirde hala çok değerliler. Google da dış link profilinin bir Web sitesinin otoritesini belirlemek konusunda önemli bir ön fikir oluşturduğunun farkında. Genel olarak söyleyebiliriz ki, Arama motorları dış linklerin kaliteli ve kullanışlı olmasını istiyor. Bloglar da firmanız veya kişisel siteniz için yüksek kalitede içerik yaratmanızı sağlayan en önemli platform olarak değerlendirilebilir.

Başarılı bir Blog Oluşturmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Ritmi yakalayan bir blog oluşturmak kaynak, zaman ve düzenli yönetime ihtiyaç duyar. Bir firmanın blog sayfasını yönetmek için içerik yönetimi konusunda tecrübeli ve açık fikirli insanlara ihtiyaç duyulur. Aşağıda bu konuda vereceğimiz tavsiyelere göz atabilirsiniz:

• Değer sağlayabilecek ve arama sorgularıyla eşleşme ihtimali yüksek anahtar kelime seçimi yapın
• En az 2 aylık süreç için içerik yönetimi takvimi oluşturun
• Yazar ve editörleriniz için bir tartışma havuzu oluşturun
• Blog sayfalarınızı SEO için optimize edin
• Blog içi linklemeyi ve sahip olduğunuz diğer sayfalara link vermeyi unutmayın
• Ziyaretçileriniz için rahat ve kullanışlı sosyal paylaşım butonları ve sayfa URL’leri oluşturun
• Bir blog yazınız içinde başka blog yazılarınızı dikkat çekici ancak rahatsız etmeyen düzeyde ön plana çıkarın
• Blog yazılarınızı e-posta ve Sosyal Medya kanallarıyla besleyin

Blog oluşturmak ve blogu güncel içerikle donatmak, hem arama motorları için hem de İnternet kullanıcıları için mükemmel bir deneyim ortaya çıkaracaktır. Blogunuza eklediğiniz her sayfa sadece sitenizi daha da tamamlanmış hale getirmekle kalmaz, SEO etkinliğinizi artırır ve sitenizin müşterilerinize veya İnternet kullanıcılarına daha iyi hizmet vermesini sağlar. Eğer blog sayfası oluşturmak bu yıl için pazarlama stratejilerinizden biri değilse, ciddi şekilde düşünmeye başlamanınız tam zamanıdır.

Paylaş!