Google 2011 yılı ile birlikte Panda adı verilen ve arama motoru sonuç sıralama sistematiğine (algoritma) direkt etki eden güncellemesini gerçekleştirdi.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Dönüşüm Odaklı SEO Teknikleri (DOST)
Kullanıcılarına yüksek kaliteli arama sonuçları göstermeyi en önemli hedefi olarak gören Google bu değişiklik ile insan deneklere yönelttiği sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak web sitelerini kaliteli ya da kalitesiz olarak nitelendiren ve buna göre arama sonuçlarında web sitelerinin sıralanma durumlarını belirleyen bir algoritma geliştirdi. 2012 yılında etkisini giderek daha fazla hissettirecek bu değişiklik ile kaliteli siteler Google sıralama sonuçlarında daha üst sıralarda kendilerine yer bulabilecekken, kalitesiz siteler Google sıralamalarından giderek daha gerilere düşecekler.
Web sitesi sahipleri 2012 yılında şimdiye kadar görmeye alışık olduğumuz Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) teknikleri ile mevcut Google pozisyonlarını korumakta zorlanacaklar. Panda Güncellemesi ile birlikte Google’un arama sonuç sıralamalarına bakış açısında ciddi bir dönüşüm gerçekleşti. Artık salt arama motorlarını dikkate alarak optimizasyon yapma devrinin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hedef kitlesinin içerik, kullanışlılık, işlevsellik beklentilerine karşılık veremeyen, sosyal medya ile entegre olmayı başaramamış, sık güncellenmeyen ve sadece arama motorları dikkate alınarak optimize edilmiş web siteleri başarısız olmaya mahkum. Henüz yol yakınken Türk web sitesi sahiplerini uyarmak ve Dönüşüm Odaklı SEO Teknikleri (DOST) hakkında kendilerini bilgilendirmek istedik.
Dönüşüm Odaklı SEO Teknikleri (DOST)
Yeni başladığımız Dönüşüm Odaklı SEO Teknikleri hizmetimiz ile web siteleri aşağıdaki kriterler dikkate alınarak bir teste tabi tutuyoruz ve test sonuçları ile web sitesinin Google Panda güncellemesine uyumluluğunu belirliyoruz.
- Sosyal Medya Entegrasyonu: Site sosyal medya ile entegre olmuş mu? Sosyal medya paylaşım seçenekleri sunulmuş mu ve site üzerindeki yerleri doğru seçilmiş mi?
- Hemen Çıkma Oranı – Bounce Rate: Sitede hemen çıkma oranı yüksek sayfaların tesbit ederek bunlara yönelik iyileştirme önerilerinin sunulması.
- Arama Sonuçlarında Tıklanma Oranı: Web sitesinin arama sonuçlarında yer alan sayfalarının arama yapan kişiler tarafından ne sıklıkla tıklandığı Google’un giderek daha fazla önem verdiği bir olgu. Bu konuda iyileştirme önerileri hazırlayarak tıklanma oranlarınının artmasını sağlıyoruz.
- Site Yükleme Hızı: Google’un en büyük harcaması web sitelerini taramak için kullandığı yüz binlerce server ve bunların elektrik sarfiyatı. Web sitelerinin ve genel olarak Web’in hızlanması demek Google’un siteleri daha hızlı taraması ve tarama için harcadığı maliyetlerin düşmesi demek. 2010 yılı ile birlikte Google site yükleme hızını arama sonuç sıralamalarında dikkate almaya başladı. Bunun etkisinin giderek artmasını bekliyoruz. Google Page Speed Online ile web sitelerini tarıyoruz ve Google önerilerinin hayata geçirilmesine yardımcı oluyoruz.
- Kaliteli İçerik Üretimi: Google Yüksek Kaliteli Siteler Algoritması‘nı geçtiğimiz yıl devreye soktu. İnsan deneklere yönelttiği sorulardan yola çıkarak kendi kendisini geliştirebilen bir algoritma yarattı ve siteleri kaliteli – kalitesiz olarak nitelendirerek arama sonuçları sıralamalarını oluşturmaya başladığını bildirdi. Henüz etkisi Google.com.tr arama motoru sonuçlarında tam olarak hissedilmemiş olsa dahi 2012 ile birlikte daha da etkili bir şekilde hissedeceğimizi öngörüyoruz. Bu amaçla teste tabi tuttuğumuz web sitesinin içeriklerini hedef kitlesinin gözünden inceleyerek eksikleri tesbit ediyoruz ve iyileştirme önerilerimizi iletiyoruz.
- Kullanım Kolaylığı- Usability: Yüksek Kaliteli Site olabilmenin en önemli unsurlarından birisi de kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olmak. Site ziyaretçilerinin yaşayabilecekleri olası sıkıntıları tesbit ederek bunlara yönelik iyileştirme önerileri sunuyoruz.
- Site Mimarisi: Şayet söz konusu site tasarım aşamasındaysa yukarıdaki parametrelerin hepsini gözeterek tasarım ekibine öneriler sunuyoruz.