Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Google Mobil Öncelikli İndeksleme Karmaşasına Açıklık Getirdi

Her önemli Google güncellemesinde olduğu gibi, mobil öncelikli indeksleme aşamasında da kafalar son derece karışık durumda. Hangi kaynaktan çıktığı belli olmayan, şehir efsanesi gibi ağızdan ağıza yayılan yanlış bilgiler bu süreçte çok hatalı kararlar almaya yol açabilirler.

mobil-öncelikli-indeksleme

Yaşanan bu karmaşaya bir son vermek amacıyla olsa gerek, Google mobil indeksleme ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Google Webmasters Twitter Resmi hesabından yapılan ve bayram tatiline denk geldiği için fark edilmediğini düşündüğümüz bu önemli Google açıklamalarını sizler için yorumladık.

Geçtiğimiz aylarda üzerinde konuşmaya başladığımız mobil öncelikli indeksleme ile ilgili birçok şey yazıldı ve çizildi. Anlaşılmayan noktaların varlığı çoğaldıkça Google bu konuda bir dizi açıklama yapmak zorunluluğunu hissetmiş olacak ki, Twitter’da 7 önemli konuyu kısa kısa da olsa açıklığa kavuşturmaya çalıştılar.

Google Mobile Öncelikli İndeksleme Nedir?

Halihazırda sitenizin desktop versiyonunu dikkate alan tek bir Google dizini bulunmakta. Bu dizin  sitelerin desktop versiyonlarını taramak ve dizinlere eklemek için kullanılan Googlebot(desktop user agent) tarafından oluşturulmakta. Mobil Googlebot sadece mobil uyumluluk ve diğer mobil sinyallere göre mobil sıralamaları belirliyor. Ancak hem mobil hem desktop için özünde aynı dizini kullanıyoruz.

Herhangi bir Google kullanıcısı bir arama yaptığında (desktop ya da mobil üzerinden) Google algoritması Googlebot desktop tarayıcısının oluşturduğu dizini dikkate alıyor. Yapılan arama sorguları desktop dizinde buluyor, sıralamalar orada belirliyor ve hatta mobil arama motoru sonuçlarında gördüğünüz başlıkları ve açıklamaları dahi desktop dizinden alıyor. Sonraki aşamada mobil sıralamaları belirlerken işin içine mobil Googlebot’un yakaladığı sinyalleri dikkate alıyor. Bu da desktop ve mobil sıralamalar arasında zaman zaman sıralama farklılıkları oluşmasına yol açıyor.

Mobil öncelikli indeksleme ile Google mobil versiyonunuzu dikkate alarak hem desktop hem mobil sıralama sonuçları belirlenecek. Oldukça radikal bir değişim, değil mi?  Halihazırda bazı Türkçe siteler bu geçişi yaşamaya başladılar. Ancak halen önemli sayıda web sitesi geçiş öncesi aşamada. Lafı çok uzatmadan Google’dan yapılan son açıklamaları incelemeye başlayalım:

1- URL’ler:

Mobil öncelikli indeksleme ile öncelikli olarak dizine eklenen sitenin mobil versiyonu oluyor. Ancak ayrıştırılmış URL’ler varsa, (m.twitter.com gibi) Google  URL’nin tipini tespit ederek mobil sayfayı mobil kullanıcısına, masaüstü sayfayı masaüstü kullanıcısına göstermeyi planlıyor.

2- Tarama Limitleri:

Mobil öncelikli indeksleme öncesi istatistiklere göz atıldığında daha fazla masaüstü sayfanın dizine eklendiğini görmek mümkün. Daha da geri gidersek masaüstü sitenin trafiğinin daha da fazla olması söz konusu. Mobil öncelikli indekslemeyle birlikte bu rakamlarda geçici olarak değişiklikler olabilir ve mobil site indeksleri biraz daha fazla taranabilir.

3- Önbelleklenen Sayfalar:

Şu an için ne yazık ki mobil öncelikli dizine eklenen sayfaların önbellekten gösterilmesi mümkün değil. Google’a göre bu bir hata ancak zamanla bunun üstesinden geleceklerini bildiriyorlar. Bu hata kullanıcı arayüzüyle ilgili olduğundan tarama, dizine ekleme ve sıralama açısından herhangi bir etkisi olmayacak.

4- Sayfa Yükleme Hızı Güncellemesi:

Temmuz ayında Mobil öncelikli indekslemeden bağımsız olarak mobil yükleme hızı için gelmesi beklenen bir güncelleme var. Bu güncelleme ile hızlı yüklenen mobil sayfalar daha iyi sıralamaya sahip olabilir, çünkü Google “hızlı siteler kullanıcılar için çok iyidir, özellikle de mobil kullanıcılar için” diyor.

5- Kullanıcı Arayüzü Tercihleri:

Google; içeriklerinde hamburger menü, akordeon menü, açılır kapanır menüler, tablar vs. kullanan sitelerin mobil kullanıcılar açısından sağlıklı olduğunu ifade ediyor.

6- Mobil Öncelikli İndeksleme Geçişinin Kapsamı:

“Her site mobil öncelikli indekslemeyi tadacaktır” diyor Google. Siteniz mobil uyumlu olsa da olmasa da ve hatta bir mobil siteye sahip olmasanız bile bu geçişten nasibinizi alacaksınız. Mobil sitesi olmayan siteler mobil cihazlarda görüntülenmeye devam edebilecek ancak masaüstü sitelerin mobil cihazlarda nasıl göründüğünü az çok bildiğimizden, bu fikirden bir an önce vazgeçmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

7- Sıralama Katkısı:

Belki de en önemli açıklama bu oldu: Mobil öncelikli indeksleme sıralamaya herhangi bir katkı sağlamayacak. Ancak mobil uyumlu olmak büyük katkı sağlıyor; bu açıdan sitenizin mobil uyumlu olması ve rakip sitelerden çok daha iyi bir mobil kullanıcı deneyimi sunması fark yaratacaktır.

Son olarak da faydalanabileceğiniz linkleri ekleyelim:

Bir ekleme de biz yapalım, mobil öncelikli indeksleme hayatımıza normalden farklı bir şey katmayacak, her şey normalde olduğu gibi olmaya devam edecek. Sadece mobil sitenize biraz daha fazla özen göstermeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Hepimizin bildiği gibi mobil cihazların kullanım ve internete erişim oranları artık masaüstü cihazları geçti ve bu böyle devam edecek. Dijital pazarlama stratejinizi kurgularken sitenizin mobil versiyonunu önceliklendirmek ve mobil kullanıcı deneyimini sürekli iyileştirmek bundan sonrası için en akıllıca yatırım olacaktır. Bu konuda bir girişimde bulunmadan önce Brian Solis tarafından yazılan şu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz: The Mobile Customer Journey Is The New Customer Journey

Paylaş!