Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
8,452 okunma

Sesli Aramalar İçin SEO Rehberi

İnsanların online bilgi arama yöntemleri son birkaç yılda önemli ölçüde değişti. Kullanıcılar, aradıklarını bulabilmek için, tabletlerinden, akıllı telefonlarından veya sesli asistanlarından giderek daha fazla sesli arama yapıyorlar.

Sesli arama optimizasyonu henüz SEO stratejinizin bir parçası değilse, bunu düzeltmenin zamanı geldi. SEO stratejisini dijital asistanlar ve sesli aramalara göre oluşturmak isteyenlere yardımcı olacak bir rehber hazırladık.

Arama Motorları ve Sesli Aramanın Geleceği

Son yıllarda arama motorlarında kullanılan sesli arama oldukça popüler bir hale geldi. 2014 sonundan itibaren, ABD’li gençlerin %55’i ve yetişkinlerin %41’i günde ikiden fazla sesli arama kullanıyor. Özellikle dijital asistanlar bu trendin hızla artmasını sağlıyor. Bu teknoloji ilk kez Siri ile bir yenilik olarak lanse edildi ancak şimdi Google Voice Search, Alexa ve diğer pek çok ses tanıma teknolojisinden yararlanabiliyoruz. Bunun devamında, 2020 yılında aramaların yarısının sesli aramaya dönüşeceğini tahmin etmek sürpriz olmaz. Bu gelişmelere yabancı kalmamak ve Arama Motoru Optimizasyonunuz için sesli aramanın faydalarından yararlanmak istiyorsanız, rehberimizi okumaya devam etmenizi öneriyoruz.

Çalışmalarınızın en can alıcı noktası, olası sorguları tahmin etmek ve Web sitenizde bu sorgulara yönelik yazılı içerikler bulunmasını sağlamaktır. Genel olarak site içeriğinde bulundurabileceğiniz yazılı içerikler haricinde, spesifik alanlara yönelik düzenlemeler de yapabilirsiniz. Bu alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lokal sayfalarınızın optimize edilmesi
  • Tekil anahtar kelimelere ağırlık vermekten kaçınılması
    • İnsanların nasıl konuştuğunun ve düşündüğünün tespit edilmesi
    • Analiz araçlarından karşınıza çıkabilecek fırsatlar
    • Soru – cevap tarzı içeriklerin hazırlanması
  • Teknik detayların ve mikro verilerin çalışır durumda olması
  • Mobil tasarım ve site yükleme hızı etkilerinin dikkate alınması
  • Performansın izlenmesi ve aksiyon planlarının hazırlanması

Sesli Asistanlar – Google Asistan

17 Aralık 2018 itibariyle Türkçe dil desteği ile Türk kullanıcılar için devreye giren Google Asistan, sesli komut sistemiyle kullanıcılara yardımcı olmak için bekliyor. Mobil cihazlarımızda Apple Siri’den sonra beklenen en yetenekli asistan olarak uzun süre beklenen Google Asistan, kullanıcılar için büyük yenilikler sunuyor.

İnternete bağlandığınızda yapabildiğiniz birçok şeyi Google Asistan ile yapmanız mümkün. İsminden de anlaşılacağı gibi bir kişisel asistan gibi gününüzü planlamak, sorularınızı cevaplamak ve diğer birçok şey için kullanıma hazır durumda. Google Asistan’ı telefonunuzda açın ve “neler yapabilirsin?” diye sorun.

google-asistan-neler-yapabilirsin

Dikkat ettiyseniz yukarıdaki aktivitelerin bir kısmı kullanıcının yerel etkileşimini kapsamakta. Bu, kullanıcının bulunduğu bölgedeki fırsatları değerlendirebilmeniz için çok büyük bir şans demek. Lokal optimizasyonlar ile Google Asistan kullanmaya başlamış olan kullanıcı grubu için öne çıkma şansınız çok büyük. Sesli arama ile aynı senaryoları Google Asistan kullanıcıları için de yazabilirsiniz.

Sesli Aramalar İçin SEO Rehberi

Dijital asistanlar ve sesli aramalar çağında uygulamanız gereken en önemli SEO uygulamalarını sizler için derledik:

Lokal Sayfalarınızı Optimize Edin

İlk olarak bu maddeye değiniyor oluşumuzun sebebi, kullanıcıların yakın çevrelerinde nelerin bulunduğunu merak etmelerinden kaynaklanmaktadır. Yazılı olarak yapılan aramalara benzer şekilde, bir kullanıcı yakınlarında bulunan bir mağazayı sesli olarak arayabilir. Örneğin Google Asistan veya Google Voice Search kullanılarak yapılan bir aramada birçok lokal işletme sayfası kullanıcının karşısına çıkacaktır. Kullanıcı çok belirgin ifadelerle arama yaptığında, yaptığı aramayla doğrudan ilgili olan sayfayı görmelidir:

google-voice-search

Yukarıdaki örnek oldukça spesifik bir aramayla eşleşerek, başarılı bir sonuç ortaya çıkarabilir. Kullanıcı bulunduğu konuma göre veya belli bir sorgu içerebilecek ifadeler kullandığında, lokal işletmelerinizin bu sorguyla eşleşebilecek şekilde listelenmesini sağlamak gerekmektedir:

google-voice-search-alternative

Oldukça gelişmiş özelliklere sahip olan Google Voice Search ve Google Asistan, kullanıcıların arama yaparken aklından ne geçiyorsa, aynı şekilde aktarmasını ve hedefe uygun sonuçlarla karşılaşmasını sağlayabilir. Aynı zamanda bunu yaparken, aynı sorgu içerisinde birden fazla işletmenizin çıkmasını sağlayacak düzeyde optimizasyon yapmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Eğer belli bir lokasyon içerisinde birden fazla işletmeniz veya şubeniz yoksa ancak sorgu sonucunda bu olmayan şubeleriniz listeleniyorsa, Google size şüpheyle bakabilir. Google işletme hesabınızı daha işlevsel hale getirmek için Google My Business Optimizasyon Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tekil Anahtar Kelimelere Ağırlık Vermekten Kaçının

Yukarıdaki örnekleri de göz önünde bulundurarak, “ayakkabı”, “pizza” gibi tekil anahtar kelimeler yerine, çoğul anahtar kelimelere yönelmenizi tavsiye ederiz. “En yakın”, “en ucuz”, “alkollü / alkolsüz”, “çocuklara uygun” gibi ek kelimelerin içine girebileceği anlamlı cümlelerle desteklenen içeriğiniz, kullanıcıların yaptığı sesli aramalarla eşleşme ihtimalini artıracaktır.

İnsanların Nasıl Konuştuğunu ve Ne Düşündüğünü Tespit Etmeye Çalışın

Yukarıda verdiğimiz örnekler yine insanların nasıl düşündüğüne veya konuştuğuna dair örnekler oluşturabilir. Şimdilik Türkçe yer almıyor olsa da, birçok dilde insanların nasıl sorular sorabileceğini tespit edebileceğiniz harika bir araçtan faydalanabilirsiniz. Bir arama sorgusu girin ve “soru” niteliğindeki cevapları inceleyin. Örneğin biz “chinese restaurant” araması yaptık ve karşımıza 96 farklı kombinasyonda soru çıktı. Her sorunun üzerine tıklayıp Google aramalarını gözlemleyebilirsiniz:

chinese-restaurant-question-visualisation

Emin olun, insanlar yukarıdaki görselde görebileceğiniz kadar çok sayıda kombinasyonla sorgular ortaya çıkarabiliyor. Her bir sorgu bir diğerinden farklı bir anlam içeriyor ve hepsinin sonucu farklı olabilir. Her sorguyu sitenizde bulundurmanız faydalı olmaz, aksine zararlı olabilir. Ancak içerisinden sizin için en uygun olan birkaç tanesini seçip ona yönelik bir hedefleme yapmanız, arama sorgularını karşılamanızı sağlayacaktır.

Analiz Araçlarında Yakalayabileceğiniz Fırsatları Değerlendirin

Google Analytics veya Google Search Console gibi analiz araçları sitenize yönelik arama sorguları hakkında detaylı bilgi verebilir. Özellikle Google Search Console, son üç ay içerisinde kullanıcıların sitenize hangi sorgularla geldiği konusunda ayrıntılı bilgi verir ve bu sorgular dahilinde nasıl bir performans yakaladığınız anlamanızı sağlayabilir.

Örneğin yüksek arama eğilimine sahip anahtar kelimelere karşılık düşük tıklama oranı olan arama sorgularıyla karşılaşıyorsanız, içerik planlamanızı buna yönelik kelimeleri ve sorguları dahil edecek şekilde yapabilirsiniz.

search-console-search-analytics-ornek

Özellikle bu tür veriler kullanıcıların neye ağırlık verdiğini, sitenize tıklamak veya tıklamamak konusunda nasıl bir davranış sergilediğini anlamanızı sağlar.

Soru – Cevap Tarzı İçerikler Hazırlayın

Yazılı içeriğinizin içine bir miktar soru – cevap serpiştirmek oldukça faydalı bir yöntem olacaktır. Kullanıcılar özellikle sesli arama yaparken aslında bir soru sormuş oluyorlar içeriğinizde bu soruları cevaplandırabilecek cümlelere yer vermişseniz, yavaş yavaş üst sıralara çıkmaya başlayabilirsiniz. Kendiniz ve arkadaşlarınızdan yola çıkarak nasıl sorular ve cevaplar üzerinde çalışmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli soru eklerini de kapsayacak bir soru – cevap listesi hazırlamanızı ve bu listeye sadık kalarak içeriğinizi oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Önemli Not: Bu tür içerikleri sadece “Sıkça Sorulan Sorular” gibi bir sayfayla sınırlamanızın doğru olmayacağını söylemek isteriz. Böyle tekil bir sayfa kullanıcının asıl sorduğu sorunun cevabını tam olarak içermiyor olabilir. Ayrıca kullanıcınız başka bir sayfanıza geldikten sonra neden sıkça sorulan sorular sayfanıza gidip aradığı cevabı bulmak için uğraşsın? Kullanıcılarınıza, okurlarınıza ve müşterilerinize merak ettikleri şeyin cevabını giriş yaptığı sayfada vermeyi hedeflemeniz performans artışı için en önemli noktalardan biridir.

Ayrıca arama motorlarına yönelik soruların yer aldığı cümleler çok sık karşımıza çıkan bir sorun olmaya başladı diyebiliriz. Örneğin beslenmeyle ilgili bir içerik üretiyorsanız, kullanıcıların yaptığı arama sorgularını doğrudan içeren cümleler kurmamanız gerekir.

Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliyim diyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.”

Dengeli beslenme nedir diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.”

Obeziteyle nasıl mücadele edilir sorusunun cevabını bulmak istiyorsanız okumaya devam edin.”

Yukarıdaki kalıplar kullanılarak yazılmış yazılar kullanıcıya yönelik değil, arama motorlarına yönelik yazılardır ve hiçbir katkı sağlamazlar. Bunlar arama motorları tarafından kolaylıkla tespit edilir ve düşük kaliteli içerik olarak işaretlenebilir.

Teknik Detaylara ve Mikro Verilere Dikkat Edin

Kullanıcıların içeriğinize erişebilmesinin yanında, arama motorlarının da içeriğinizi tam olarak anlamasını sağlayabilecek bazı teknik detaylar ve mikro veriler var. Teknik olarak;

  • Sitemap.xml dosyası
  • robots.txt dosyası

Bu iki dosya arama motorlarının site içeriğini anlayabileceği yönlendirmeleri içermektedir. Arama motoru sitenizi tam olarak anlayamazsa, kullanıcınıza hedeflediğiniz sayfaları gösteremeyebilir.

Sitemap.xml ve robots.txt dosyanızı yine Google Search Console kullanarak inceleyin ve doğru çalıştıklarından emin olun.

Mikro verilerle ilgili de, hem lokal aramada hem de sitenizin güvenilir bilgiler vermesi açısından aşağıdakileri sağlamaya çalışın:

  • İşletme / Mağaza / Şube adresi
  • Telefon numarası
  • Çalışma saatleri
  • Ürün ve fiyatlandırma ilişkisinin kurulmuş olması
  • Adresinize yol tarifini verebilecek ayarlamaların yapılması
  • Ek olarak işletmenize dair fotoğraflar, kullanıcı yorumları ve benzeri diğer detaylar

Ayrıca Schema verilerini kullanarak da özel sorgulara yönelik küçük şemalar oluşturabilirsiniz.

Mobil Tasarımı ve Site Yükleme Hızı Etkisini Dikkate Alın

Daha önce çok kez bahettiğimiz mobil uyumluluğun ve site yükleme hızının etkilerine tekrar değinmek isteriz. Şu an çok detaylı bahsetmeyeceğiz ancak özetlemek gerekirse, kullanıcılar büyük oranda mobil internet erişimi sağlıyor ve özellike sesli arama fonksiyonunu mobil cihazlarından yapıyorlar. Yukarıdaki maddelerin hepsini başarılı bir şekilde yerine getirmiş olsanız bile, yavaş yüklenen ve mobil uyumlu olmayan bir sitenin başarılı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu sebeple sitenizin mobil tasarımını ve yükleme hızını iyileştirmek için aşağıdaki kaynaklara hızlıca göz atabilirsiniz:

Performansı İzleyin ve Aksiyon Planları Hazırlayın

Şimdiye kadar uyguladığınız her şeyin bir değişim yaratma ihtimali yüksektir. Ancak bazılarını uygulayıp bazılarına dokunmamak performansınızı yükseltmeyebilir. Hepsini bir bütün olarak ele almanız, stabil bir performans artışı sağlamak için en doğru karar olacaktır. Eğer hali hazırda bazı maddeleri gerçekleştirmişseniz, eksik taraflarınızı düzeltmeyi de seçebilirsiniz. Her şekilde yaptıklarınızın nasıl sonuçlar doğurduğunu gözlemlemek için analiz araçlarınıza bir tarih işareti ekleyin ve o tarihten sonra nelerin değiştiğini gözlemlemeye çalışın. Site trafiğinin ve dönüşüm performansının olumsuz olduğu noktalarda aynı düzenlemeleri yapmak için aksiyon planları hazırlayın, olumlu noktalarda ise daha fazla iyileştirme yapıp yapamayacağınızı inceleyin.

Performansınızı Semrush ile Görebilirsiniz!

Sesli aramaların büyük bir bölümünün net ve ihtiyaca yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılar, özellikle erişim sıkıntısı yaşanılan durumlarda ( yağmur, ışık durumu, ekran bozukluğu gibi anlık engeller ya da görme engeli gibi kalıcı durumlar ) sesli aramalara yönelebilir. Böyle bir durumda ise, özellikle mobil aramalarda, “featured snippet” öne çıkıyor. Kullanıcı herhangi bir erişim engeli ile karşılaştığı anda önüne çıkan ilk bilgilendirme ile ilişkilenme yolunu seçiyor. Dolayısıyla kullanıcının ihtiyacına dönük olarak, konu ile ilgili mümkün olan en net açıklamayı yapıp sıralamalarda üst sıralara tırmanmak için faydalı olacaktır. Semrush ile hangi aramalarda featured snippet olduğunuzu ya da hangi aramalarda hangi sırada olduğunu görüp, işletmeniz için bir yol çizebilirsiniz. 

Semrush içerisinde “Organic Research” bölümünden istediğiniz URL’yi girip sonuçları görebilirsiniz.

Çıkan sonuçlarda gösterdiğimiz şekilde devam ederek hangi arama sonuçlarında Featured Snippet olarak çıktığınızı ya da hangi aramalarda buna yaklaştığınızı görebilirsiniz.

Önünüze çıkan sonuçlardan “SERP” bölümüne tıklayarak arama sonucunda nasıl çıktığınızı görebilirsiniz.

 

ücretsiz seo araçları

Mobil sonuçlarda ise asistan kullanıcıya site isminizi vererek, ……kaynaklı bilgiler olarak sonucu okuyacaktır. Dilerseniz 14 günlük Semrush deneme sürümünüzü başlatarak sesli arama stratejinizi oluşturabilirsiniz.

Sonuç – Sesli Arama Geleceğin Bir Parçasıdır

Google Asistan’ın Türkçe dil desteği vermeye başlamasıyla yeni bir döneme girdik. Artık kullanıcılar sesli aramayı daha çok kullanmaya başlayarak sizi daha kolay bulabilirler, tabi orada olursanız.

Yazımızda bahsettiğimiz her aksiyon, kullanıcı etkileşimini artırmaya yönelik düzenlemeleri içermektedir. Aynı zamanda sesli aramanın sahip olduğu yüksek potansiyelin değerlendirmesi için küçüklü büyüklü fırsatlar barındırmaktadır. Gelecekte daha da artacak olan mobil internet kullanımının yanı sıra sesli aramanın da büyük bir artış sağlayacağını söylemek mümkünken, neden hazırlıksız yakalanalım?

Şimdiden hazırlıklarınızı yapmaya başlayarak hem klasik aramada hem de sesli aramada daha yüksek performans elde etmeyi amaçlayabilirsiniz. Gün geçtikçe daha fazla trafik elde eden bir Web sitesinin sizi daha mutlu edeceğini bildiğimizden bu rehberi hazırladık. Eğer atladığımız bir nokta olduğunu düşünüyorsanız, lütfen yorum yaparak bunu belirtin.

Paylaş!