Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,308 okunma

Google’ın En Çok Önem Verdiği 3 Sıralama Kriteri Deşifre Oldu

Google’ın arama motoru için kullandığı algoritmalar sır gibi saklanan formül ve kombinasyonlardan oluşuyor. Herhangi bir arama yaptığınızda sayısı 200’ü geçen irili ufaklı algoritma aynı anda çalışıp çok kısa bir sürede en alakalı sonuçları gösteriyor.

Google-en-onemli-algoritmalar

Peki hangi sıralama kriterleri Google açısından en öncelikli? 23 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen söyleşide, Google Arama Kalitesi Stratejisti Andrey Lipattsev, Google’ın arama sonuç sıralamalarını belirlerken dikkate aldığı en önemli 3 sıralama kriterini açıkladı.

Andrey Lipattsev hangi kriterin diğerinden daha öncelikli olduğu konusunda herhangi bir detay belirtmedi, ancak Google açısından en önemli 3 kriterin aşağıdakiler olduğunu vurguladı:

  1. Sitenize / sayfalarınıza aldığınız linklerin kalitesi
  2. İçeriğinizin özgünlüğü, güncelliği ve kalitesi
  3. Sitenizin / içeriğinizin RankBrain algoritmasına uyumluluğu

Daha önce sıklıkla belirttiğimiz içerik kalitesi ve backlink kalitesi, Web sitesinin Google aramada nasıl sıralanacağına dair çok büyük bir rol oynuyor. Ayrıca içeriğiniz RankBrain algoritmasının amacına uygun şekilde hazırlanmışsa, arama sonuçlarında daha iyi yerlere gelebilir ve organik trafiğinizi artırma şansını yakalayabilirsiniz.

İçerik ve backlink kalitesi birlikte değerlendirilebilir. Normal şartlarda kaliteli linkler alabilmek için yapabileceğiniz bir şey yok gibi görünse de, aslında kaliteli linklerin varlığından kaliteli içeriğin varlığıyla doğru orantılı olarak bahsetmek mümkün. Yani Web sitenizde kaliteli içeriğe daha çok yer veriyorsanız, link alma ihtimaliniz o kadar yükseliyor. Bu sebeple içerik ve link kalitesi birbiriyle bağlantılı iki konu, Google da bu iki faktörü çok yakından inceliyor ve bir Web sitesinin daha üst sıralarda yer alması için öncelikli kriter olarak kabul ediyor.

RankBrain algoritması da “sorulara cevap veren bir arama motoru” konseptiyle yola çıktığı için içeriğinizin karmaşık sorulara cevap verebilecek şekilde hazırlanmış  olması büyük önem taşıyor. Google’da yaptığınız arama bir soru formatındaysa ve sadece insanların sorabileceği türden bir soruysa, Google bu soruya yanıt verebilecek Web sayfalarını tespit etmek için RankBrain algoritmasını kullanıyor. Bir örnek vermek gerekirse,

albert-einstein-rankbrain

“Albert Einstein doğum yılı” arama terimi, bir soru içermiyor ve geleneksel arama terimlerine verilebilecek bir örnek. Ancak sorguyu soruya dönüştürüp “Albert Einstein kaç yılında doğdu?” şeklinde sorarsanız, arama motoruna karmaşık bir soru sormuş oluyorsunuz. Hatta daha karmaşık sorular sormanız mümkün, RankBrain bu sorulara yanıt verebilmek için geliştirildi ve zamanla daha fazla yetenek kazanacağını söyleyebiliriz.

Genel olarak şunu söyleyebiliriz, “güncel, özgün ve kaliteli içerik” Google’ın en çok dikkat ettiği faktör. Ayrıca içeriğin RankBrain’in hedeflediği kriterlere uygun olması da ayrı bir avantaj. Kaliteli içerik de backlinkleri beraberinde getirdiği için, Web sitenizin organik trafiğini artırmanız için ilk bakacağınız noktanın sitenizdeki içerikler olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Elbette içerik stratejinizi gözden geçirirken,  link profilinizi de düzenli olarak kontrol etmenizde fayda var. Vaktiyle işe yarayan pek çok link alım tekniği günümüzde demode olmuş durumda. Google’ın bir sitenin backlink analizini yaparken almış olduğu linklerin niceliğine değil, niteliğine önem verdiğini biliyoruz. Bu anlamda linklerinizi analiz ettiğinizde yetersiz içerikle, özensiz şekilde ve otomatik olarak oluşturulmuş sayfalardan almış olduğunuz linklerden kurtulmayı denemenizde fayda var.  İçeriğinizle alakalı yüzlerce siteden link almak yerine Google nezdinde otorite ve kredibilite sahibi tek bir siteden link almayı, bu uğurda ciddi mesai ve emek harcamayı tercih etmenizde fayda var.

Kendi kendinize “Google’ın en çok önem verdiği 3 sıralama kriterini bilmek bize ne kazandıracak?” diye sorabilirsiniz. En azından SEO projenizin zamanlamasını ve bütçesini oluştururken bu 3 kritere aslan payını verebilirsiniz. Bu şekilde bütçenizi ve enerjinizi gerçek anlamda fark yaratacak işlere harcamış olursunuz.

Yeri gelmişken diğer önemli sıralama faktörlerini de hatırlayalım;

Andrey Lipattsev ile yapılan söyleşinin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz:

Paylaş!