En sık karşılaştığımız SEO hatalarından birisi, Web sitelerinin herhangi bir SEO çalışması yapılmaksızın yayımlanması ve arama motorlarının erişimine açılması. SEO söz konusu olduğunda “kervan yolda düzülür” yaklaşımı fazlasıyla amatör kalıyor.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Site Açılışından Önce Uygulanabilecek 7 SEO Tekniği
Web siteniz yayımlanmadan önce uygulayabileceğiniz pek çok teknik var. Bu teknikler sayesinde siteniz yayımlanır yayımlanmaz iyi bir SEO performansı göstermeye başlayacaktır.
Yeni Web siteniz için her şeyi hazırladınız; güzel bir fikriniz, iyi bir ekibiniz var ve SEO’nun temelleri hakkında bilgiye sahipsiniz ancak siteniz yayına girmeden SEO yapamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Açıkçası yapabilirsiniz. Aslına bakarsanız yapmanız da gerekir. Gözlemlediğimiz kadarıyla çoğu Web sitesi optimize şekilde yayına alınmıyor. SEO ancak site hazırlandıktan sonra akıllara geliyor. Bu da bazı özelliklerin SEO uyumlu olmamasından dolayı değiştirilmesini veya SEO uyumlu hale getirilmesini zorlaştırmakta. Eğer her şey daha kolay olsun ve optimizasyon yarışına bir sıfır önde başlamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Optimize edilmiş “Çok yakında” sayfası hazırlamak
- Sosyal Medya profillerini hazır hale getirmek
- İçerik stratejisi hazırlamak
- Navigasyon ve sayfa yapısını hazır hale getirmek
- Sitenizin tanıtımını yapmak
- Sitenizi Web dizinlerine göndermek
- Analiz araçlarını entegre etmek
Ve son olarak, kontrol listesi.
Aslına bakarsanız yayına girmeden önce yapılacak çok şey var, yukarıdaki 7 madde, yayına girdikten sonra karşılaşabileceğiniz birçok zorluktan uzak kalmanızı sağlayacak:
- 1.Optimize Edilmiş “Çok Yakında” Sayfası Hazırlayın
- 2.Sosyal Medya Profillerinizi Hazır Hale Getirin
- 3.İçerik Stratejisi Olmadan Olmaz
- 4.Navigasyon ve Sayfa Yapısını Hazır Hale Getirin
- 5.Sitenizin Tanıtımını Yapın
- 6.Sitenizi Web Dizinlerine Gönderin
- 7.Analiz Araçlarını Entegre Edin
- Son Adım – Kontrol Listesi
1.Optimize Edilmiş “Çok Yakında” Sayfası Hazırlayın
Siteniz yayına girmemiş olsa bile, hazırlayacağınız “Çok Yakında” veya “Yapım Aşamasında” sayfasıyla arama motorlarını sitenizin varlığından haberdar edebilirsiniz. Arama motorları daha eski Web sitelerini daha fazla dikkate almaktadır. Sitenizde yer alana geçici mesaj ne olursa olsun, sitenizin varlığı yeter. Ayrıca “çok yakında” mesajıyla birlikte kısa bir tanıtım videosu, projenizle ilgili kısa bilgiler veren bir sunum ya da bir PDF dosyası, Web projenizin içeriğini paylaşmak ve ziyaretçilerinizi heyecanlandırmak için etkili olacaktır. Bu tür bir karşılama sayfası sadece ziyaretçileriniz için değil, markanız için de kuvvetli bir mesaj oluşturacak ve bilinirliği artırmanızı sağlayacaktır. Böylece Web siteniz tam olarak yayına girmemiş olsa bile kullanıcılarla etkileşim içinde olabilirsiniz.
Karşılama sayfanız içerisinde sadece “çok yakında” mesajı bulundurmayın; aşağıdaki detaylara da yer vermeye çalışın:
- Marka / ürün / hizmet logosu ve detaylı bilgi içeren kısa bir sunum / pdf dosyası
- İletişim bilgilerinizi içeren her türlü detay; adres, telefon, e-posta adresi
- Misyonunuzu ve firmanızın hedefini anlatan kısa bir özet
- Yayına girmeyi planladığınız tarihe dair bilgilendirici mesaj
Karşılama sayfasıyla ilgili Google’dan Matt Cutts’ın önerisini izlemenizi tavsiye ederiz:
2.Sosyal Medya Profillerinizi Hazır Hale Getirin
Web siteniz yayına girmeden önce sosyal medyada yer almayı planlamıyor musunuz? Bize sorarsanız Web sitesi yayına girmeden önce sosyal medyada yer almak kritik bir hamle olacaktır. “Site yayına girene kadar ne paylaşacağım ki?” diye sorarsanız, yukarıda sıraladığımız karşılama videosu, işinizle ilgili küçük ama heyecanlandırıcı detaylar oldukça yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kullanıcıların sadakatini kazanmak için hem de Web sitenizin tanıtımını yapmak için sosyal medya oldukça uygun bir mecra.
Hedef kitlenizi az çok belirlemiş olsanız da, Facebook, Twitter, YouTube, Google Plus, Linkedin gibi büyük sosyal medya platformları yanında Pinterest, SlideShare, Medium, Flipboard gibi daha spesifik amaçlara hizmet eden sosyal medya kanallarında yer almak çok önemli. Sosyal medyadaki takipçilerinizi yayın tarihinizle ilgili bilgilendirdikçe heyecanınız ve motivasyonunuz artacak, beklentileri karşılamak için daha istekli olacaksınız.
3.İçerik Stratejisi Olmadan Olmaz
Yayına girmemiş bir Web sitesi için en can alıcı konu, içerik stratejisinin hazırlanmasıdır. Web siteniz yayına girdikten sonra ne tür içeriklere yer vereceğinizi, ne sıklıkla yeni içerik üreteceğinizi, hangi içeriklerin özellikle paylaşılması gerektiği gibi uzun vadeli planlamayı barındıran bir içerik stratejisi hazırlamanız bizce en önemli konudur. Web sitesi yayına girdikten sonra ne yapacağınızı düşünerek vakit kaybetmektense, hızlı bir planlama yaparak Web sitenizde yer alması gerektiğini düşündüğünüz içeriği (medya kiti) şimdiden hazır hale getirin:
- Yazılı içerik
- Görsel, video
- Tarih ve sıklık planlaması
- Sosyal medya kanallarında kullanılacak medya ve içerikler
- Olası reklam kampanyalarında kullanılacak medya ve içerikler
Hatta siteniz tam olarak yayında değilken bile blog yazıları hazırlayarak giriş yapmaya başlayın ki arama motoru robotları sitenizi ziyaret ettiğinde dizine ekleyebilecekleri içeriklere ulaşabilsinler. Yayına aldığınız bu içerikleri daha sonra düzenleyebileceğinizi unutmayın, ayrıca geçmişte kalan ancak arada bir düzenlenen veya güncellenen içerikler çok daha değerlidir. Hazırladığınız içeriklerin sosyal medyada paylaşılması veya link alması ihtimali de olacağından, URL yapınızı ona göre oluşturmanızda fayda var.
Kullanıcılar sitenizde nasıl gezinecek, sayfa yapınız ve tasarımınız nasıl olacak? Bunlara en başından karar vermek çok önemli. Sayfa yapısı ve tasarım için söyleyebileceğimiz ilk şey, mobil uyumlu bir tasarım üzerinde çalışmanız gerektiğidir. Eğer mümkünse esnek tasarım (responsive) mobil uyumluluk konusunda ihtiyaçları karşılayacaktır. Eğer esnek tasarımı tercih etmiyorsanız dinamik tasarımı deneyebilirsiniz.
Sayfa yerleşimi, butonlar, görseller için ayrılacak alan, URL yapısı, güvenlik önlemleri, kullanıcı profilleri, yönlendirme alanı ve SEO öğeleri gibi detayları ilerde değiştirmenize gerek kalmayacak şekilde yapılandırmanız faydalı olacaktır. Üzerinde çalıştığımız birçok SEO projesinde sık karşılaştığımız durumlardan biri de budur, düzenlenmesi gereken bir alan değiştirilebilir şekilde yapılandırılmadığı için çok fazla zaman kaybı yaşanmakta.
İlk olarak hazırlanması gereken SEO öğesi de, Robots.txt dosyasıdır. Siteniz yapım aşamasındayken arama motoru robotlarının sitenizin hangi alanına erişim izni olduğunu en başta belirtmeniz, ilerde yapacağınız değişiklikler için daha rahat davranmanızı sağlayabilir.
5.Sitenizin Tanıtımını Yapın
Bir Web sitesi için en önemli trafik kaynaklarından biri de, dış bağlantılardır (backlinks). Hem başka Web sitelerinden hem de sosyal medyadan alacağınız linkler, hazır olduğunuzda Web sitenizin daha fazla trafik almasını sağlayabilir. Eğer mümkünse arkadaşlarınıza ait Web sitelerinde, blog sayfalarında, sosyal medya hesaplarında sitenizin tanıtımını yapmaya çalışın. Ücret ödeyerek yapmayı planladığınız reklamlar için tercihi size bırakıyoruz, eğer bütçeniz kısıtlı değilse küçük reklam çalışmaları da yapabilirsiniz. Ancak kısıtlı bir bütçeniz varsa organik link kazanımları çok daha faydalı olacaktır.
6.Sitenizi Web Dizinlerine Gönderin
Web dizinleri Web sitenizin otorite kazanmasına yardımcı olan dizinlerden oluşmaktadır. Dmoz, Webrazzi Veritabanı, CrunchBase gibi ücretsiz dizinler sitenizi kaydettirmek için uygun olabilir. Dizinler dışında az önce de belirttiğimiz gibi, sosyal medya kanallarında yer almanız da, nofollow link olsa da faydalı olacaktır. Google gibi büyük arama motorları nofollow da olsa bu tür linkleri dikkate almaktadır.
7.Analiz Araçlarını Entegre Edin
Eğer Web siteniz tamamlanmadan yayına girme kararı aldıysanız, bu süreçteki ziyaretçi aktivitelerini ve teknik sorunları gözlemleyebilmek için analiz araçlarına da ihtiyaç duyacaksınız. Google Analytics ve Google Search Console bu açıdan ilk önereceğimiz araçlardandır. Test aşamasında analiz araçlarını yerleştirdikten sonra eğer değişiklik yapmak gibi bir planınız varsa analiz araçlarının kullandığı kodları ve dosyaları güncellemeyi unutmayın. Yapım aşamasında yayına geçen bir Web sitesinin ziyaretçi aktiviteleri, siteniz tam olarak hazır hale gelmeden önce birçok ipucu verecektir. Ayrıca bu süreçte A / B testi yapmak daha az risk almanızı sağlayacağı için mutlaka denemeniz gereken yöntemlerin başında gelmektedir.
Son Adım – Kontrol Listesi
Web sitenizi yayına almadan önce oluşturmanızı önerdiğimiz bir başka öğe de, kontrol listesidir. Kodlamadan tasarıma, içerikten görsel üretimine kadar yapılacak her şey, kontrol listenizde yer almalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Biz yukarıda bahsettiğimiz maddelere dayanarak bir kontrol listesi oluşturduk:
- “Çok yakında” sayfası hazırlamak
- Medya kiti hazırlamak, planlama yapmak
- İçerik stratejisi hazırlamak, site tam olarak yayına girmese de test yayını yapmaya başlamak
- Navigasyon, görünüm, tasarım gibi detayları hazır hale getirmek
- Tanıtım yapmak amacıyla diğer Web sitelerinde ve Sosyal medyada aktivitelerde bulunmak
- Ücretsiz Web dizinlerine kaydolmak
- Video, sunum veya PDF dosyaları üreterek ilgi çekici içerikler paylaşmaya başlamak
- Eğer mümkünse – diğer blog yazarlarına ve sosyal medya kullanıcılarına ürün / hizmet hakkında tanıtım amaçlı e-posta veya broşür göndermek
- Eğer mümkünse – yayın öncesi dijital reklam kampanyaları yapmak
- E-posta yoluyla güncelleme ve bilgilendirme postaları göndermeye başlamak
- Basın kanallarında ve diğer Web sitelerinde yer almak için çalışmalar yapmak
- Test aşamasını dikkatli şekilde analiz etmek, yayın sürecine kadar olan zamanda nelerin doğru nelerin yanlış gittiğini gözlemlemek ve hemen harekete geçmek
SEO uyumlu olmayan bir Web sitesiyle yayına başlamak dışında yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin herhangi birini kullanmadan görünürlük kazanmaya çalışmak boşuna zaman ve bütçe kaybına yol açabilir. Yayına hazır olmayan bir Web sitesi bile doğru planlama ve yönetimle oldukça dikkat çekici performanslar sergileyebilir. Bu şansı kaçırmamak için, yayına hazırlık sürecini çok iyi planlamalı ve yönetmelisiniz. SEO da bu konuda yardımınıza koşacak ve gelecekte karşılaşabileceğiniz sorunları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.