Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,163 okunma

Google Zengin Cevaplar Nedir?

Google Zengin Cevaplar, arama sorgusuna yazdığınız bir sorunun cevabını en hızlı şekilde almanızı sağlayan yeni bir özelliktir. Bu özellik sayesinde Google dizinlerinde yer alan sayfalardan birini seçerek, kullanıcının sorduğu sorunun cevabını en hızlı şekilde almasını sağlayacak şekilde göstermeyi planlar.

Google zengin cevaplar nedir

Google’ın yapay zeka geliştirme çalışmalarının, HummingBird ve RankBrain algoritmalarının bir parçası olan ‘Zengin Cevaplar’ kullanıcıların soru sorarak yaptıkları aramalarda “sorulara cevap veren arama motoru” konseptini daha da ileri götürmeyi amaçlıyor. Zengin cevaplar bölümünde yer almak %20 ila %40 oranında organik trafik artışını sağlıyor. Google’a göre bu bölümde yer almak için yapılabilecek özel bir şey yok. Arama motoru zengin cevaplarda yer alacak sayfaları algoritma sayesinde otomatik olarak seçtiğini belirtiyor. Peki zengin cevaplarda yer almak için hiç mi şansımız yok? Yokmuş gibi görünüyor olsa da, o şansı kendimiz yaratabiliriz. Gelin neler yapabiliriz, birlikte inceleyelim.

Google Zengin Cevaplar Nedir?

Google’a “SEO nedir?” diye sorduk ve bize şu cevabı verdi:

Google zengin cevaplar

Yanıtın yer aldığı sayfa, Google’ın “Bir SEO’ya mı ihtiyacınız var? Search Console Yardım” sayfasından kısa bir alıntı içeriyor ve SEO ile ilgili alınabilecek en sağlıklı referanslara yer vermekte. Başka sorular sorarsanız ve bu sorulara uygun olduğu düşünülen sayfalar oluşturulmuşsa, zengin cevaplar arama sorgularının en üst sırasında yer alıyor, eğer arama sorgunuzla eşleşen bir AdWords reklamı verildiyse, sayfa reklamların altında yer alıyor. İsterseniz birkaç örneğe daha göz atalım;

tremor nedir zengin cevaplar

“Tremor nedir” diye sorduğumuzda, Wikipedia sayfasında yer alan ilk paragrafı hızlı cevap olarak bize gösteren Google, bu tür kısa soruların cevaplarını hızlıca bulmamızı sağlıyor. Wikipedia’da yer alan tremor sayfasına göz attığınızda konunun daha fazla cümleyle açıklandığını görebilirsiniz.

Ya da “ofsayt nedir” diye sorduğunuzda, ufak bir grafikle birlikte kısa bir cevap alabiliyorsunuz:

ofsayt nedir zengin cevaplar

Bir örnek de Microsoft yardım sayfasından geliyor, ISS nedir diye sorduk ve cevabımızı aldık:

iss nedir zengin cevaplar

“Nedir” formatını yabancı bir kelimeyle birleştirirseniz, örneğin “computer nedir” diye sorasanız, Google size kelimenin Türkçe anlamını da vermekte. Sadece “nedir” formatında değil, “kimdir” formatında da hızlı cevap almanız mümkün. Ancak bu örnekte Google çoğunlukla bir Web sitesinden sonuç döndürmüyor, hızlı cevap formatını kullanarak çok kısa bir bilgi veriyor. Bu örnekte “Roger Federer kimdir?” diye sorduk:

Roger Federer kimdir zengin cevaplar

Ayrıca zengin cevabın sağ alt bölümünde yer alan “Geri bildirim” butonuna basarak, aldığınız cevabın ne kadar yararlı olduğunu Google’a bildirme ve arama sonuçlarının iyileştirilmesine katkıda bulunma fırsatına sahipsiniz:

zengin cevaplar geri bildirim

Konuyla ilgili “Google Arama sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı olma” sayfasına göz atabilirsiniz.

Zengin cevaplama sisteminin Türkiye’de çok fazla yaygınlaşmadığını, Wikipedia’da Microsoft’ta veya Google’ın kendi sayfalarında yer alan yüksek otoriteye sahip ve kaliteli içeriklerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Sayısı sonsuza ulaşan sorguların hepsini tek tek test etmek mümkün olmayacağı için karışımıza en çok çıkan örnekler bunlar oldu. Örneğin Türkçe Wikipedia’da yer alan çok sayıda makalenin çoğu arama sorgusuna cevap verdiğini düşünürsek, ilk olarak Wikipedia makalelerinin görüntüleniyor olmasını normal karşılayabiliriz. Peki biraz daha spesifik örnekler var mıdır? Daha fazla örnek bulabilmek için Google’a daha fazla soru sormamız gerekebilir.

Peki nasıl oluyor da bu cevaplar arama sorgularında yer alıyor?

Açıkçası bunun için yapabileceğiniz kesin bir hamle yok, bir kod parçacığı ekleyerek ya da bir yönlendirme yaparak zengin cevaplarda yer almanız mümkün değil. Biraz zaman alan ve detaylı inceleme gerektiren yöntemler kullanarak bu bölümde yer alma ihtimalinizi yükseltmekten başka şansınız olmadığını söyleyebiliriz. Ancak hiçbir zaman öyle bir şansınız yok demiyoruz çünkü Google veya Wikipedia dışında örneklerle de karşılaştık.

Arama sorgularında zengin cevap formatında yer almanın tek yolu, belirli içeriğinizi bu tür sorgulara yönelik optimize etmektir. Tüm içeriğinizi soru formatındaki sorgulara göre optimize etmek mümkün olmayacağından, özellikle yukarıda bahsettiğimiz sorgulara karşılık verecek içeriklerin oluşturulması aylar sürebilir. Bu yüzden, mevcut içeriğiniz içinde bu tür sorgulara karşılık verebileceğini düşündüğünüz yazılarınızı optimize ederek zengin cevaplar bölümünde yer alabilirsiniz. Yapabileceğiniz başka bir şey olmadığını üzülerek söylüyoruz, çünkü Google Aramada öne çıkan snippet’ler sayfasında aşağıdaki açıklama yer alıyor:

-Sayfamı nasıl öne çıkan snippet olarak işaretleyebilirim?
* Bunu siz yapamazsınız. Bir sayfada, kullanıcının sorduğu sorunun olası yanıtının bulunduğunu Google programla belirler ve sonucu öne çıkan snippet olarak görüntüler.

Peki bu özelliğin nasıl bir faydası oluyor? Yapılan araştırmalar zengin cevap statüstünde olan sayfaların %40 civarında organik trafik artışı yakaladığını göstermekte:

zengin cevap trafik analizi

Yukarıdaki basit örnekte de görebileceğiniz gibi, hazırlanan sayfa bir arama sorgusuyla eşleşip arama sonuçlarında hızlı cevap olarak gösteriliyor ve trafik artışı kazanıyor. Ancak bir süre sonra farklı bir sitenin sayfası hızlı cevap bölümünde yer almaya başlıyor ve örnekteki sayfanın organik trafiği normal seyrine dönüyor. Peki mevcut sayfa nasıl zengin cevaplar bölümünde görüntülendi? Sonrasında o sayfanın yerini nasıl bir başka sayfa aldı?

Arama sonuçlarında hızlı cevap olarak görüntülenecek sayfaları Google seçiyor ve en iyi performansı gösteren sayfaları belirlemek için bir süre deneme yapıyor. Arama sonuçlarını iyileştirme programının bir parçası olan bu değişiklikler, sayfanızın iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesinden ziyade, kullanıcının nasıl bir reaksiyon gösterdiğini ölçmek için yapılıyor. Biz de kendi incelemelerimizde gördük ki, olumsuz kullanıcı deneyimi yaşatabilecek, tasarım ya da kullanışlılık açısından 2000’li yıllardan kalmış Web sayfaları da görüntülenebiliyordu. Ancak arama sonuçlarında özetlenerek gösterilen içerik daha fazla dikkat çektiği için böyle olması çok normal, eğer kullanıcı sayfaya girmeden bilgiyi alıyorsa bu iyiye işarettir. Ancak kullanıcı sayfaya giriş yapmaya karar verdiyse ve olumsuz bir kullanıcı deneyimi yaşadıysa bu durum o sayfanın hanesine eksi puan olarak yazılabilir.

Ayrıca, bir sayfanız arama sorgusuna cevap verebilecek noktaya ulaşarak hızlı cevaplarda yer alması rehavet yaratmamalı. Aşağıda farklı zamanlarda yapılmış “dijital pazarlama nedir” sorgusunun sonuçlarını görebilirsiniz; 9 şubat salı günü yapılan “dijital pazarlama nedir” arama sorgusuyla bugün yaptığımız arama sorgusuyla karşılaştırdığımızda, farklı sonuçlar olduğunu görmekteyiz:

dijital pazarlama nedir 9 subat 18 subat zengin cevaplar

Yani burada dikkat etmemiz gereken noktalar şunlar:

  • İçeriğinizin arama sorgularının özellikle “soru formatında” olan kısmı için optimize edilmesi
  • Kullanıcı deneyimi ve tasarım faktörlerine dikkat edilmesi
  • Sitenizin yükleme hızı ve mobil uyumluluk kriterlerine uygunlukta olması
  • Kullanıcıya güncel, özgün ve net bilgi verilebiliyor olması
  • Zengin cevaplarda yer alan cevap metinlerinin kısalığına aldanmadan, sayfada doyurucu içerikle yer alınması
  • Kullanıcıya bir şeyler katacağına inandığınız ekstra bilgi ve yönlendirmelere yön verilmesi

Yapılan testler, İngilizce diliyle yapılan 850.000 soru formatlı sorgunun yaklaşık %19’unda zengin cevapların yer aldığını gösteriyor. Bu da sayısı milyonlara ulaşabilecek soru formatlı sorgunun büyük bir kısmının hızlıca cevaplanabileceği ve organik trafikte artış sağlayacağı anlamına gelmekte. 850.000 sorgunun yaklaşık 161.500’ü hızlıca cevaplanan ve daha fazla dikkat çeken sayfaları içerecekse, organik trafiğin sağlayacağı katkı daha da büyüyecek gibi görünüyor. Bu da hala bir SEO projesi yaptırmamış Web siteleri için güzel bir fırsat anlamına gelmekte. Özellikle SEO çalışmaları yaparken yayımladığınız içeriği Google Search Console aracılığıyla dizine göndermek ve Google Plus’ta yayınlamak, sayfanızın dizine eklenme sürecini hızlandıracaktır. Eğer sayfanızın zengin cevaplarda yer almasını istemiyorsanız, aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz:

<meta name=”googlebot” content=”nosnippet”>

Arama Sorguları ve Soru Formatları Arasındaki İlişkiyi Tespit Etmek:

Zengin cevaplarda yer almak için içeriğin, sorguların soru formatında sorulmuş versiyonlarıyla tam olarak eşleşmesi şart değil. Sorguların arama motoruna nasıl yansıdığını tam olarak anlayabilmek için, arama sorgusuyla doğrudan ilişkili olan diğer arama sorgularına da göz atmanızı öneririz:

seo nedir ile ilgili aramalar

Ayrıca Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanarak soru formatındaki arama sorgularıyla ilişkili diğer aramaları da görmeniz mümkün olabilir. Bunu iki yolla yapabilirsiniz;

1- Belirlediğiniz soru cümleleriyle ilgili olabilecek diğer soru cümlelerini elemek:

Örneğin yukarıda verdiğimiz örnekleri Anahtar Kelime planlayıcısına girip arama yapalım;

Kelimelerimiz: seo nedir, iss nedir, ofsayt nedir, tremor nedir, roger federer kimdir, dijital pazarlama nedir

Öneriler: parkinson hastalığı nedir, istihdam nedir, pazarlama nedir, nüfus nedir, sosyal medya nedir…

Gördüğünüz gibi, oldukça spesifik örnekler ve ortalama arama hacimleri elde ederek bir içerik stratejisi oluşturmak mümkün.

2- Belli bir kategori ya da alt kategoride sadece soru cümlesiyle yer alan anahtar kelimeleri görmek:

Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı aracı içerisinde çok sayıda ana ve alt kategori yer alıyor. Yapmanız gereken, aracın içerisine herhangi bir anahtar kelime girmeden kategori seçip kelime filtresini kullanmanız.

keyword planner arama filtreleme

Örneğin yukarıda da gösterdiğimiz gibi “Bilgisayar” kategorisinde “nedir” içerikli yapılmış aramaların bir kısmına bakalım;

“iletişim nedir, vpn nedir, ip nedir, teknoloji nedir, bilim nedir, lojistik nedir… “

Gördüğünüz gibi aşağı yukarı ilgisi olan arama terimleri, soru formatında yer alıyor ve sizin tarafınızdan değerlendirilmeyi bekliyor.

Şu an için Anahtar Kelime Planlayıcı aracının önerdiği soru formatındaki sorgular çok fazla eşleşen sorguya yer vermiyor olsa da, arama sorgusu listesinde yer alan soruları tespit etmeniz mümkün. Ek olarak, Google Analytics ve Google Search Console kullanarak kullanıcıların organik arama sırasında sitenize giriş yapmasını sağlayan arama sorgularını tespit edebilir, giriş yaptıkları sorguyla eşleşen sayfayı tespit edip bu sayfanın performansını ve içerik kalitesini inceleyebilirsiniz. Bunu uygulamalı bir örnekle açıklayalım;

Google Search Console içerisinde yer alan Search Analytics’e baktığımızda son bir ayda Stradiji Web sitesinde en çok performans gösteren arama sorgusu, “uygulama optimizasyonu nedir” olmuş. Google Analytics’te açılış sayfalarına baktığımızda da, en yüksek performans “Mobil Uygulamanız Yeterince Optimize Mi?” sayfası olmuş. Arama sorgusu bir soru formatında olduğu için, açılış sayfamızın çok sayıda tıklama alması şaşırtıcı değil. Ancak görüyoruz ki, sayfamızda yer alan içerik aslında tam olarak bu sorunun cevabını içermiyor. Bu yüzden açılış sayfamızı arama sorgusuna uygun olarak optimize etmeyi ve “uygulama optimizasyonu nedir” sorusuna tam olarak cevap vermeyi hedeflemeliyiz. Böylece bu arama sorgusuna uygun cevabı veren seçkin bir sayfa haline gelmemiz mümkün olabilecektir.

Genel Olarak Değerlendirmek Gerekirse

Zengin cevaplar özelliği, Google’ın bir süre önce özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde denemeye başladığı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Yavaş yavaş Türkçe’de de örneklerini görebileceğimiz zengin cevaplar, hem organik trafik artışı demek hem de kullanıcının işini kolaylaştırmak demek. Sadece arama sorgularına değil, kaliteli içeriği de göz önünde bulundurarak hazırladığınız sayfalarınızın Google Arama Sonuçlarında bir zengin cevap olarak yer alması işten bile değil. Bazı incelemeler bu sürecin üç gün gibi kısa bir zaman alabileceğini gösteriyor. Yani yapmanız gereken içeriğinizi doğru şekilde oluşturmak veya düzenlemek, yayınlamak, paylaşılmasını ve okunmasını sağlamak ve Google’un dikkatini çekmesini sağlamak. Bol şans dileriz 🙂

Paylaş!