Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,426 okunma

Backlink Kalitesini Arttırma Yöntemleri

Sitenize dış linkler vasıtasıyla gelen trafiğin kalitesini nasıl ölçebilirsiniz? “Backlink” olarak da bildiğimiz bu dış linkler sitenize ne kalitede bir trafik sağlıyor? Google linklerin kalitesini ne şekilde ölçüyor? Bu yazımızda Google’ın linkleri değerlendirirken hangi detaylara dikkat ettiğine dair önemli ipuçları bulabilirsiniz.

 

backlink-kalitesi

SEO kampanyalarının en zor ve dikkatli olunması gereken kısmı, sitenize gelen dış linklerin kalitesinin kontrol altında tutulmasıdır. Web sitenize gelen dış linkleri tek tek incelersek; hepsinin aynı kalitede olmadığını, bazılarının vurgulanmasını istediğiniz içeriğe yönlenmediğini, link verilen ve veren sayfaların içerik kalitesinin ve yazım dillerinin çok farklı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca link aldığınız sitelerin otoritesinin ve popülaritesinin farklılıklar göstermesi, o siteden alacağınız trafiği de doğrudan etkileyecektir.

Link kalitesini etkileyen birden fazla faktör olabilir, hepsini tam olarak tespit etmek mümkün olmasa da, bildiklerimizi sıralayalım:

  • Link aldığınız sitenin arama motorlarındaki organik görünürlüğü,
  • Link aldığınız sayfanın içerik kalitesi,
  • Link aldığınız sitenin otoritesi ve popülaritesi,
  • Link aldığınız sitenin sosyal medya aktivitesi
  • Link aldığınız sitenin bilinirlik, güvenilirlik ve paylaşım oranları
  • Link aldığınız sayfanın kullanıcıyı, vurgulamak istediğiniz içeriğe yönlendirip yönlendirmediği
  • Link aldığınız sayfadaki bağlantı metninin ne şekilde kullanıldığı
  • Link aldığınız sitenin mobil uyumluluk kriterlerine uygunluğu
  • Link aldığınız sayfanın yükleme hızı

Kriterleri çoğaltmak mümkün. Link profilinizi oluşturan kritik performans göstergelerini (KPI) dikkatli şekilde incelediğinizde ortaya iç açıcı bir tablonun çıkması Web siteniz ve SEO projeniz için iyiye işarettir.

Google Penguen Algoritma Güncellemesinin Etkileri

Geçtiğimiz yılın ortalarında, Penguin algoritmasının hem gerçek zamanlı olması hem de 2015 bitmeden güncelleme alacağı konuşuluyordu ancak daha önce de duyurduğumuz gibi algoritmayla ilgili çalışmalar bu yılın içinde gerçekleşecek. Bu da link profilinizi gözden geçirmek için zamana sahip olduğunuz anlamına geliyor.

Link aldığınız siteleri şöyle bir incelediğinizde, özellikle Black Hat adı verilen teknikleri kullanan sayfalar olduğunu görürseniz telaşlanmayın, ancak “benim değil onların sorunu” diye de düşünmeyin. Aşağıdaki göstergeleri kontrol ederek link içeriğini değerlendirebilirsiniz:

  • Sitenizle / sayfanızla ilgisiz içeriğe sahipse
  • Çok fazla ziyaret almadığı anlaşılıyorsa (kullanıcı yorumu yoksa, paylaşım sayaçlarında bir hareket yoksa veya uzun süredir güncellenmemişse)
  • İnsan faktörü dikkate alınmamışsa (özellikle arama motoru robotları için tasarlandığı belli oluyorsa)
  • Özellikle arama motorları tarafından ‘sakıncalı’ olarak değerlendirilen içerik kategorilerine linkler verilmişse (kumar, yetişkin içerik, yasa dışı madde ve ilaçlar, tefecilik vb.)
  • İçeriğin dışında kalan her boşlukta ilgisiz link veya reklam içeriyorsa, dikkat dağıtıyorsa
  • Açık biçimde satın alınmış linkler içeriyorsa

Link profilinizde yer alan siteler yukarıdaki göstergelerden herhangi birine sahipse, bu linklerden bir an önce kurtulmanız büyük fayda sağlayacaktır. Penguen Algoritmasıyla ve Black Hat SEO ile ilgili detaylı bilgi için 2016 Google Penguen Cezalarından Korunma Yöntemleri yazımıza mutlaka göz atın!

Link Kalitesini Değerlendirmek

Link kalitesi online pazarlama yöntemlerinde bir başarı kriteri olarak değerlendirilebilir. Ancak “ne kadar çok link alırsak o kadar iyi” ya da “şu sayının üzerine çıkarsak süper olur” şeklinde değerlendirilmemelidir. Az sayıda link almış olsanız bile kaliteli linkler almak her zaman çok önemlidir. Link alımının değerlendirilmesi için kendinize bir performans limiti belirlemeli ve bu limitin altında kalan linklerin sitenizle bağlantılı olmadığını arama motorlarına bildirmeniz sağlıklı olur. En basit şekliyle, SearchMetricsAhrefs ya da Majestic SEO gibi bir link analiz aracı kullanarak linklerinizi bir listede toparlayabilir ve kategorize edebilirsiniz.

link profile categories

Yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi link profilini incelemek için kullanacağınız yazılımlar da sitenize aldığınız linkleri belirli kriterler doğrultusunda kategorize etmenizi sağlayabilir.

Link Kalitesine Etki Eden Diğer Faktörler

Ayrıca link profilinizi doğrudan etkileyen etkenlerden biri de sosyal medyadan aldığınız linklerdir. Sosyal Medya’da yer alan linkler, Web sitelerine göre daha kısıtlı bir kalite faktörüne tabi tutulabilirler; örneğin Facebook ya da Twitter gibi yüksek popülariteye sahip mecralardan aldığınız linklerin düşük kalitede olma ihtimali pek aklımıza gelmez. Bu noktada Sosyal Medya kanalının kendi içindeki değerlendirme kriterleri devreye girer, profilin genel kullanım amacı ve kalitesine göre ön plana çıkması ya da çıkmaması söz konusu olabilir.

Ayrıca link aldığınız Web sitelerinden gelen trafiğin düzenli olarak ölçülmesi de sitenizin başarısını doğrudan etkilemektedir. Web sitenizin aylık trafiğinin büyük bir kısmını aldığınız linklerden sağlıyorsanız, bütün link kaynaklarının belirlediğiniz kriterlere uygun olduğundan emin olmalısınız.

en populer kanallar link trafigi

Yukarıda farklı Web sitelerinin son bir ay içerisinde elde ettiği link trafiğini Google Analytics kullanarak incelediğimizde, farklı profillerle karşılaşıyoruz. A sitesi diğer sitelerin toplam link trafiğinden daha fazla trafik alıyorken, D sitesi neredeyse hiç trafik almıyor gibi. Ancak ne kadar trafik aldığınız önemli değil, ne kalitede linklere sahip olduğunuz ve bu linklerden gelen trafiğin hedeflerinize ne düzeyde katkı sağladığı önemli. Örneğin A sitesi genel trafiğinin yarısına yakınını linklerden alıyor ancak hedef sayfalarının ne kadar ziyaret edildiğine bakıldığında çok düşük bir oranla karşılaşılıyorsa bu ne anlama geliyor? Örneğin gelen trafiğin kaliteli olmadığı ya da trafiğin hedeflediği sayfaların yeterince kaliteli / işlevsel olmadığı anlamına gelebilir.

Link kalitesinin belirlenmesi ve kategorize edilmesi için 3 temel faktörü ele alabiliriz:

  1. İlgi / ilişki
  2. İnsan faktörü
  3. Otorite ve güven

Link Parametrelerinin Birbiriyle İlgisi ve İlişkisi

En popüler faktörlerden biri, linklerin içerdiği parametrelerin birbiriyle ne kadar ilgili olduğudur. Link verilen sayfa, link veren sayfa, kullanılan bağlantı metni ve daha yukarıda sıraladığımız faktörlerin tamamının bir uyum içerisinde olması beklenir. Arama motorlarının öncelikli olarak incelediği ve link profilinizi belirgin hale getiren en önemli faktörlerden biri olan “ilgililik” orantısı, belirli bir kapsam içinde değerlendirilmelidir. En basitinden “kulaklık” tanıtımı yaptığınız sayfanıza “canlı maç izle” bağlantı metniyle verilen link hiçbir ilişkiye sahip olmadığı için sitenize ve sayfalarınıza verilen linklerin bağlantı metinlerini incelemenizde büyük fayda var. Arama motorları link veren sayfaya, sayfanın içeriğine, bağlantı metnine ve sonra link verilen sayfanıza bakarak doğrusal ve insani bir ilişki olup olmadığını anlayabilir.

İnsan Faktörü

Teknolojinin gelişmesiyle bazı şeyleri otomatikleştirebildiğimiz gibi, link almak ve link vermek de çok kolay hale geldi. Tek tıkla sitenizden başka sayfalara birçok link verebilirsiniz ve hatta bunu otomatik olarak yapabilen yazılımlar da var. Bu yazılımlar çok işe yarıyor olsa da, işlevselliğin sorun olarak döndüğü bir noktası var; kendini çok belli eden makine davranışı. Bu sebeple sitenize ve sayfalarınıza bu yöntemle link vermiş olan siteleri tespit edip, site yöneticisiyle iletişim kurmayı deneyebilir ya da arama motorlarına bu linkleri takip etmemeleri konusunda komut gönderebilirsiniz.

Sadece link alırken ve verirken değil, linklerin oluşturduğu trafiğin de analiz edilmesi bir fikir edinmenizi sağlar.

  • Linke tıklayan kullanıcı karşılaştığı sonuçtan memnun mu?
  • Link kullanıcıyı görmeyi beklediği sayfaya götürüyor mu?
  • Linkin yönlendirdiği sayfa istenen bilgiyi içeriyor mu?
  • Linkin yönlendirdiği sayfa kullanışlı mı ve kullanıcıya yardımcı olabiliyor mu?
  • Link yönlendirmesi gerçekleşirken araya geçiş reklamları giriyor mu?
  • Linkler gereksiz ve birden fazla yönlendirmeye sahip mi?

Kullanıcı deneyimi kavramını karşılamayan link parametrelerinin kullanıcıyı mutlu etmediği bilinen bir gerçek. Kullanıcılarınız sayfanıza yönlendirilmiş bir bağlantıdan memnun olmadıkları kadar sizin sitenizde bulunan bir dış linke tıkladıklarında da memnuniyetsizlik yaşayabilirler. Aldığınız linklerin kalitesi kadar verdiğiniz linklerin de kalitesi önemlidir.

Otorite ve Güven

Kazanılması en zor kavramlardan ikisi, otorite ve güven kavramları İnternet dünyasında bazı şeylerin mümkün değilmiş gibi değerlendirilmesine sebep olabilir. Örneğin sizin için ve diğer tüm kullanıcılar için çok önemli kaynaklara sahip otoriter bir Web sitesinden nasıl link alacağınızı kara kara düşünmek yerine kaliteli ve özgün içerikler üreterek bu kaynakların ilgisini çekme yolunu izleyebilirsiniz. Bu yaklaşım aynı zamanda diğer noktalarda da faydalar sağlayacaktır; organik trafik, sosyal medyadaki paylaşım oranı, dijital reklam kalitesi gibi kriterleri karşılamakla kalmaz, tüm çalışmalarınızda zaman ve bütçe kaybının önüne geçebilirsiniz.

Site otoritesini ölçmenin basit yolları vardır; örneğin Moz.com‘da yer alan “Open Site Explorer” aracını kullanarak sitenizin genel otoritesini ölçebilirsiniz. Ayrıca Web sitenizin hız, mobil uyumluluk, aylık trafik, iniş sayfalarının kalitesi gibi özelliklerini ölçerek bir başka Web sitesinden link alındığında kullanıcının nelerle karşılaşabileceğine dair fikir edinebilirsiniz.

Teknik Elementler

Google’ın patentini aldığı bazı teknik elementleri kriter olarak baz alabiliriz. Aşağıda yer alan unsurlara göz atarak sitenizin uygun durumda olup olmadığını inceleyebilirsiniz:

  • Nofollow etiketinin kullanımı
  • Alt metinlerin doğru kullanımı
  • Yönlendirmelerin doğru yapılıp yapılmadığı
  • Robots.txt dosyasının düzgün yapılandırılması
  • JavaScript fonksiyonlarının ne şekilde kullanıldığı
  • Bağlantı metinlerinin nasıl kullanıldığı
  • Link veren / alan sayfanın ne şekilde ve nerede konumlandırıldığı

Yukarıda yer alan elementlerin sitenizde ve sitenize link veren sayfalarda nasıl kullanıldığını gözlemleyerek bir fikir sahibi olabilirsiniz. Önemli olan linklerin birbiriyle kurduğu bağlantının mantıklı, ilgili, insancıl, kötü niyet içermeyecek şekilde yapılandırılmış olmasıdır.

Son Tahlil

Link profilinizi incelerken sözünü edebileceğimiz birçok iç ve dış etkenden bahsettik. Ayrıca kullanabileceğiniz yardımcı araçlar ve yöntemler de yukarıda yer alıyor. Tavsiyemiz, periyodik olarak link profilinizi kontrol etmeniz, herhangi bir sorunla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden harekete geçmeniz yönünde. Kullanıcılarınızın sitenizi ziyaret ettikten sonra memnun olmasını sağlayacak olan etkenlerden biri olan link yapılandırması, site içindeki gezintiyi kolaylaştıracak, doğru yere yönlendirmenizi sağlayarak hedeflediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Siz sitenizdeki yapılanmayı güncellerken, Google da arama algoritmasını geliştirmeye devam ediyor. Link profilinizi yakından ilgilendiren Penguen Algoritması, bu yılın içinde tekrar güncellenebilir ve o zamana kadar iç ve dış link yapılandırmanızda yapacağınız iyileştirmeler herhangi bir ceza almanızı önlemekle kalmaz, site içi trafiğinizi önemli düzeyde artırmaya yardımcı olabilir. Bu açıdan link profilinizi en kısa sürede detaylı bir incelemeye tabi tutmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Sağlıklı link profili için link alımında işin kolayına kaçmamanızı ve paket halinde satılan backlink’lerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde geçici Google cezası almaktan Google arama sonuçlarından tamamen kaybolmaya kadar farklı yaptırımlarla yüz yüze kalmanız söz konusu olabilir.

Paylaş!