Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,122 okunma

Web Sitelerinde SEO Dostu URL Nasıl Oluşturulur?

Web adresleri URL (Uniform Resource Locator) olarak isimlendirilir. İngilizce’den çevirirsek “Standart Kaynak Bulucu” pek anlam ifade etmeyebilir ancak, bu adresler sayesinde aradığınız Web sayfalarını bulabilirsiniz.

duzgun-url-nasil-yazilir

Her Web sayfası kendine özgü bir URL’ye sahiptir ve URL yapısı SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır. SEO Dostu URL nasıl oluşturulabilir? Bu yazımızda konu ile ilgili önemli ipuçları bulabilirsiniz.

Bir URL’yi oluşturmanın birden fazla yolu vardır ve her URL tipinin  artısı – eksisi olacaktır. Bir Web sitesinde kimi zaman düzgün görünen, kimi zaman ise oldukça karmaşık URL’lerle karşılaşabiliriz. Peki bu durum o Web sitesinin SEO performansını nasıl etkiler? Birkaç maddede açıklayalım;

1- URL içindeki etkisiz elemanlar

2- URL uzunluğu

3- URL – Title ve Description ilişkisi

4- Parametreler

5- Özel Karakterler

6- URL Yapısına dair ipuçları

7- Eski URL’leri yenilemek

URL İçindeki Etkisiz Elemanlar

Bir URL’de yer alan bağlaçlar, rasgele sayılar, soru ekleri ve kısa ifadeler herhangi bir değer taşımamaktadır. “Ve”, “ki”, “ama” gibi kelimeler URL’nin gereğinden fazla uzamasına ve karmaşık görünmesine sebep olabilir. Bu sebeple benzer türden ifadeleri URL’den kaldırabilirsiniz. Örnek:

https://www.example.com/bir-url-nin-yapisi-ve-seo-calismasina-etkisi

https://www.example.com/url-yapisinin-seo-calismasina-etkisi

URL Uzunluğu

Normal şartlarda bir URL’nin ne kadar uzun olduğu arama motorları için problem teşkil etmez, ancak kullanıcı deneyimini düşünerek URL’lerinizi mümkün olduğunca kısa tutmanızı tavsiye ederiz. Kısa URL’ler okunması ve akılda kalması daha kolay yapıdadır. Ayrıca arama motorları anahtar kelimeleri kalınlaştırarak belirgin hale getirerek sunabilir:

belirginleştirilmiş arama terimi

URL – Title ve Description ilişkisi

Arama sonuçlarında başlık ve açıklamanın hemen üstünde sayfa adresi de yer almaktadır. Sayfa başlığı ve sayfa açıklamasını nasıl optimize edip belirlenen aralıkta bırakıyorsak, URL’yi de aynı şekilde düzenlememiz sağlıklı olacaktır.

URL uzunluğu ve arama sonuç sayfası

Yukarıdaki örnekte, URL’nin fazla uzun olmasından kaynaklanan bir görüntüleme problemi yaşanmıştır. Sayfa başlığı (title), sayfa açıklaması (description) gibi URL’nin de yeterli uzunlukta olması şarttır. Aksi taktirde arama sonuç sayfasında her öğenin üç nokta ile kesilerek yarım kaldığını görebilirsiniz.

URL Parametreleri

URL içerisinde kullanılan parametreler, “çirkin URL” olarak adlandırılan URL’lerin ortaya çıkmasına sebep olur. Daha önce “E-Ticaret Sitelerinde Sık Karşılaşılan 5 SEO Problemi” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi, çirkin URL’ler göz yoran ve SEO çalışmasına herhangi bir katkısı olmayan URL tipidir:

https://www.example.com/category/product-id=95sd%f43?view#full/source=main&fltr?show2=true#beyaz-akilli-telefon.php

https://www.example.com/beyaz-akilli-telefon

Yukarıdaki URL’lerin hangisi daha temiz, okunabilir durumda ve akılda kalıcı? Günümüzde tarayıcılar adres çubuğuna yazılan bir kelimeyle eşleşen geçmiş URL’leri listeleyebilme yeteneğine sahiptir:

url tanıma

Bu sebeple URL’lerinizi mümkün olduğunca temiz ve net şekilde yazmanız büyük önem taşımaktadır.

URL İçindeki Özel Karakterler

URL içerisinde yer alan bazı özel karakterler kelimelerin okunuşunu zorlaştırmak dışında, birkaç kelimenin tek bir kelime gibi algılanmasına sebep olabilir. Örneğin alt çizgi kullanımı, birden fazla kelimeyi birleştirerek tek bir kelime haline getirir:

https://www.example.com/sizi_google_da_ilk_siraya_kesin_cikartiriz

Yukarıdaki URL’de yer alan “Sizi Google’da ilk sıraya kesin çıkartırız” ifadesi, alt çizgi kullanımından dolayı “siziGoogle’dailksırayakesinçıkartırız” şeklinde algılanmaktadır. Alt çizgi yerine tire “-” işaretini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca soru işareti ve kare gibi özel karakterler, farklı fonksiyonlar taşıyan teknik elemanlar olarak kullanıldıklarından dolayı URL içerisine rasgele yerleştirilmemelidirler.

URL Yapısına Dair Birkaç İpucu

Yukarıdaki maddeleri bir araya getirdiğinizde ortaya makul bir sonuç çıkıyorsa, devam edelim.

  • URL’nizi temizlediniz, gereksiz ifadeleri attınız
  • URL’nin fazla uzun olmasını önlediniz, yeteri kadar kısalttınız
  • Parametrelerden kurtuldunuz, daha temiz bir görüntü ortaya çıkardınız
  • Özel karakterleri ve alt çizgileri iptal ettiniz, kelimeleri tire ile ayırdınız

Peki URL’leriniz içinde sık karşılaşılan kavramları kullanıp kullanmamak konusunda kararsızlık mı yaşıyorsunuz? Örneğin kategori ifadesini veya kategorinin karşılığı olan ifadeyi URL’den çıkarmak ne kadar faydalı? Açıkçası bu sitenizin amacına göre değişkenlik gösterebilir.  Çok fazla kategoriniz yoksa URL içinde “kategori” ifadesinin geçmesi gereksiz olabilir. Ancak geniş bir kategori listeniz varsa ve her kategori farklı içeriğe sahipse, URL’lerinizi “kategori” ifadesi ya da kategorinin kendisini kullanarak ayırabilirsiniz.

Ya da URL’niz gözünüze fazla kısa mı göründü? Yardımcı ifadeler ekleyerek hem URL’nizin yeterli uzunlukta olmasını sağlayabilir hem de arama terimlerini yakalama şansınızı artırabilirsiniz:

Arama Terimi: Uzaktan kumandalı robot

https://www.example.com/kumandali-robot

https://www.example.com/uzaktan-kumandali-oyuncak-robot

Yukarıdaki örneği geniş kategori listesi olan bir Web sitesi için biraz daha değiştirelim;

https://www.example.com/oyuncak/robot/uzaktan-kumandali-oyuncak-robot

Örneğini verdiğimiz gibi URL’nize istediğiniz kelimeleri ekleyebilir, istediğiniz şekilde düzenleme yapabilirsiniz.

Ayrıca “breadcrumb” kullanarak URL’nizin arama sonuçlarında ve adres çubuğunda (bazı platform ve tarayıcılarda) daha kolay okunur hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Normal bir URL verdiğimiz diğer örneklerdeki gibi ayrılıyorken, breadcrumb kullanıldığında ok işaretiyle ayrılacaktır:

https://www.example.com > oyuncak > robot > uzaktan kumandali oyuncak robot

Detaylı bilgi için Google Geliştiriciler yardım sayfasına ve Google Mobil Arama Sonuçlarında URL Güncellemesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eski URL’leri Yenilemek

Diyelim ki sitenizde çok sayıda “çirkin URL” var ve hepsini yenilemek, daha düzgün hale getirmek istiyorsunuz. Yenileme işlemi tamamlandıktan sonra elinizde iki farklı URL listesi olacak; eski URL’ler ve yeni URL’ler. URL kirliliğini ortadan kaldırmak için eski URL’leri yeni URL’lere 301 kalıcı yönlendirme yönlendirmeniz büyük önem taşımaktadır. Ayrıca yönlendirme kurallarına uyacak şekilde, bir URL’yi çok sayıda farklı URL ile yönlendirmeden, mümkün olduğunca az sayıda 301 kuralı kullanarak yönlendirmenizde fayda var. Arama motorları birden fazla yönlendirmeyi takip edemeyebilir. Bu durumda arama sonuçlarında eski URL’nizin çıkma ihtimali ve daha önce başka bir Web sitesinden, sosyal medyadan veya reklam kampanyalarından verilmiş bir linkin çalışmama ihtimali vardır.

Teknik altyapı problemlerinden kurtulmak için, tüm URL’lerinizin sağlıklı şekilde çalıştığından, eski URL’lerin yeni oluşturulan URL’lere yönlendiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz. Eğer yönlendirme yapamadığınız bir alanda aynı içeriğe sahip farklı URL’ler ile karşılaşırsanız, rel=”canonical” kullanarak birincil sayfanın hangisi olduğunu arama motorlarına bildirebilirsiniz.

Web sitenizin URL yapısı ile ilgili sorularınız varsa bu yazının yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız 🙂

 

Paylaş!