Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Google Lokal ( Yerel ) SEO Rehberi

Yerel işletmelerin en büyük problemi, her alanda büyük firmalarla rekabet edemiyor olmaları. Ancak rekabete dahil olabilecekleri bir alan var. Bu ise “Yerel” ya da “Lokal SEO”. Yerel SEO avantajınızı kullanarak büyük Web siteleri ile nasıl rekabet edebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumanızı öneririz.

Google my business places local7 Ağustos 2015 tarihinde Google’ın yaptığı Yerel Listeleme Güncellemesiyle beraber, yerel işletmelerin Google aramalarında görüntülenme ihtimali azaldı diyebiliriz. Özellikle Google My Business hesabının sahip olduğu özelliklerin listelenmesi kısmında kısıtlamalara giden Google, bu değişiklikle yerel işletmelerin trafik oranlarının azalmasına sebep olmuş olabilir. Ayrıca sadece lokal aramalarda görüntülenen sonuçlar tek başına etkili değil, aktif kullanılmayan Google My Business hesaplarının dondurulması da ayrı bir etken. Eğer Google My Business ve Google Plus hesaplarını etkin olarak kullanıyorsanız, rekabette kalmak için dikkat etmeniz gereken çok önemli noktalar var.

28.11.2017 GüncellemeGoogle My Business Optimizasyon Rehberi başlıklı yazımıza da göz atarak Lokal SEO’dan daha iyi yararlanma şansını yakalayabilirsiniz.

Google Lokal Aramada Neyi Değiştirmişti?

Kısaca hatırlatmak gerekirse, arama sonuçlarında görüntülenen 7 farklı özellik 3’e düşürülmüştü. Örneğin telefon numarası bölümü kaldırılmış, sadece harita üzerinde adres ve -belirtilmişse- çalışma saatleri bölümü görüntülenmekteydi. Ayrıca arama terimine bağlı olarak firmanın bağlı olduğu Google Plus hesabı da kaldırılan öğeler arasındaydı. Özellikle Google Plus hesaplarının firma Web sitesine gelen trafiği bölmemesi için yapılan bu değişiklikle, yerel işletmelerin isimlerini belirgin şekilde gösterme şansı azalmış gibi görünmekte.

Lokal Aramada Son Durum Nedir?

Arama sonuçlarında son duruma göz atalım:

  • 7 öğeden oluşan sonuç sayfasında artık 3 öğe yer alıyor
  • Google Haritalar önemini korumakta
  • Google Plus daha az öneme sahip
  • Web siteleri arama sonuçlarında daha çok görünürlüğe sahip
  • Telefon numaraları görünür değil ancak halen kolayca bulunabilir durumda
  • Kullanıcı yorumları ve puanlamalarda herhangi bir değişiklik yok

stradiji google lokal arama sonuçları

7 öğenin 3’e düşmesi düşündürücü olsa da daha düşündürücü olan, yerel işletmelerin rekabet etmek için daha fazla uğraşmak zorunda kalmasıdır. Bu açıdan baktığımızda, yapılacak birkaç küçük düzenlemeyle rekabette kalmaya devam edilebileceğini düşünmekteyiz.

Lokal Arama Stratejisini Belirleme

Yeni 3 öğeli lokal arama sonuçlarında görünmek konusunda sıkıntılarınız varsa, şunu söyleyebiliriz: Artık kullanıcının bulunduğu konum çok şeyi değiştiriyor. Yerel işletmeniz kullanıcının bulunduğu konumdan uzak bir noktadaysa, arama sonuçlarında görünmeniz çok düşük bir ihtimal. Kullanıcı işletmenizin bulunduğu yere yakınsa ve işletmenizle, hizmet veya ürününüzle ilgili olabilecek bir arama yapıyorsa, arama sonuçlarında görünme şansınız daha yüksek. Rekabet kullanıcıdan başlıyor olsa da, sadece kullanıcıyla sizin aranızdaki etkileşimle sınırlı değil. Çevrenizde aynı segmentte hizmet veren başka firmaların dahil olmasıyla rekabetin sınırı daha da genişlemekte. Bu yüzden en önde olmak adına yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İlk Hedef: Google’ı İşletmenizle İlgili Bilgiye Boğun!

İşletmenizin Web sitesiyle ilgili yaptığınız düzenlemeler veya SEO çalışmaları haricinde, işletme yapınızı Google’a ve diğer Arama Motorlarına tanıtmanız büyük önem taşımakta. Böylece sadece arama motorlarına değil, kullanıcıya da geniş bilgi verme şansınız var. Çünkü kullanıcılar bu tür bilgileri almak için ilk olarak arama motorlarına başvuruyorlar. Aşağıda özetlediğimiz detayları dikkatlice uygulayarak veya eksiklerinizi kapatarak soru işaretlerini giderebilirsiniz:

  • Web sitenizdeki güncel, özgün ve doyurucu içerik
    • Kullanıcıya her zaman açık, net ve doyurucu içerik sunmanız site kalitenizi artırırken, hem organik trafiğinizi destekler hem kullanıcılarınızın hem diğer Web sitelerinin hem de arama motorlarının güvenini kazanırsınız.
  • Web sitenizdeki teknik detaylar, temel SEO öğeleri
    • Sayfa başlıkları, sayfa açıklamaları, başlık etiketleri, tasarım, mobil uyumluluk, görsel optimizasyonu vb. konularda sitenizin eksiksiz hale getirilmesi, arama motoru görünürlüğünü ve kullanıcı deneyimini artırır.
  • Google Haritalar’daki konumunuzun doğru olması
    • Çoğu işletmenin haritadaki konumu yanlıştır. Eğer sizinki de yanlış görünüyorsa, düzeltilmesi için en kısa zamanda başvuru yapmayı unutmayın.
  • Çevrimdışı Pazarlama
    • Sadece Dijital Pazarlama yöntemleri yeterli olmayabilir, işletmenizin her kesimden insana hitap etmesi için geleneksel tanıtım, pazarlama ve reklamcılık yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Eğer hali hazırda sürdürdüğünüz geleneksel kampanyalar varsa, bu kampanyalarınızın detayına Web sitenizi eklemeyi deneyebilirsiniz.
  • Bölgesel Dış Linkler
    • Belirli bir şehir için ya da birden fazla şehirdeki etkinlikleri, ürünleri veya hizmetleri inceleyen Web siteleri (online rehberler, tavsiye siteleri, blog sayfaları gibi) birer avcı gibi, hem işletmeleri hem de Web sitelerini tanımak isterler.

google maps

Şimdi yukarıda özetlediğimiz konuları daha detaylı inceleyelim:

Site İçeriğinizi Lokal Arama İçin Optimize Etmek:

Google Web sitenizi taradığında, işletmenizin ve -varsa- şubelerinizin yerini tespit edebilmelidir. Bunun için işletmenizin merkezi ve şubeleri için farklı sayfalar oluşturmayı deneyin. Google My Business sayfanızda işletmenizin merkez adresini ve şubelerinizin adreslerini ayrı ayrı oluşturun, semt, şehir, ülke gibi detayları belirtmeyi unutmayın.

Ayrıca site içeriğinizin kullanıcıları tatmin etmesi büyük bir etken. Güncel, özgün ve doyurucu içerikle donatılmış Web siteniz, arama sonuçlarında ön planda olmayı daima hak edecektir. Örnek vermek gerekirse, kullanıcılara sunduğunuz ürün veya hizmetin fiyatını değiştirdiğinizde eğer bu güncellemeyi Web sitenizde yapmıyorsanız, kullanıcılarınız olumsuz bir deneyim yaşayacaklardır. Ne şekilde olursa olsun, kullanıcılarınıza sunduğunuz fiyat bilgisini daima güncel tutmaya çalışın.

Ayrıca farklı semt veya şehirlerde bulunan şubeleriniz için oluşturduğunuz içeriğin birbiriyle aynı olmadığından emin olun. Yapılan en sık hatalardan biri, her şube için kopyalanıp yapıştırılan içeriğin kullanılıyor olmasıdır. İşletmenizin ve varsa şubelerinizin adresini, telefon numarasını, çalışma saatlerini ve müşterilerinizin bilmek istediği detayları ayrı ayrı belirtmeniz arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü destekleyen etkenlerdir. Ek olarak önemli sayfalarınızda Yapısal Veriler de kullanabilirsiniz.

Teknik Detaylar ve Temel SEO Öğeleri

Web sitenizin sağlıklı çalışması ve temel SEO öğelerini karşılayacak şekilde yapılandırılmış olması, hem site trafiğinizi hem de arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü doğrudan etkilemektedir. Her açıdan sağlıklı çalışan bir Web sitesine sahip olmak için aşağıdaki detaylara göz atabilirsiniz.

Bu başlık altında değinebileceğimiz çok sayıda konu var;

  • Sayfa Başlıkları (Title)
    • Her sayfanın birbirinden farklı ve hedefinize yönelik sayfa başlığına sahip olması temel SEO gereksinimlerinden biridir. Sayfa başlıklarınızın en az 30, en fazla 55 karakter aralığında olmasına dikkat etmenizi öneririz. Ayrıca hedef kelimeleri en başta, firmanızın ismini en sonda belirtmeniz sağlıklı olacaktır. Örneğin:
      • “En Lezzetli Türk Mutfağı | Yerel İşletme Adı” (44 karakter) şeklinde belirlenmiş bir sayfa başlığı doğru formata sahiptir.
      • “Yerel İşletme Adı – Türk Mutfağı – Yemek – Ucuz – Hemen Tıkla” (61 karakter) şeklinde belirlenmiş bir sayfa başlığı yanlış formata sahiptir.
  • Sayfa Açıklamaları (Meta Description)
    • Her sayfanın birbirinden farklı ve sayfa içeriğini net şekilde açıklayan, mantıklı cümleler kullanılarak yazılmış sayfa açıklamalarına sahip olması temel SEO gereksinimlerinden biridir. Sayfa açıklamalarınızın en az 75, en fazla 140 karakter aralığında olmasına dikkat etmenizi öneririz. Hedef anahtar kelimelerinizi makul cümleler içerisinde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Örneğin:
      • “Türk Mutfağı’nın zengin damak tadı seçeneklerini hijyenik mutfağımızdan zevkinize en uygun fiyatla almak için tıklayın!” (119 karakter) şeklinde belirlenmiş sayfa açıklaması doğru formata sahiptir.
      • “En ucuz yemek, Türk Mutfağı, pilav, kuru fasulye, musakka, sulu köfte, hünkar beğendi, hamsi tava, mercimek köftesi, cacık, döner, yaprak sarma, çiğ köfte, iskender, kebap, lahmacun, mantı…” (191 karakter) şeklinde belirlenmiş sayfa açıklaması yanlış formata sahiptir.
  • Başlık Etiketleri (Headings)
    • “Headings” fonksiyonu hiyerarşik olarak 6 farklı şekilde kullanılabilir. Önem sırasına göre H1 – H2 – H3 – H4 – H5 – H6 şeklinde kullanılabilen başlık etiketleri, her sayfada yer alan öğeler olmalıdır. Her bir sayfanızda bir adet H1 etiketi, en az iki en fazla dört adet H2 etiketi, içeriğinize göre dağıtabileceğiniz çeşitli H3, H4, H5 ve H6 etiketleri yer alabilir. Etiketlerin her öğe için farklı, mantıklı cümleler halinde, maksimum 70 karakterden oluşacak şekilde belirlenmesini tavsiye ederiz.
      • “Türk Mutfağının Farklı Tadları” H1 etiketi altında “Türk Mutfağının Acılı Lezzetleri” ve “Türk Mutfağında Sütlü Tatlılar” H2 etiketlerini listeleyebilirsiniz. Her bir başlık kendi ana kategorisini ve başlık etiketini,  alt başlıklar da alt kategorisiyle alt başlık etiketlerini alabilir.
  • URL Yapısı ve Uzunluğu
    • Sayfa adreslerinde kullandığınız URL’lerin açık ve net, çok uzun olmayacak şekilde belirlenmiş olması hem kullanıcı deneyimini artırır hem de Arama motoru botları tarafındaki tarama sürecini kolaylaştırır.
      • https://www.firmanizinismi.com/zengin-turk-mutfagi   doğru bir URL kullanımı olurken
      • https://www.firmanizinismi.com/category/1/sub-category/4/sayfa-3?#.aspx  yanlış bir URL kullanımı olacaktır. Hem göz yoran, hem akılda kalıcı ifadeler içermeyen hem de hedeflerinizi ifade etmeyen bu URL türünü kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
  • Site Hızı
    • Kulllanıcı deneyimini etkileyen en önemli faktörlerden biri, sitenizin ve sayfalarınızın ne kadar hızlı açıldığıdır. Web sitenizin yapısı ve sunucu seçiminiz site hızını doğrudan etkileyen etkenlerdendir. Google Page Speed Insights gibi online araçları kullanarak site hızınızı ölçebilir ve geliştirmeler yapabilirsiniz.
  • Mobil Uyumluluk
    • Mobil Uyumluluk, özellikle Google’ın üzerine çok düştüğü bir konu. Mobil internet kullanıcılarının sayısının masaüstü kullanıcı sayısını geçmeye başlamasıyla Mobil Uyumluluk konusu daha da önemli hale gelmeye başladı. Eğer Web siteniz mobil internet kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaysa, hem ziyaretçi hem de sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. Sitenizi nasıl Mobil Uyumlu hale getireceğinizle ilgili destek almak için Mobil SEO Rehberimize göz atabilirsiniz.
  • İç Linkleme, Yönlendirmeler ve Özgün 404 Sayfası Oluşturmak
    • Sitenizde navigasyon ve tasarım öğeleri, her sayfanızı ulaşılabilir kılacak şekilde oluşturulmalıdır. Herhangi bir ana veya alt kategoriye bağlantısı olmayan sayfalarınızı mutlaka bir navigasyon öğesine bağlamalısınız.
    • Eski sayfalarınızı ilgili yeni sayfalara 301 kalıcı yönlendirme ile yönlendirmelisiniz. Özellikle link almış sayfalarınız, bır kullanıcı tarafından ziyaret edilmek istendiğinde yanıt vermiyorsa, olumsuz kullanıcı deneyimi ortaya çıkarır. Ek olarak 301 yönlendirmesi bir sayfa için çok sayıda olmamalıdır,
      • Eski sayfanıza A diyelim. A sayfasını yeni B sayfasına yönlendirdikten sonra yeni B sayfasını C sayfasına yönlendirmemelisiniz.
    • Kullanıcının yanlışlıkla hatalı yazdığı bir URL ya da bulunamayan bir linke tıklaması sonucu ulaştığı 404 sayfasının, bilgi veren ve diğer içeriklerinizin yer aldığı özgün bir 404 sayfası olması önemlidir. İçerik ve yönlendirme bulunmayan bir 404 sayfası, ziyaretin sona ermesine sebep olabilir.
    • Sayfalarınız arası bağlantılar kurmaktan çekinmeyin. İçeriğinizde A sayfasından B sayfasına link verebilirsiniz. Verdiğiniz linkin görünür bir font ve renk ile ve ‘anchor text’ kullanılarak verildiğinden emin olun.
  • Robots.txt ve Sitemap.XML dosyalarının oluşturulması ve Arama Motoruna gönderilmesi
    • Robots.txt ve Sitemap.xml dosyaları, arama motoru botlarının sitenizi sağlıklı şekilde taramasını sağlar.
      • Robots.txt dosyanız içinde arama motoru dizinine eklenmesini istemediğiniz klasör ve bağlantıları bulundurabilirsiniz, tavsiyemiz çok fazla engelleme yapmamanız yönünde.
      • Robots.txt dosyanız içinde sitemap.xml dosyanızın adresini mutlaka belirtmelisiniz.
      • Robots.txt dosyanızın düzgün çalıştığını test etmek için Google Search Console hesabınızı kullanabilirsiniz.
      • Sitemap.xml dosyanızı doğru şekilde oluşturduğunuzdan emin olun. Ana ve alt sayfalarınızın tarama sıklığını önceliğine göre ayarlayın.
      • Sitemap.xml dosyanızı Google Search Console’a göndermeyi unutmayın.
  • Görsel ve Medya Optimizasyonu
    • Sitenizdeki zengin medyanın hızlı açılıyor olması, hem site hızı hem de kullanıcı deneyimi açısından büyük önem taşımaktadır.
    • Özellikle görsel dosyalarınızın ihtiyaçları karşılayabilmesi için Görsel SEO Rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.
  • Sosyal Medya Etkinlikleri
    • Teknik bir detay olmasa da, temel SEO öğesi olarak ele alabileceğimiz sosyal medya etkinlikleri, ne kadar küçük bir işletme olursa olsun her firmanın ihtiyacı olan bir unsurdur. Sosyal medyadaki etkinliğiniz, internetteki görünürlüğünüzü artırmaya yardımcı olacaktır.
  • Ölçüm ve Analiz
    • Ziyaretçi sayınız ister az, ister çok olsun, hiç fark etmez. Ziyaretçi trafiğinizi mutlaka izliyor olun. Yapacağınız analizler size mevcut ve potansiyel müşteri profiliniz adına faydalı bilgiler verecektir.
    • Ölçümleriniz hatalı ya da düşük performans gösteren sayfalarınızı tespit etmenizi ve düzeltmenizi sağlar.
    • Yaptığınız analizler, gelecekte gerçekleştirmeyi planladığınız kampanyalarınız için sağlıklı bir hedef kitle oluşturmanıza yardımcı olur.
    • Hem dijital hem de geleneksel reklam kampanyalarınızın ziyaretçi trafiğini nasıl etkilediğini görebilirsiniz.
    • Analizler, herhangi bir Google güncellemesinin sitenizi nasıl etkilediğini anlamanızı sağlar.
    • Sitenizin trafiğini analiz etmek için birden fazla araç kullanabilirsiniz; bunlardan başlıcaları:
    • Ayrıca ücretli araçlar da sitenizi genel olarak incelemenizi sağlayabilir:
    • Ayrıntılı bilgiyi “2015’in En İyi Ücretsiz ve Ücretli SEO Araçları” yazımızda bulabilirsiniz.

harita-isareti

Google Haritalar için Optimizasyon

Arama sonuçlarında işletmenizin yer almasıyla birlikte, haritadaki konumunuzun doğru işaretlenmiş olması çok önemli hale gelmektedir. Google Haritalar kullanıcının bir adrese ulaşması için kolaylık sağlayan araçlardan ilkidir. Adresinizin doğru şekilde görüntülenmesi, kullanıcının işletmenizle iletişime geçmesini kolaylaştırmaktadır. Sadece adresiniz değil, kullanıcıların size ulaşabileceği telefon numaralarını açık şekilde belirtmeniz, çalışma saatlerinizin görünmesini de sağlayarak kullanıcının adresinizi ziyaret etmesi ya da telefonla ulaşması konusunda faydalı olacaktır.

Adresin yanlış belirtilmesi, telefon numarasının verilmemiş olması ya da yanlış verilmiş olması, çalışma gün ve saatlerinin belirtilmemesi kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir ve arama sonuçlarında lokal işletme listesinde yer almanızı engelleyebilir. Hatta kullanıcılar bu sebeplerden dolayı işletmeniz hakkında olumsuz yorum yapabilir ve düşük not verebilir, bunu gören diğer kullanıcılar işletmenizi tercih etmeyebilir.

  • Eğer her şeyi dört dörtlük hazırladığınızı düşünüyorsanız, kullanıcılardan geri bildirim almak konusunda istekte bulunmaktan çekinmeyin.
  • Yukarıda belirttiğimiz detayları Google My Business hesabınızdan belirleyin ve Google Plus hesabınızda bu bilgileri görebildiğinizden emin olun.

Çevrimdışı Pazarlamanın Etkisi

Günümüzde reklamcılık etkinlikleri büyük oranda dijital ortamdan yürütülüyor olsa da, geleneksel reklamcılık hala belirli kesimlere hitap etmenizi sağlayabilecek güçte. Televizyon, Radyo, Dergi, Gazete, Açık Hava alanlarında kullanıcılarınıza ulaşmayı deneyebilirsiniz. Daha önce yürüttüğümüz kampanyalarda özellikle TV reklamlarının desteklediği projemiz, büyük etki yaratmış ve Web sitesinin trafiğini önemli düzeyde desteklemiştir. Sadece bizim çalışmalarımızda değil, diğer projelerde de benzer etkiler görülebilir.

Peki küçük işletmeler geleneksel reklamcılığa büyük bütçeler ayırabilir mi? Günümüzde yukarıda sıraladığımız mecralarda reklam vermek çok pahalı değil. Özellikle yerel işletmeler hala bu yöntemleri kullanmaktalar. Yerel televizyon kanalları, radyolar, gazete ve dergiler, firma isminizin daha da bilinir olmasını sağlayabilir. Özellikle yerel mecralar, geniş kapsamlı mecralardan daha düşük bütçelere sahiptir. Erişim miktarları çok yüksek olmasa da, belirli bir bölgeye yönelik tanıtım kampanyanız potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlayabilir.

Bölgesel Hedeflere Sahip Sitelerden Link Almak

Özellikle işletmenizin veya şubelerinizin bulunduğu bölgelere hitap eden Web sitelerinden link almayı deneyebilirsiniz. Örneğin TripAdvisor, Yelp, Zomato, The Guide Istanbul gibi Web siteleri kullanıcılarına geniş kapsamlı içerik sunarlar. Bu Web siteleriyle iletişime geçmeyi deneyerek, hem dış link profilinizi genişletebilir hem de işletmeniz hakkında bilgi paylaşımı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Link almak istediğiniz Web sitesi ülkeye özel bir alan adı uzantısı kullanıyorsa (com.tr gibi) hitap ettiğiniz diller ve ülkeler için de ayrıca değerlendirme yapmanız şarttır. Nasıl geleneksel reklam yöntemleri “yerel” olduğunda dikkat çekme potansiyeline sahipse, internette de aynı kural işlemektedir. Amacı tanıtım yapmak olan Web siteleri, işletmenizin tanıtımını yaptığında potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmek için bir fırsat yakalamış olursunuz.

Sonuç Olarak

Yukarıdaki detayları incelemeden önce, rakiplerinizin bu yöntemleri kullanıp kullanmadığını, bahsettiğimiz türden linkler alıp almadığını ve hatta geleneksel reklamcılığı kullanıp kullanmadığını analiz edebilirsiniz. Eğer olumlu bir sonuç alındığını görüyorsanız (ki çoğunlukla öyledir), sizin de Lokal SEO hedefleri belirlemeniz şarttır.

Öncelikle temel ve site üstü öğeleri SEO’ya uyumlu hale getirip, lokal aramalarda çıkma şansınızı artıracak detayları da net şekilde belirtmelisiniz. Hem kendi trafiğinizi hem de rakiplerinizin etkinliklerini doğru analiz edebilirseniz, izleyeceğiniz yolu netleştirmeniz de mümkün olabilecektir. Küçük bir işletme olmanız rekabet edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Yakalayabildiğiniz tüm fırsatları kullanıp potansiyel müşterinizi kendinize çekmeye başlayabilirsiniz.

Paylaş!