Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Sosyal Medya Performansının SEO’ya Etkisi

Google, Sosyal Medya’nın SEO’ya etkisi konusunda her daim çok ketum davranmıştır. Sosyal Medya SEO çalışmasını pozitif ya da negatif nasıl etkiler?

Sosyal medya ve seo

Google tarafından yapılmış resmi bir açıklama olmasa da, bu konuda yapılmış analizler ve edindiğimiz tecrübeler çerçevesinde bu soruyu cevaplandırmaya çalıştık.

Hiçbir zaman kesin olarak cevaplanmamış bir soru var; “Bir markanın Sosyal Medya performansının SEO’ya etkisi var mıdır?”. Bu soruya cevap vermesi beklenen otoritelerden biri olan Google, eğer “Sosyal Medya Web sitenizi ve Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarınızı olumlu etkiler” şeklinde resmi bir açıklama yapmış olsaydı, Sosyal Medya kavramı SEO projelerinin içine tam olarak entegre olabilirdi. Tabi ki  Sosyal Medyayı SEO çalışmanızın içine ne düzeyde entegre edeceğiniz, sizin karar vereceğiniz bir şey olsa da, içten içe düşündüğümüz şey genelde aynı: “Sosyal Medya bir Web sitesinin organik trafiğini olumlu etkiler”. Bu düşünce hiç yanlış değil, ancak ne şekilde etkilediğini biraz daha detaylandırmakta ve kafa karışıklıklarını gidermekte fayda var diye düşünüyoruz.

İlk olarak Sosyal Medya’nın neden sadece bir pozitif sinyal olduğunu, kesin bir sıralama kriteri olmadığını anlamak için Matt Cutts’ın videosuna bir göz atalım:

Videonun 2. dakikasından sonra sözü edilen önemli bir konu var, özetle şöyle söyleyebiliriz:

“Sosyal Medya’da yüz binlerce takipçiye sahip olan bir hesap ne kadar kalitelidir? Bu hesabın kendisi ya da hesabın takipçileri bot olabilir, bu konuda kolaylıkla kullanılabilecek yazılımlar da var. O zaman kalite nasıl ölçülebilir?” Bu gerçekten önemli bir konu. Özellikle popüler Sosyal Medya platformlarında bot (insan gibi davranan makineler) kullanımı oldukça yaygın. Bu sebeple henüz Sosyal Medya tam anlamıyla bir kriter değil, sadece bir  pozitif”sinyal” olarak değerlendirilebilir.

Dijital Medya’nın büyük bir parçasını oluşturan, geleneksel reklamcılığın yerini almaya başlayan Sosyal Medya kavramı, büyük ölçüde etkiye sahip. Daha önce Moz 2015 Google Sıralama Kriterleri Analizi ve SearchMetrics 2015 Google Sıralama Kriterleri Analizinde bahsettiğimiz gibi, Sosyal Medya Web trafiğini olumlu düzeyde etkilemeye devam ettiği sürece, siteler sıralamada üst sıralara yükselmeye aday olabilir.

Trafiğin Artışı

Bir Web sitesine gelen trafiğin artışı, hepimizin hedeflediği en temel konudur. Google üzerinden gidersek, Panda ve Penguen güncellemelerinin etkileriyle Sosyal Medya platformlarının değişime uğradığını söylemek mümkün. Örneğin çoğu Sosyal Medya platformu içerikteki linklere “no-follow” etiketi eklemekte, buna rağmen Web siteleri Sosyal Medya platformlarından trafik almaya devam ediyorlar. Trafiğin hangi kanaldan geldiği basitçe ölçülebildiği için, bir Web sitesinin yoğun olarak trafik aldığı platformun tespit edilmesi de kolay oluyor. Bu sebeple Google iki farklı Web sitesini değerlendirip hangisinin Sosyal Medya’dan daha çok trafik aldığını görebilmekte ve sıralama değişikliğini buna göre yapabilmekte.

Aynı zamanda Sosyal Medya’nın ortaya çıkardığı yakın ilişki türlerinden bahsedebiliriz. “Etkileşim” diye ifade ettiğimiz bu ilişkinin önemi çok büyük. Basitçe söylemek gerekirse, içeriğiniz yeteri kadar kaliteliyse insanları paylaşım yapmaya heveslendirebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir ürün veya hizmetle ilgili sizinle iletişime geçen kullanıcılarla kurduğunuz ilişki, örnek oluşturabilecek “etkileşim” türü haline gelebilir.

Sosyal Link Oluşturmak

Yukarıda bahsettiğimiz “içeriğin paylaşılması” konusu, içeriğinizin yer aldığı sayfa adresinizin Sosyal Medya platformlarında sıklıkla paylaşılması anlamına gelmekte. Bir sayfanızın birçok Sosyal Medya platformunda kullanıcılar tarafından yoğun şekilde paylaşılması, sayfanızın trafiğini ve görünürlüğünü doğrudan etkilemekte. Linkler her ne kadar “no-follow” etiketine sahip olsa da, trafik gelmeye devam ettiği için o sayfanın değeri de artmakta. Yani Sosyal Medya ve SEO arasında bariz bir organik ilişki var.

Geleneksel link paylaşımı daha sabit bir yapıya sahip ve yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başladı. Bir sayfanızın birçok kullanıcı blogunda ya da başka Web sitelerinde yer almasının etkisi giderek düşmekte. Geleneksel link profili daha dar bir çerçevede ve kalıcılığı garanti olmayan bir yapıya bürünebilir. Bugün yoğun trafik getiren bir link, Web sitesinin yayın hayatını sonlandırması veya link verdiği sayfayı silmesi durumunda bir anda etkisiz hale gelebilir. Bu durumda yüksek frekansta paylaşılan bir sayfanın link kalıcılığını korumayı başarabilir.

Linklerinizin paylaşılır olması için içerik kalitenizi, paylaşım formatınızı, paylaşımı yaptığınız saati ve hedef kitlenizi dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.

Alan Adı Otoritesinin Yükselmesi

Yüksek düzeyde paylaşılan sayfaların, yüksek otoriteye sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu konu henüz Sosyal Medya platformları yüksek etkiye sahip değilken de gözlemlenebilir durumdaydı. Mevcut otoritenin bir Firma, Marka ya da Özel İsme bağlı olarak yüksek olması, söz konusu kavramların Sosyal Medyayla da desteklenmesi büyük etki yaratmakta. Örneğin popüler bir ticari markanın yoğun sosyal paylaşım profiline sahip olması, bilinirlik ve arz / talep yüksekliğine sahip olan markanın daha da popüler olmasına, yoğun kullanıcısı olan platformlarda varlığını sürdürerek insanlara ve potansiyel müşterilerine daha hızlı ve kolay ulaşmasına yardımcı olmakta. Ayrıca yüksek etkileşim sağlayan Sosyal Medya platformları, insanların hayatına sadece dijital dünyada değil, gerçek dünyada da etki etmeyi başarmasını sağlayabilir. Sosyal Medya bu açıdan bariz bir etkiye sahiptir ve göz ardı edilemeyecek bir noktadadır.

Etkileşim ve Etkin İletişim

Günümüzde İnternet temel olarak iletişimi sağlayan platformların başında gelmektedir. İletişim en az iki kişinin ya da kurumun varlığıyla gerçekleşebilir. Sayı ikiden fazla olabilir ancak daha az olamaz. Tek başına yaptığınız konuşma hiçbir yere varmadığı için, yaptığınız her şey boşluğa gidecektir. İnsanlarla iletişim kurmak ve etkileşim içerisinde olmak, Sosyal Medyanın temellerinde olan bir şeydir. Kullanıcılarınız size Sosyal Medya aracılığıyla fikirlerini iletebilir, sorular sorabilir, düşünce ve sorunlarından bahsedebilir. Kullanıcıların sizinle iletişim kurmasını sağlamak, yani boşluğa konuşmalarını önlemek çok önemli bir detaydır. Boşluğa konuştuğunu düşünen ve önemsenmediğini hisseden bir kullanıcı, firmanız ya da ürün / hizmetiniz hakkında fikir değiştirebilir ve hatta bu konudaki fikrini yine Sosyal Medya aracılığıyla ifade etmeye başlayabilir. Kimi zaman zincirleme etkiye yol açan bu durum, birçok insanın fikrini etkileyebilmektedir. Konuda hakkında bir örnek vermek isterdik ancak Ticari Markalar söz konusu olacağından şimdilik buna gerek duymuyoruz.

İletişim kurmanın bir diğer yolu da, sizin hakkınızda fikrini kendi kendine ifade eden kullanıcıları bulup onlarla iletişime geçmek. Yukarıda bahsettiğimiz konu, sizinle iletişime geçen kullanıcılardan bahsetmekteydi. Şu an sizinle iletişime geçmemiş, fikrini kendi kendine ifade etmiş kullanıcıları arayıp bulmaktan bahsediyoruz. En basitinden Facebook’ta ya da Twitter’da firmanız veya ürün / hizmetiniz hakkında fikrini beyan etmiş kullanıcıları aklınıza gelen hashtag‘ler vasıtasıyla bulabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse; #Google hashtag’ini kullanarak Tweet atmış kullanıcılara göz atalım:

google hashtag

Örneğimiz oldukça kapsamlı ve yüksek oranda Tweet içerdiği için, hepsini incelemek çok zor olabilir. Ancak planlı bir çalışmayla, her Tweet’in ne ifade ettiğini, kullanıcıların genel durum ve profilini, varsa şikayet ve önerileri görmeniz mümkün. Bir Firma için altın değerinde olan bu bilgileri göz ardı etmek, gelecekteki plan ve yatırımlarınızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca yakalayabileceğiniz bir etkileşim fırsatı varken, bu fırsatı tepmek ciddi kayıplara sebep olabilir.

Sonuç

Google, Sosyal Medya’nın doğrudan bir sıralama kriteri olduğunu resmi olarak açıklamıyor olsa da, büyük etkiye sahip bir sinyal olduğu ortada. Sosyal Medya, SEO için büyük etkiye sahip bir mecra ve değerlendirilmesi gerçekten çok önemli. Aynı zamanda kullanıcıları kaliteli içeriğinizin varlığından haberdar etmenizi sağlayan en önemli araçlardan bir tanesi. Kullanıcıların tipik davranışlarını da ele alırsak, Arama Motorları talep edileni filtreleyerek kaliteli içeriği ön plana çıkarmayı hedeflerken, Sosyal Medya kaliteli içeriği kullanıcılara ulaştırmayı hedeflemekte. Yani kullanıcı arama motorunda kendi talebinin (arama sorgusu) karşılığını görüyorken, Sosyal Medya’da siz kullanıcıya içeriğinizi sunuyorsunuz. Aradaki bu ilişki kullanıcıyla olan ilişkinizi ikiye ayırmakta. Arama Motoru kullanıcının spesifik talebini karşılıyor, Sosyal Medya kullanıcıyı bilgilendirmeyi sağlıyor.

Tüm bunlar ışığında Sosyal Medya’nın Web trafiğinize, Marka kimliğinize, bilinirlik ve görünürlük seviyenize katkısı çok yüksek. Eğer Sosyal Medya stratejinizi doğru bir şekilde kurgulayamadıysanız ve SEO Projenize entegre edemediyseniz, yukarıda bahsettiğimiz ana başlıklara dair kayıplar yaşanması söz konusu olabilir.

Paylaş!