Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,885 okunma

Blog Sayfaları İçin Pratik Uygulamalar

Blog sayfaları, Web sitelerinin günlükleri gibidir. Hem bir Web sitesi içinde hem de tek başına kullanılabilirler. SEO projelerinin de vazgeçilmezi olan Blog sayfaları, her noktada ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılandırılmalıdır. Biz de, Blog sayfalarıyla ilgili yapılandırma fikirlerinden oluşan bir liste oluşturarak size yardımcı olmayı hedefledik.

blog

Blog yazmak konusunda iki farklı yaklaşımdan bahsedebiliriz. “Kişisel” ve “Kurumsal”. Kişisel Blogların yazımı biraz daha rahat ve geniş kapsamlı olabilir, kurumsal bir Blog ise özel bir kitleyi ya da sektörü hedeflemek zorunda olabilir. Her iki Blog türünde de içerik üretimi için de bir emek harcanması gerektiği ortada. Harcadığınız emeğin sonuca ulaşması konusunda sıkıntı yaşanmaması için, aşağıdaki maddeleri incelemenizi tavsiye ederiz. Daha önce “Blog Yazarları İçin Pratik Yazı Hazırlama Teknikleri“nden bahsetmiştik, şimdi biraz farklı detaylara bakarak kullanıcı deneyimini ele alalım.

Her bir madde için 2 dakikanızı ayırmanız yeterli.

Building Website Links

1- Yazı başlığınızı daha ilgi çekici hale getirin:

Yazdığınız yazının içeriği hakkında fikir veren ilk adım, yazınızın başlığıdır. Örneğin “Twitter’ı efektik kullanmak” başlığını atmak yerine “Twitter’da Size zaman kazandıracak altı püf noktası” şeklinde bir başlık atarak kullanıcının ilgisini çekmeyi deneyebilirsiniz. Çoğu okuyucu yazı başlığınızı ilk gördükleri anda eğer ilgi çekici bulmuyorlarsa yazınızı okumaya eğilimli olmayacaktır. Günümüzde bu yöntem özellikle online haber sitelerinde kötüye kullanıma açık olsa da, siz o kadar abartmadan kullanıcılarınızın dikkatini çekmeyi deneyebilirsiniz.

2- Diğer yazılarınıza link vermeyi unutmayın:

Daha önce de çoğu kere vurguladığımız iç link yapısının oluşturulması konusunda halen eksikleri olan Blog sayfaları için, diğer yazılara link vermek hayati önem taşımakta. Sadece link vermek değil, link metnini ve verilen linkin yeni sekmede / pencerede açılmasını ayarlamak, hem artı trafik hem de olumlu kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Blog dünyasının en çok kullanılan alt yapı sağlayıcısı olan WordPress’ten bir örnek verelim:

iç linkleme

 

Böylece bir çeşit döngü başlatmış oluyorsunuz ve bugün yazdığınız yazıya dün yazdığınız yazıdan link vererek kullanıcının o yazıyı görme şansını artırıyorsunuz. Aynı iç linkleme yöntemini, eski yazılarınızdan yeni yazılarınıza link vererek de yapmayı düşünmenizi tavsiye ederiz.

3- “Hakkımda” sayfanızı güncellemeyi unutmayın:

“Hakkımda” sayfanızı en son ne zaman güncellemiştiniz? O süreden bugüne neler oldu, neler değişti? Belki eklemeyi unuttuğunuz şeyler vardır, ne dersiniz? “Hakkımda” ya da “Hakkımızda” sayfanız, kullanıcıların sizin hakkınızda bilgi almak için başvurduğu sayfalar olduğu için, güncellenmemiş bir bilgi kayıp yaratabilir.

  • Biyografik bilgileriniz, yeni güncellemeleriniz, sizin hakkınızda söylenenler gibi doğrudan sizinle ilgili olabilecek konular
  • Servis ve hizmetleriniz hakkında bilgi, yeni eklenen veya düzenlediğiniz hizmetleriniz hakkında değişiklik bilgisi
  • Servis ve hizmetlerinizi detaylı anlatan yazılarınıza verdiğiniz link veya linkler

“Hakkımda” sayfanızı bu şekilde güncelleyerek, kullanıcıların sizin hakkınızda en detaylı bilgiyi almasını sağlayabilirsiniz.

4- Mümkünse, bir fotoğrafınız eksik olmasın:

Fotoğraflar, kullanıcıyla etkileşim sağlamanın yollarından biridir. Ayrıca kelimelerin arkasındaki kişiyi göstermek konusunda da okuyucuya fikir verecektir. Eğer mümkünse son dönemde çekilmiş ve net bir fotoğrafınızı “Hakkımda” sayfasına ekleyebilirsiniz.

5- İşlevsel araçları kenar çubuğundan temizleyin:

Kenar çubuğunda yer alan işlevsel araç (Widget da diyebiliriz) kirliliği, kullanıcının dikkatini dağıtabilir ve hatta “Abone ol” gibi önemli butonların arada kaynamasına sebep olabilir. Etiket bulutu, takvim gibi işlevsel araçlar, mümkün olduğunca çok göz önünde olmayan bir alana taşınmalı ya da tamamen kaldırılmalıdır. Asıl öneme sahip olan “Abone Ol”, “Arama yap” gibi butonlar ön plana çıkarılmalı ve kenar çubuğu daha sade ve daha işlevsel hale getirilmelidir.

6 – Her türlü yoruma açık olun:

Yazdığınız konular hakkında yapılacak yorumlar, içeriğinizi ne denli savunduğunuzun göstergesidir. “Spam” yorumlar dışında, gerçek kullanıcılar tarafından yapılan yorumlara birkaç dakikanızı ayırmanız çok faydalı olacaktır. Yayınlanmasına izin verilmemiş veya cevaplanmamış yorumlar, kullanıcının gözünde iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Ayrıca karşıt görüşteki okuyucuların yaptığı yorumları her zaman yapıcı şekilde ele almanız çok önemlidir. Yapılan yorumları ve yazacağınız cevapları Genel sosyal kurallar ve yasalar çerçevesinde değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

revitalize your blog

7 – İletişim sayfanıza daha çok bilgi ekleyin:

İletişim sayfanız, okuyucuların sizinle iletişim kurmasını sağlayan en önemli bölümdür. İletişim sayfanızdaki bilgiler kullanıcının seçtiği iletişim yöntemini karşılamıyorsa, bir fırsatı kaçırmış olabilirsiniz. O yüzden mümkün olan her iletişim yöntemini karşılamaya çalışın.

  • E-Posta Adresi
  • İletişim Formu
  • Telefon Numarası
  • (Varsa) İşletmenizin veya temsilciliğinizin adresi
  • Sosyal Medya Profillerinizin adresleri
  • İletişim kurulabilecek saat aralığı
  • Hangi iletişim yöntemini ağırlıklı olarak tercih ettiğinize dair bilgi

Yukarıdaki maddelerden herhangi birini eksik bıraktığınızda, kullanıcının sizinle iletişime geçme imkanı olmayabilir. Ya da sizin tercih etmediğiniz bir saatte sizinle iletişim kurmaya çalışan kullanıcıların taleplerini karşılayamayabilirsiniz. Bu sebeple iletişim bilgilerinizi tam ve eksiksiz bildirmenizi tavsiye ederiz.

8 – Yzaım ve imla hatalraını dzeltin:

Yazım hataları (typo) herkesin başına gelebilir. Bazen parmaklarımız birbirine karışır ve bazı harfleri atlar, bazılarının yerini değiştiririz. Yazılarınızı yazdıktan sonra mutlaka yazım hatalarını düzeltmeye çalışın.

İmla hataları ise yazım hataları gibi kendiliğinden meydana gelmez. Düzgün kullanılmayan noktalama işaretleri, ayrı yazılması gerekirken bitişik yazılan bağlaçlar, düşük cümleler ve benzeri imla hataları, okuyucu tarafında iyi bir etki bırakmayacaktır ve profesyonel bir izlenim yaratmayacaktır. Çoğu Blog dahili bir “Yazım Denetimi” (Check Spelling) özelliğine sahiptir. Yanlış yazılmış olan kelimeler altı kırmızı çizili olarak karşımıza çıkar:

imla hataları

 

9 – Eylem Çağrısında bulunun:

“Call to Action” olarak da bildiğimiz “Eylem Çağrısı”, kullanıcıyı harekete davet etmekten ibarettir. Eylem çağrısı bulunmayan yazılarda büyük bir fırsat kaçırmış olursunuz. O yüzden aşağıdakilerden hepsini ya da birkaç tanesini yazınıza eklemeyi deneyin:

  • Yorum yapmak
  • Yazıyı sosyal medyada paylaşmak
  • Sosyal medyada yazıya yorum yapmak
  • Yazının konusu hakkında hareket etmek
  • İlgili konulardaki yazıları da okumak
  • Yazıyla ilgili olan hizmet veya servis hakkında bilgi almak
  • Diğer hizmet veya servisler hakkında bilgi almak
  • İletişim kurmak
  • Teklif almak

Her eylem çağrısı, kullanıcıyla etkileşimi artıracağı için, vazgeçmeyin.

Sonuç:

Blog yazmak, zorlu ve heyecanlı bir süreçtir. Doğrudan okuyucuyla etkileşim sağlamak ve iletişim kurmak açısından hayati öneme sahip olmakla beraber, SEO projesinin gereksinimleri olan güncel ve özgün içeriği sağlamaya yardımcı olur.

Yukarıda yer alan maddeler haricinde aklınıza gelen bir başka konu varsa, yorum yapmaktan çekinmeyin.

Paylaş!