Sitenizin domain adını değiştirmeyi mi planlıyorsunuz? Pek çok site sahibi bu durumu oldukça ürkütücü bulmakta. Sitenizin domain adını değiştirirken SEO performansınızın bundan olumsuz etkilenmemesini nasıl sağlayabilirsiniz? Bir SEO checklist hazırlayarak domain adı değişikliklerinde dikkat edilmesi gereken SEO kriterlerini paylaşalım istedik.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Domain Adı Değişiklikleri İçin SEO Checklist
Domain Adı değişikliklerinde gerçekçi olmak gerekirse çoğu durumda kayıplar yaşanacaktır. Ancak yine de bir hedef koymak gerekirse, nihai hedef domain adı değişikliğinin SEO açısından minimum kayıpla atlatılmasını sağlamak olmalıdır. Geçiş aşamasında yapılacak kritik hatalar 404 Hatalarının (bulunamayan sayfalar, kırık linkler, vb.) artmasına, kullanıcı deneyiminin bu durumdan negatif etkilenmesine ve en kötü durumlarda ciddi sıralama ve organik trafik kaybına yol açır. Bu nedenle, geçiş aşamasının çok iyi planlanması şarttır.
Bu geçiş aşamasını son derece ciddi şekilde planlayarak bunu bir başarı hikayesine dönüştüren web siteleri de yok değil. Örneğin Guardian’ın guardian.co.uk adresinden guardian.com adresine geçişi buna destansı bir örnek olarak gösterilebilir. Geçiş aşamasındaysanız bu yazıyı okumanızı ve geçişi ne kadar ustalıkla ve her aşamasını planlayarak gerçekleştirdiklerini okumanızı tavsiye ederiz: How the Guardian successfully moved domain to www.theguardian.com
www.domainadi.com adresinden www.domainadi.org adresine geçiş yapmak üzere olduğunuz varsayalım. Düzgün bir geçiş için aşağıdaki SEO checklist maddelerini takip etmenizi ve geçişi olası minimum kayıplarla atlatmanızı tavsiye ederiz:
1) Öncelikle geçişi sadece bir dizin ya da subdomain içeriklerini taşıyarak, test aşamasıyla başlatmanızı tavsiye ederiz. Sonraki aşamada 301 kalıcı yönlendirme ile eski sitedeki sayfaları yeni sitedeki sayfalara yönlendirebilirsiniz. Bu şekilde Google’a sitenizi bir başka domain’a kalıcı olarak taşıdığınızın sinyallerini vermeye başlarsınız.
2) Önceki aşama tamamlandıktan sonra Google sonuçlarında yeni sitenizin sayfalarının görünür olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer elde ettiğiniz sonuçtan tatmin oluyor ve yeni sitenizdeki sayfaları arama motoru sonuçlarında görmeye başlıyorsanız eski sitenizin tüm içeriklerini yeni domain altında karşılık gelen sayfalara 301 yönlendirmenizi tavsiye ederiz.
3) Yönlendirmelerde en sık karşılaştığımız hatalar; eski domain altındaki web sayfalarının yazılım marifetiyle yeni domain’in ana sayfasına yönlendirilmesi. Bunu yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Elbette bu 404 hatalarının oluşmasını engelleyecektir, ancak kullanıcı deneyimi açısından bu durum tam bir facia yaşanmasına sebep olacaktır. Google’da halen endekslenmiş durumda olan eski sayfalarınıza arama sonuçlarında denk gelen kullanıcılar ziyaret etmeyi bekledikleri sayfa yerine yeni domain’inizin ana sayfasına varacaklar, bu ise hiç kuşkusuz hemen çıkma oranını ciddi şekilde arttıracak.
4) Sayfadan sayfaya yönlendirme kuşkusuz planlaması çok daha uzun süren bir geçiş. Ancak kullanıcı deneyimi açısından çok daha sorunsuz bir geçiş sağlar. Yeni sitede bire bir karşılığını bulamadığınız sayfalar olabilir; bu durumda en azından yönlendirme yaparken içerik uyumlu sayfaları tercih edebilirsiniz. Bu gerek kullanıcı deneyimi ve gerekse SEO açısından çok daha iyi bir tercih olacaktır.
5) Geçiş ile birlikte marka ve site tasarımında aynı anda değişikliğe gitmeyi planlıyorsanız, önce domain adı değişikliğini sorunsuz tamamlamanızı, sonrasında yeni site tasarımınızı hayata geçirmenizi tavsiye ederiz. Zira iki değişikliği birden aynı anda gerçekleştirmek yüzleşmek zorunda kalabileceğiniz hataların ciddi şekilde artmasına ve kullanıcı deneyimi açısından ciddi sorunlar yaşamanıza yol açabilir.
6) Geçiş sonrası sitenizin sayfalarına site içinden ve dışından gelen linkleri dikkatli bir şekilde kontrol etmenizi tavsiye ederiz. İdeal durumda yapmanız gereken sitenize link veren web siteleri ile iletişime geçerek adres değişikliğinden kendilerini haberdar etmek ve vermiş oldukları linki düzeltmelerini rica etmektir. Eğer pratikte bu mümkün değilse ve çok fazla vakit alacağını düşünüyorsanız, eski domain adı altında link almış bütün sayfalarınızın 301 yönlendirme ile yeni domain adı altındaki karşılık gelen sayfalara kalıcı olarak yönlendirildiklerinden emin olun.
7) Eski sitenizdeki iç linkleri de kontrol ederek yeni sitenizdeki karşılık gelen sayfalara yönlendirmeniz gerekiyor. Bunu yaparken XENU aracını kontrol edebilirsiniz.
8) Herhangi bir yanlışlığa anında müdahale edebilmek için en az 6 ay boyunca eski domain adınızın kontrolünü de elinizde tutmanızı tavsiye ederiz.
9) Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra yeni domain adınız adına bir Google Web Yöneticisi Araçları hesabı açmalı ve sahipliğinizi teyit etmelisiniz. Yeni sitenize ait XML Sitemap dosyasını oluşturararak bu hesap üzerinden Google’a gönderdiğinizde Google eski sitedeki içeriklerin yeni bir adrese taşındığından haberdar olur ve yeni site içeriklerini taramaya başlar.
10) Son olarak, hem eski hem de yeni sitenizin Google Web Yöneticisi Araçları hesabında bulunan Tarama Hataları bölümünü en az 3 ay boyunca düzenli kontrol ederek 301 yönlendirmelerin sorunsuz çalışıp çalışmadığını, 404 hataları oluşup oluşmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Karşılaştığınız hataları ne kadar hızlı iyileştirebilirseniz, yeni sitenizin SEO performansı da o denli iyileşecektir.
Konu ile ilgili faydalı bir infografik – checklist incelemek isterseniz: https://moz.com/blog/achieving-an-seo-friendly-domain-migration-the-infographic
İtiraf etmemiz gerekir ki, domain adı değişiklileri biz SEO uzmanlarının dahi çoğu zaman ihtiyatla yaklaştıkları operasyonlardır. Durum kontrolünüzden hiç ummadığınız şekilde ve kolayca çıkabilir, kazanılmış SEO avantajları kaybedilebilir. Yukarıdaki 10 maddeyi takip etmeniz bu geçiş aşamasında size süreci planlama ve kontrol etme imkanı sağlayacaktır.