Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,589 okunma

En Sık Yapılan SEO Hataları

2009 yılından beri Türkiye’de profesyonel olarak SEO danışmanlık hizmeti veriyoruz. 2009 – 2012 arası geçen süreçte Google algoritmalarında ve arama sonuçlarında karşımıza çıkan sonuçlarda inanılmaz bir değişim gerçekleşti.

Ancak web siteleri Google’un bu hızlı değişimine adapte olmakta zorlandılar. Yıl olmuş 2013, hala aşağıda özetlediğimiz SEO yanlışlarını ısrarla yapan pek çok web sitesi var.

Meta Keywords Kullanımı

Google uzun zaman önce “sizin kullandığınız meta keywords’lere bakarak sitenizin içerikleri hakkında karar vermeyi bırakıyorum, zira beni kandırmaya çalışıyorsunuz” demiş olsa da, ısrarla yoğun bir şekilde meta keyword kullanımına rastlıyoruz. Bu rakiplerinize hangi arama kelimelerinin sizin için önemli olduğunu göstermekten öte bir işe yaramıyor. Boşuna uğraşmamanızı, bunun yerine içeriklerinizi elden geçirerek ziyaretçilerinizin beklentilerine odaklanmanızı tavsiye ederiz.

Google semantik web konusunda kendisini sürekli geliştiriyor ve sitenizin içeriklerine bakarak sitenizi hedef arama kelimelerinde üst sıralara taşıyor ya da taşımıyor. Elbette, sıralamaları etkileyen pek çok başka faktör de var. Ancak Google son yıllarda oyun planını hep kullanıcı beklentilerini karşılayan siteler üzerine kuruyor. Bu itibarla meta keywords koleksiyonu yapmak gibi beyhude bir çaba yerine sitemizin genel görünümüne ve içeriklerini düzenlemeye odaklanmanız daha iyi geri dönüşler almanızı sağlayacaktır.

 

seo yanlışları
forums.seochat.com

Sitedeki Görseller İçin IMG Alt Text Kullanılmaması

Google’u gözünüzde çok da büyütmeyin. Sitenizdeki görsellere bakarak ne oldukları hakkında bir fikir sahibi olmaktan – en azından şuan için – oldukça uzak durumda. Eğer siz web sayfanızdaki görsellerinizin dosya adlarını muhteşem ödüller alan, bir ton para ödediğiniz web ajansınızdaki zamana karşı yarışan tasarımcı arkadaşların oluşturduğu gibi kullanmaya devam ederseniz, emin olun çok büyük bir Google Görsel arama trafiği kaybı yaşamak ile yüzleşebilirsiniz. Aslında yapmanız gereken henüz tasarım aşamasındayken bu konuya dikkatlerini çekmekti. Ancak yine de geç kalmış sayılmazsınız. Kendilerinden bu yanlışı düzeltmelerini talep edebilirsiniz.

Bir örnek vermek gerekirse; diyelim ki “kiralık araç” aramasını hedeflediğiniz bir web sayfanız var. Web ajansınız ya da web tasarımcınız da sayfadaki görseli 123233434.jpg olarak sitenize yüklemiş ve herhangi bir IMG Alt Text (arama motorlarının görsel ve bulunduğu sayfa hakkında fikir sahibi olabileceği metin bir ifade) tanımlamamışsa site üstü SEO optimizasyonunun önemli bir ayağı eksik kalmış demektir. Dosya ismi kiralik-arac.jpg olarak revize edilmeli ve IMG Alt Text olarak da “kiralık araç” vb. ifadeler yerleştirilmelidir.

 

Robots.txt Dosyasına Aşırı Anlam Yüklenmesi

Robots.txt dosyası temelde arama motorlarının sitenizin bazı bölümlerini görmelerini ve dolayısıyla da endekslerine almalarını engellemek maksadıyla kullanılmaktadır. Ancak gelin görün ki, bu yapılırken bazen sitenizin çok önemli kategorileri de kazara Robots.txt dosyası ile arama motorlarının erişimine kapatılmış olabilir. Bu ise sitenin genel link kurgusunun Google sonuçlarına eksik yansıtılmasını ve sitenin genel SEO performansının da bundan negatif etkilenmesine yol açmaktadır. Robots.txt dosyanızı iki kere kontrol etmenizde fayda var.

 

Arama Motoru Optimizasyonu
Arama Motoru Optimizasyonu

Destansı Uzunlukta, Bol Arama Kelimeli Web Sayfa Başlıkları

Bu akımı kim başlatmış bilmiyoruz, ancak “anahtar kelimeleri başlığa dizersen Google kesin beni bu kelimelerde üst sıralara çıkartır” dedikodusu uzun süre kabul görmüş Türk web camiasında. Son yıllarda bilinçlenme arttı, güzel örneklere de sıkça rastlıyoruz, ancak buna rağmen yine de hiç tahmin etmediğimiz web sitelerinde dahi bu tür yanlışlara rastlıyoruz. Google’un endekslerine alabileceği maksimum sınırdan çok daha uzun başlıklar oluşturuluyor. Bu maksimum sınır konusunda tam bir rakam yok; 66 ila 72 karakter arasında bir başlık oluşturmakta fayda var. Bunu geçtiğiniz takdirde, Google web sayfanızın başlığının tamamını göstermiyor. Eğer bu bir marka adıysa marka adı görünmüyor. Ne acı değil mi? Oysa organik arama sonuçları sizin ücretsiz reklam alanınız.

 

Anlam Yoksunu, Birbirinin Kopyası Sayfa Tanımlamaları

Sayfa tanımlamalarının (meta description) sıralamaya direkt olarak bir etkisi yok. Ancak arama sonuçlarından daha çok tıklanır olmaya ciddi katkısı olduğunu onlarca sitede tecrübe ettik. İyi bir sayfa tanımlaması gerçekten fark yaratır. Eğer içinde hedef arama kelimesi de geçiyorsa bulunmaz Hint kumaşıdır. Zira Google bu arama kelimesi arandığında sayfa tanımlamasında bu arama kelimesini de bold – koyu renkli olarak gösterir. Dolayısıyla insanların sayfaya hangi arama kelimeleri ile arayacaklarını önceden tahmin ederek sayfa tanımlaması oluşturulması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, sayfa tanımlamasının da bir sınırı olduğudur. Google siz istediniz diye 2 paragraf tanımlamayı endekslerinde gösteremez. 156 karakteri aşmamaya özen göstermekte fayda var.

Merak uyandırıcı, tıklamaya teşvik edici sayfa tanımlamaları oluşturmak ve içine arama kelimesi serpiştirmek gerekiyor özetle. Evet, bunun için biraz saksıyı çalıştırmak gerekiyor. Biz çok çalıştırdık, oradan biliyoruz.

 

İframe Sevdası

Yıl olmuş 2013, uzaylılar mı dünyaya gelsinler, biz mi onlara gidelim bunu tartışıyoruz, hala iframe sitesi ile arama motorlarında neden görünmediğini soranlara rastlıyoruz. Özetlemek gerekirse iframe yapısı TV içinde TV izlemeye benzetilebilir. Web sitenizin içeriklerinin Google’un içeriklerini deşifre edemeyeceği ya da deşifre etmekte oldukça zorlanacağı şekilde bir başka kaynaktan (bir başka web sitesi olabilir, bir veritabanı olabilir) sitenin ziyaretçilerine gösterilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Google bu içerikleri algılayamaz ve salt sayfa başlığına bakarak da bu sayfayı üst sıralara taşıyamaz. Zira onun müşterileri kaliteli sonuçlara ulaşmak isteyen arama motoru kullanıcılarıdır ve böyle ne idüğü belirsiz bir siteyi üste taşıyıp da kendi reputasyonuna halel getirmek istemez.

iframe sevdası bitmek bilmeyenlere acilen iframe yapısından çok daha basit, minimalist bir HTML yapısına dönmelerini tavsiye ediyoruz. Bu sevda bitsin artık, biz de kurtulalım, Google’da kurtulsun.

 

Onlarca SEO yanlışından bir top list yapmaya çalıştık. Bunları detaylandırmak ve  çoğaltmak mümkün. Sitenize bakınca yukarıdakilerden en az biri ile karşılaşıyorsanız hiç endişelenmeyin. En azından yalnız değilsiniz. Yüzlerce site sizinle aynı durumda. Yapacağınız ufak iyileştirmeler ile fark yaratmaya başlayabilirsiniz. Yok almayayım, ben tam bir check up yaptırmak ve çözüm önerisi istiyorum derseniz https://www.stradiji.com/iletisim/ linki üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş!