Google’ın Yapay Zeka Özetleri Amerika sonuçlarında kullanıldıkça, hem komik bazı sonuçlar ortaya çıkıyor, hem de bu yeni özelliğin arama sonuçlarına etkisi netleşiyor.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Google’ın Yapay Zeka Özetlerinde Bilmeniz Gerekenler
Bu hafta Google’ın Yapay Zeka Özetleri (AI Overviews) özelliği ile ilgili incelemelerime devam ettim. İki webinara katıldım, onlarca komik ve dramatik Yapay Zeka Özeti paylaşımı gördüm. Aldığım en önemli notları sizler ile paylaşmak istedim.
Google’ın Yeni AI Overviews Özelliğine Hakim Olmak
Bu webinarda, Tomek Rudzki ve Bart Goralewicz, Google’ın Yapay Zeka Özetleri’nin kullanıcı deneyimini nasıl etkilediği konusunda görüşlerini paylaştılar ve site sahiplerine önerilerde bulundular.
Bart Goralewicz’in analiz ettiği 25 bin e-ticaret sorgusunda, AI Overviews’ta a görünen kaynakların %80’i organik sonuçlarda yer almıyormuş. Bu durum, ürünle ilgili sorgular için AI Overviews deneyiminin “hızlandırıcı” olarak kullanıldığını gösteriyor.
Google, kullanıcıların bir sonraki adımda ne elde edeceklerini göstererek, organik sonuçların özetlerini sunmak yerine, doğrudan tıklanabilir ürünler gösteriyor. Bu yaklaşım, çeşitli online mağazalardan ürün detay sayfalarına doğrudan bağlantılar içeriyor. Online mağazalar için, ürün detay sayfalarını (PDP) optimize etme zamanı gelmiş görünüyor.
Temel Bilgiler ve Değişiklikler
- AI Overviews ve Eski SGE: Google, önceden SGE olarak bilinen AI Overviews’i daha anlaşılır olması için yeniden adlandırmış.
- Otomatik ve Zorunlu Sonuçlar: Google, otomatik olarak oluşturulan yapay zeka sonuçlarını azaltarak, zorunlu kullanıcı etkileşimini ortadan kaldırmış. Bu, özellikle yüksek PPC sorgularında daha belirginmiş.
- Veri Kapsamı ve Kapsama Oranları: Finans, e-ticaret ve yayıncılık gibi çeşitli dikeylerde yapılan analizlerde, Google AI Overviews kapsam oranlarının önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiş. E-ticaret sorgularında, AI Overviews organik olarak ilk 60 sonuçta görünmeyen kaynaklardan bilgi sunabiliyormuş.
AI Genel Bakışlarının Kapsamı ve Optimizasyonu
- Zengin Snippet’ler ve İçerik: Google AI Overviews, zengin snippet’lerden farklı olarak içerik parçalarını yeniden yazarak kullanıcıya sunuyor. Bu, özellikle kısa ve net cevaplar gerektiren kullanıcı sorgularında önemli.
- E-ticaret ve Yayıncılık: E-ticaret dikeyinde, ürünler hakkında bilgi veren içerik parçaları üst sıralarda yer alırken, yayıncılıkta kullanıcı niyetine uygun şekilde yapılandırılmış içerik daha etkili oluyor.
Teknolojik ve Yapısal Faktörler
- Teknoloji Kullanımı: Web sitelerinin teknolojik yapısı, özellikle JavaScript kullanımı, AI Overviews kapsamına alınmasında önemli bir rol oynuyor. Ağır teknolojiler kullanan web siteleri, AI Overviews’a dahil olma şansını azaltıyor.
- Kullanıcı Deneyimi ve İçerik Yapısı: Kullanıcı deneyimini ön planda tutan ve kullanıcı yolculuğunu tamamlayan içerikler, AI Overviews’te daha yüksek başarı oranına sahip. Kullanıcıların sorularını net ve kısa cevaplarla karşılayan içerikler öne çıkıyorlar.
Pratik Öneriler
Web siteleri, AI Overviews’a dahil olabilmek için içeriklerini kullanıcı sorgularına uygun şekilde yapılandırmalıdır. Kapsamlı ve kullanıcı odaklı içerik stratejileri benimsemek önemlidir.
Google’ın AI Overviews kapsamını artırması bekleniyor. Web siteleri, AI Overviews algoritmasını anlayarak, içeriklerini bu doğrultuda optimize etmelidir. Rudzki ve Goralewicz’e göre bu çok da zor görünmüyor.
AI Overviews’ten Komik Sonuçlar
İnsanın aklına ister istemez şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları çöpe mi atıyoruz, “hani benim E-E-A-T’m??” diye sormak geliyor, sonra şu sonucu görünce bir gülme geliyor ve Google’ın düştüğü bu komik durumu seyre dalıyorum. “Hamilelikte sigara içimi” sorgusuna AI Overviews’ın verdiği yanıt “Doktorlar günde 2–3 sigara öneriyor” şeklinde:
Kullanıcı niyetini bu denli yanlış anlamak, AI Overviews’ın eğitimi aşamasında yapılan bir hata olabilir. Örneğin, “hamilelikte sigara içmek” aramasına olumlu bir yanıt verme eğiliminde olabilir. Bu bir deneme yanılma süreci ve bu tür hatalar fark edildikçe Google tarafından düzeltilecek gibi görünüyor.
Bu teknoloji aynı zamanda doğrulama yanlısı görünüyor; kullanıcı isteğini tatmin etmeye ve düşünce akışını takip etmeye çalışıyor. Sözün özü, onun için cevabın doğruluğundan ziyade, kullanıcının niyetini okumak daha öncelikli. Bunu yaptığı ölçüde size bir şeyler satabilir. Ortaya işte böyle komik sonuçların çıkması bundan. Google, başta komik duruma düşme pahasına, bu teknolojinin arkasında duruyor ve “kervan yolda düzülür” diyor.
AI Overviews ve genel olarak LLM’leri daha iyi anlayabilmek için bu hafta online kursa başladım.
Bu hafta katıldığım bir başka webinarın kaydını paylaşıyorum. Bu webinarda uzun zamandır takip ettiğim ve görüşlerine değer verdiğim Lily Ray AI Overviews ile ilgili izlenimlerini paylaştı.
Önümüzdeki haftalarda AI Overviews ile ilgili görüşlerimi paylaşmaya devam edeceğim. Türkiye’ye gelmeyecekmiş gibi davranmamız ya da ölü taklidi yapmamız, Google’ın kararlarını etkilemeyecek.
Eninde sonunda Türkiye’de de bu teknoloji ile yüzleşeceğiz. O yüzden ağlanıp sızlanmak yerine, nasıl çalıştığını anlamaya çalışmamız hepimiz için daha hayırlı olacaktır.