Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
3,154 okunma

SEO Performansınızı Arttıracak 5 Pratik Uygulama

Daha önce hiç SEO çalışması yapmamış olan web sitesi sahipleri, sihirli bir değnek ile tüm SEO sorunlarının üstesinden gelmeye eğilimliler. Kötü haber şu ki, maalesef SEO söz konusu olduğunda böyle bir sihirli değnek yok.

hizli-seo-taktikleri

Bu şekilde şapkadan tavşan çıkarttığını iddia eden SEO danışmanlarından uzak durmakta fayda var. İyi haber şu ki, sihirli olmasa da kısa sürede SEO performansınızı arttıracak pek çok başarılı taktik var. Harcayacağınız emeğin karşılığında yüksek bir geri dönüş alabileceğiniz 5 pratik SEO önerisini sizler için derledik. Gelin hep birlikte göz atalım.

1. URL Yapısını Gözden Geçirin

Sitenizin ve alt sayfalarınızın sahip olduğu URL yapısı, arama motorlarına siteniz hakkında fikir veren ilk noktadır. Navigasyon yapısından URL’de kullandığınız yönteme kadar her noktada sitenizin taranabilir durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Mantıksal hiyerarşi, arama motorlarının Web sitenizin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

URL Hiyerarşisi

SEO’da web sitesi hiyerarşisinin rolü oldukça önemlidir. Her sayfa bir üst bağlantıya sahip olmalıdır. Herhangi başka bir üst kategoriyle veya başka bir sayfayla bağlantısı olmayan sayfalar, arama motorları tarafından tespit edilemeyebilir. Eskiden bu hiyerarşi, sunucunuzda bir dizi gerçek klasör oluşturmanızı gerektirebiliyordu. Ancak WordPress gibi modern içerik yönetimi sistemleriyle yalnızca kategorik bir yapı kullanarak ve kalıcı bağlantılarınızı düzgün bir şekilde yapılandırarak başarılı bir hiyerarşi oluşturabilirsiniz.

URL Yapısı

URL içerisinde kullanılan karakterler ve ifadeler, URL’nin uzunluğu, parametre kullanımı ve benzeri etkenler, URL’nin başarısını gösteren etkenlerdir. Örneğin aşağıda yer alan URL örneklerinden hangisi daha akılda kalıcı ve temiz görünüyor?

  • https://example.com/android/guncelleme/kategori=id?463_yeni_sistem_guncellemesi+48734624,15235,system.aspx
  • https://example.com/android/yeni-sistem-guncellemesi-463

URL yapısıyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Web Sitelerinde SEO Dostu URL Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Düşük Kaliteli Sayfaları Düzenleyin

Bir sayfanın düşük kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Düşük kaliteli sayfalar genelde daha düşük trafik getirir ya da yeteri kadar tanıtımı yapılmamış olabilir. Öncelikli tavsiyemiz düşük kaliteli sayfalarınızın içeriklerini gözden geçirmeniz, gerekirse güncellemeniz ve bir miktar sosyal medya desteği vermenizdir. Eğer buna rağmen hala istediğiniz miktarda trafik alamıyorsanız, bu sayfaları ortadan kaldırmayı düşünebilirsiniz. Ancak tekrar belirtmek isteriz ki, bu tür sayfaları ortadan kaldırmak öncelikli tercihiniz olmamalı, bu sayfaları destekleyecek yöntemler denemelisiniz. Eğer söz konusu sayfaları silmeyi tercih ederseniz, o sayfaları 301 kalıcı yönlendirmeyle en ilgili sayfalara yönlendirmeyi unutmayın.

Bazı sayfalar da yetersiz içeriğe sahip olduğu için düşük kaliteli sayfa olarak değerlendiriliyor olabilir. Kimi zaman kısa içeriğe sahip sayfalar kullanıcıların sorularını cevaplayabilecek kapasitede değildir. Bu sayfaların içeriklerini çoğaltmak en azından düşük kaliteyi ortadan kaldırabilir. Bunun dışında göz atabileceğiniz türden sayfaları hatırlatmak istedik:

  • Artık işletmenizle alakalı olmayan sayfalar.
  • Birbiriyle birleştirilebilme potansiyeli olan birden çok sayfa.
  • Herhangi bir gerçek değer katmayan sayfalar (örneğin, şehir isimlerinden oluşan gruplanmış sayfalar: İstanbul SEO, Ankara SEO, İzmir SEO gibi)
  • Eski ve güncelliğini yitirmiş blog gönderileri.
  • Yetersiz içerik (500 kelimeden daha az içeriğe sahip olan sayfalar).
  • Çok düşük arama hacmi olan anahtar kelime gruplarını hedefleyen sayfalar.

Silmek istemediğiniz sayfalarınızla ilgili neler yapabileceğinizi görmek için Eski Yazılarınızla Organik Trafik Artışı Sağlayın başlıklı yazımızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

3. Sayfa Yükleme Hızını İyileştirin

Sayfa hızı, modern SEO’nun önemli bir unsurudur ve çoğu web sitesinin kötü performans gösterdiği bir alandır. Neyse ki yatırım için muazzam bir getiri sunan bir alan olarak kabul edilebilir çünkü çok az çaba harcayarak site yükleme hızı iyileştirilebilir. Bu konuda çok sayıda yazı yazdık ve Web sitesinde yer alan kodların, görsellerin ve videoların nasıl optimize şekilde sunulacağı konusunda birçok fikir verdik. Göz atmak isterseniz bir listemiz var:

4. Daha Kaliteli İç Linkler Oluşturun

İç bağlantılar hem teknik nedenlerle, hem de kullanıcı deneyimine olumlu etkileri nedeniyle SEO’da değerli bir rol oynamaktadır.

Teknik açıdan iç linkler (veya dahili bağlantılar), arama motorlarının web sitenizdeki sayfalardan daha fazlasını bulmalarına ve hangi sayfaların en önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Kullanıcı deneyimi perspektifinden bakınca da, insanlara web sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlarken sorularınıza cevap veren içeriği bulmalarına yardımcı olurlar.

Ancak iç linkleme hassas ve dengeli şekilde ayarlanmalı, abartılmamalıdır. Bir etki yaratmak için yeterli dahili bağlantıya sahip olmak önemlidir, ancak aşırıya kaçmamak aynı derecede önemlidir. Atalarımız “her şeyin çoğu zarar” derken yanlış söylememiş.

İkinci maddede belirttiğimiz düşük kaliteli sayfalara çok fazla iç link vermişseniz, bunları da kontrol altında tutmanızı rica ederiz. Eğer silmeye karar verdiğiniz bir sayfaya çok fazla iç link vermişseniz, bu biraz mantıksız olur. Ya da içeriğini güncelleyip trafiğini artırmasını istediğiniz sayfalara, normalden çok iç link vermişseniz bunların sayısını biraz azaltmanızı tavsiye ederiz.

5. Yüksek Kaliteli BackLinkler Edinmeyi Hedefleyin

İşte SEO’nun en zor, en ciddi kısmı, “backlink”. Ücretli paketler alarak bir sürü backlink sahibi olabilirsiniz, ancak sadece bir sürü backlink sahibi olursunuz. Arama motorları ücretli bir backlink paketi satın aldığınızı hemen anlayacaktır. Doğal yollardan backlink elde edebilmek için çok önemli iki faktörden söz edebiliriz; kaliteli içerik üretmek ve marka bilinirliğini en üst seviyeye çıkarmak. Her ikisini birlikte yapabileceğiniz bir platforma sahipseniz ne mutlu size, ancak her kişi ya da her firma iki faktöre de sahip olmayabilir; özellikle marka bilinirliği oldukça zorlayıcı bir konu. Küçük ve orta işletmelerin marka bilinirliğine büyük yatırımlar yapması mümkün değilse en doğru seçim kaliteli içerik üretmek olabilir. Bu da zorlu ve sabır isteyen bir süreçtir, çünkü kullanıcıların içeriğinizi keşfetmesi biraz zaman alacaktır. İçeriğinizi sektörle kısıtlamadan, daha geniş bir alanda tutabilirseniz, dikkat çekme şansınız artacaktır.

Kaliteli backlink alırken, kullanıcıların Web sitenizin kullanılabilirliğine dikkat ettiğini de unutmayın. Eğer kullanıcılarınız sitenizi beğenmişse, diğer insanların da beğeneceğini düşüneceklerdir. Bu açıdan Web sitenizin hem teknik hem de tasarım olarak yeterli olduğundan emin olmalısınız.

Kaliteli içerik üretmek ve marka bilinirliğine yatırım yapmak, zamanla kaliteli back linkleri kendiliğinden getirecektir. Ancak unutmayın, bu sabır isteyen bir süreçtir ve özellikle de ülkemizde biraz zorlayıcı bir alan olabilir.

Web Sitenizi Desteklemek İçin

Bu yazımızda pratik olarak uygulayabileceğiniz beş uygulamadan bahsettik. Web siteniz, kullanıcılara sunmak istediğiniz her şeyin dağıtım noktası olarak can alıcı bir öneme sahiptir. Her öğe birlikte mükemmele ulaşmanızı sağlar, hiçbiri tek başına bir adım öteye gitmenizi sağlamayabilir. O yüzden bütün öğeleri tek tek ele alarak, bir bütüne ulaşmak için zaman ve bütçe ayırmanız gerekebilir. Web sitenizin eksik taraflarını tespit edip, yukarıdaki iyileştirmeleri de yaparak daha fazla trafik, daha fazla sadakat ve daha fazla bilinirlik elde edebilirsiniz.

Gerekli düzenlemeleri yapmaya başlamadan önce En Önemli 5 SEO Analizi‘ne de göz atmak isterseniz, hiç durmayın, tıklayın!

Paylaş!